Svanstedt strök stjärnstoet – efter misstänkt sabotage

Foto: Kanal 75
En främmande tjej tog sig in till toppstoet Global Midnight vid helgens tävlingar.
TRAV

Plötsligt stod en främmande tjej i Åke Svanstedts stall och försökte mata stjärnstoet Global Midnight med något ur en mugg med okänt innehåll.


Hon togs på bar gärning och med risk för sabotage och doping vågade inte Svanstedt att starta sin flerfaldige V75-vinnare.


– Det är lite otäckt. Eftersom hon var inne i boxen finns det alltid en sabotagerisk. För att vara på den säkra sidan strök vi hästen, säger Åke Svanstedt.


Dramatiken utspelade sig på Axevalla i samband med söndagens travfest där V75 och Stochampionatet avgjordes. Trav-Sveriges champion, Åke Svanstedt, som snart ska lämna landet och flytta till USA, utsattes för något som ger misstankar om sabotage. Mitt under pågående värmningar av hästarna så upptäckte personalen att en främmande tjej stod vid Global Midnights box och sträckte fram en mugg till hästen med ett okänt innehåll i. Global Midnights ägare, Peter Arnqvist, var den som först lade märke till henne.


– Det såg skumt ut. Jag kände inte igen tjejen och frågade vem hon var och vad hon höll på med. Hon svarade inte utan backade istället och slängde ut innehållet i muggen och sprang iväg, säger Peter Arnqvist.


– Kort senare fick vi tag i henne utanför och ansvariga på Axevalla tog hennes personuppgifter. Men hon kunde inte förklara vad hon gjorde inne i Åke Svanstedts stall. Tjejen var väldigt märklig och uppträdde flummigt.

Såg du vad det kan ha varit i muggen?


– Det såg ut som kaffe och det var en vit, mjuk, kaffemugg. Hon slängde ut allt på marken och det tog inte många sekunder förrän det dunstade. Men det finns lite rester kvar i muggen som vi har sparat och får analysera vad det är.

Global Midnight, som har sprungit in 1,6 miljoner kronor, skulle ha startat i V75 men Åke Svanstedt ville inte riskera något och valde att stryka.


– Jag vill inte måla fan på väggen men eftersom hon har varit inne i boxen finns det en sabotagerisk. Även om jag inte TROR att hon ville sabotera. Det kan mycket väl ha varit så att hon var vänlighetssinnad och bara ville klappa hästen och kanske ge den en chokladbit eller en sockerbit. Men jag strök som en ren säkerhetsåtgärd, säger Åke Svanstedt.


– Skulle det vara så att hon hade kaffe på fingrarna och hästen slickade på dem så blir det positivt svar vid ett dopingprov. Det är så fina utrustningar idag att det ger utslag direkt. Även om det bara rör sig om några få nanogram så betraktas det som doping. Det skulle i så fall innebära 450 000 kronor i böter för mig eftersom jag får böta en procent på vad jag har kört in de sista tre åren. Den risken ville jag inte ta. 


– Tjejen uppträdde konstigt och hade ingen stallbiljett. Att en okänd person kan ta sig hela vägen fram till hästen är lite otäckt. Jag hade ju Affe Fager för några år sedan som testades positivt i ett dopingprov för att han hade några enstaka nanogram i sig av ett medel som ingen visste hur han hade fått i sig. Det enda vi fick fram då var att det medlet finns i linsvätska och trots att det var så lite att hästen inte var påverkad så fick jag då 280 000 kronor i böter, fortsätter Svanstedt.Axevalla körde sin största helg för året och det var mycket folk på plats, inte bara på publikplatserna utan även på stallbacken.


– Vakterna är hårda när man ska köra in med bilen och det är knappt så att man kommer in ibland. Men sedan lyckas många komma in på stallbacken utan biljett vilket är konstigt.


Borde det vara bättre säkerhet och skärpta kontroller på landets stallbackar?


– Nej, jag tycker inte att man ska behöva skärpa någon säkerhet. En sådan här helg är det folkfest och det är många hästägare på plats som både har hästar till start och andra som är och hälsar på. Det är ju bara kul när det är mycket folk och att just den här tjejen lyckades ta sig ända in till Global Midnight tror jag beror på olyckliga omständigheter.

– Det här händer inte ofta och jag har aldrig varit med om det här tidigare. Vi har bra rutiner bland personalen i stallet och det gäller att alla är vaksamma men det är inte så lätt när det är stressigt och mycket att göra och många hästägare som kommer in. Alla känner ju inte alla.

Tror du att någon kan vara ute efter att försöka sätta dit dig?

– Nej, jag tror och hoppas inte det. Men det finns så mycket konstigt folk och jag ville som sagt inte ta risken att starta ifall hon hade något på fingrarna som hästen skulle kunna ha fått i sig, säger Svanstedt.

”ST vill inte ta ansvar”

Det har nu tagits dopingprov, såväl blodprov som urinprov, på Global Midnight för att undersöka ifall hon har fått i sig något förbjudet preparat. Svanstedt och ägaren vill påskynda provsvaren så att de kan starta sin häst igen så snart som möjligt.

Men någon hjälp av förbundet Svensk Travsport i den händelsen kan de inte räkna med. Något som Svanstedt är kritisk mot.

– ST vill inte ta något ansvar alls. Vi har varit i kontakt med sportchefen Per Wetterholm som säger att det är mitt ansvar och helt upp till mig att utreda det här. Vi kan inte räkna med någon hjälp ifrån ST utan får själva analysera vad det var för innehåll som fanns i den där muggen och vad tjejen gjorde inne i stallet. Jag tycker att det är mycket märkligt att man inte kan få hjälp ifrån sitt eget förbund med sådana här saker, säger Svanstedt.

”Det är fruktansvärt”

Ägaren Peter Arnqvist är upprörd över det inträffade och kommer att driva det vidare med en rättslig process.

– Det är ju Axevallas fel att en person som inte har tillträde till stallbacken kan ta sig ända in till boxen hos en häst som ska starta. Jag tycker att det är fruktansvärt och vi har inte fått någon kompensation alls. Man hade sett fram emot den här helgen och att ha häst till start under Stochampionatet är få förunnat.

– Det har heller inte berott på något slarv varken från tränaren eller skötaren. Det är en kriminell handling att någon går in i stallet som inte har berättigande att vara där. Vi har siktat på ett lopp under Hugo Åbergs-dagen på Jägersro med Global Midnight och därför måste vi få svar på dopingprovet innan det är anmälan på onsdag. Om inte så blir fallet så missar vi även det loppet och det skulle vara för jävligt, säger Peter Arnqvist.

Per Wetterholm, sportchef på ST, bemöter kritiken och menar att ST visst tar sitt ansvar över det som har inträffat.

– Det är en misstolkning och det har redan startat en utredning. Precis som vi alltid gör i sådana här fall. Detaljerna kring ärendet sköts av Göran Åkerström på ST, säger Per Wetterholm.