Mannen bakom succén: ”Aldrig varit bättre lopp”

TRAV

Travprofilen Håkan ”Lillis” Olsson är mannen bakom det populära trippeltravet på Axevalla.

I helgen är han konferencier och segerintervjuare – och kommer ta emot segraren i Stochampionatets final.

– Det är många som kan vinna i år. Men om jag ska välja en vinnare så blir det Mousse, säger han.

Fredag, lördag och söndag samlas tusentals travfans för trippeltravet på Axevalla. Sedan 1984 har den här tre-dagars festen körts på banan. Det var den tidigare sportchefen Håkan ”Lillis” Olsson som kom på idén – som gjort stor succé år efter år.

På lördag beräknas omkring 30 000 personer komma ut till banan.

"Jag grejar det själv”

I helgen är Lillis tillbaka på Axevalla där han kommer agera konferencier och segerintervjuare fredag, lördag och söndag.

– Jag brukar alltid vara intervjuare och konferencier under Stochampionatet. Det har jag varit hur många år som helst. Det var tänkt att Hans G Lindskog och jag skulle dela på arbetsuppgifterna under lördagen, men han kunde inte.  Så nu kommer jag greja det själv, förklarar han.

Vad tycker du om årets helg?

– Det är fantastiska travlopp, det har aldrig varit bättre lopp under trippeltravet än det är i år. Både fredag, lördag och söndag är fantastiskt.

Berätta, varför ska man komma till Axevalla?

– Det finns många anledningar till det. För det första är det en atmosfär som nästan inte finns någon annanstans. Den atmosfären med publik runt banan finns inte på något annat ställe. Nu när det är semestertider är det många som kommer dit.

–Jag träffade folk på Örebrotravet under torsdagen, de åker varje år och var på väg dit nu. De har blivit en tradition och många bokar plats på campingen till nästa år när de åker hem. Det är väldigt trevligt.

Elfving i vinnarcirkeln

På söndagen, när Stochampionatets final, ska avgöras får Håkan ”Lillis” Olsson hjälp av radioprofilen Ulf Elfving som har ett stort travintresse och både spelar och delägar hästar.

– Vi körde ihop förra året och det kommer bli så i år också. Det är kul. Någon av oss intervjuar kusken, någon annan tar tränaren eller ägaren.

– Jag kan bara det här, Ulf Elfving kan så mycket annat. Jag hoppas att vi kan komplettera varandra. Jag tyckte att det flöt på bra förra året och det tyckte nog Axevalla också.

Vem är din vinnare av Stochampionatet?

– Det är många som kan vinna i år, det är öppet. Om jag måste lägga en röst tror jag att det i första hand står mellan Fascination och Mousse men jag är inte så säker. Det kan bli någon utanför.

– Om jag ska välja en, så tar jag Mousse. Hon är mer allround. Fascinaton kan möjligen bli het över 2640 meter. Men båda är bra, säger han.

FAKTA

Så körs Stochampionatet

V75-7, lopp 11, 2640 meter.

autostart, förstapris 1 000 000 kronor.

1, Rica Neo, Åke Svanstedt

2, Youana, Peter Untersteiner

3, Kaisi Southwind, Åke Lindblom

4, System Performance, Per Lennartsson

5, Mousse, Örjan Kihlström

6, Fascination, Johnny Takter

7, Todays Butterfly, Henrik Svensson

8, Your Highness, Björn Goop

9, T.P.Emily, Anders Svanstedt

10, Blended Scotch, Per Linderoth

11, Monas Invercote, Ulf Ohlsson

12, Lovers Lane, Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM