Strök hästen – kan vara dopad

Kvinna bröt sig in till Svanstedts häst – kan ha försökt sabotera

Foto: Magnus Strömsten
”Uppträdde konstigt” En okänd kvinna utan stallbiljett tog sig i går in till Åke Svanstedts stjärnsto Global Midnights box och försökte mata hästen.
TRAV

Plötsligt stod en okänd kvinna i Åke Svanstedts stall och försökte mata stjärnstoet Global Midnight med något ur en mugg med okänt innehåll.

Hon togs på bar gärning på grund av risk för ­sabotage.

– För att vara på den säkra sidan strök vi häst­en, säger Åke Svanstedt.

Svanstedt.

Dramatiken utspelade sig på Axevalla i samband med gårdagens travfest där V75 och Stochampionatet avgjordes.

Mitt under pågående värmningar av hästarna så upptäckte personalen att en främmande kvinna stod inne i Åke Svanstedts häst Global Midnights box och sträckte fram en mugg till hästen. Global Midnights ägare, Peter Arnqvist, var den som först lade märke till henne.

”Sprang iväg”

– Det såg skumt ut. Jag kände inte igen tjejen och frågade vem hon var och vad hon höll på med. Hon svarade inte utan backade istället och slängde ut innehållet i muggen och sprang iväg, säger Peter Arnqvist.

– Kort senare fick vi tag i henne utanför. Men hon kunde inte förklara vad hon gjorde inne i Åke Svanstedts stall. Tjejen var ­väldigt märklig och uppträdde flummigt.

Såg du vad det kan ha ­varit i muggen?

– Det såg ut som kaffe och det var en vit, mjuk, kaffe­mugg.

– Det finns lite rester kvar i muggen som vi har sparat och får analysera vad det är.

Global Midnight, som har sprungit in 1,6 miljoner ­kronor, skulle ha startat i V75 men Åke Svanstedt ­ville inte riskera något och valde att stryka.

– Jag vill inte måla fan på väggen men eftersom hon har varit ­inne i boxen finns det en sabotagerisk. Även om jag inte tror att hon ville ­sabotera. Det kan mycket väl ha varit så att hon var vänlighetssinnad och bara ville klappa hästen, säger Åke Svanstedt.

– Skulle det vara så att hon hade kaffe på fingarna och hästen slickade på dem så blir det positivt svar vid ett dopningsprov. Det är så ­fina utrustningar i dag att det ger utslag direkt. Även om det bara rör sig om några få ­nanogram så betraktas det som dopning.

Testas för dopning

– Tjejen uppträdde konstigt och hade ingen stall­biljett. Att en okänd person kan ta sig hela vägen in i boxen är lite otäckt, fort­sätter Svanstedt.

Det har nu tagits dopningsprov, såväl blodprov som urinprov, på hästen.