Lennartsson: ”Fått förfrågan om att flytta till Bjertorp”

Foto: CASPER HEDBERG
TRAV

Köparen av Åke Svanstedts gård Bjertorp letar tränare som vill flytta till anläggningen.

En av dem som fått frågan och är mycket intresserad är Solvallatränaren Per Lennartsson.

– Han som har köpt gården kommer hem i mitten av augusti och då ska vi ta en sista diskussion så får vi se vad det blir, säger Lennartsson.

I början av juli blev det klart att Husaby Hästklinik med Per Johansson köper Åke Svanstedts gård Bjertorp eftersom tränaren flyttar till USA i höst.

Då var det bara klart att sonen Anders Svanstedt skulle hålla till på gården, men nu kan en stortränare vara på väg dit.

Det är journalisten Lennart Persson, som är tillbaka och bloggar, som avslöjar nyheten att Per Lennartsson är intresserad att flytta till Bjertorp.

För Trav365 bekräftar tränaren uppgifterna:

– Vi har blivit tillfrågade, som säkert många fler. Det är klart att det är väldigt intressant på alla sätt och vis. Jag har fint som jag har det nu, men man är alltid nyfiken och är aldrig nöjd. Det är det som gör att den här branschen drivs framåt, säger Lennartsson.

”Kan inte ha tre gårdar..”

Skulle det bli en flytt vill han att hela verksamheten ska vara på Bjertorp. I dag har han två gårdar; Jordanstorp Säteri i Stjärnhov samt en gård i Eskilstuna.

– Den vid Sundbyholmstravet äger jag själv. Jag kan inte ha tre gårdar, det fungerar inte. Skulle det bli så kör jag hela racet där nere. Jag har ett kontrakt på Jordanstorp på ett par år framåt, så det är inte bara att hoppa och flytta. Ska det bli något nu ska de sakerna lösas.

Hur många hästar vill du ha på Bjertorp i så fall?

– Jag har inte spekulerat så långt, jag ligger på 100 hästar nu och det är på den nivån vi ska ligga. Jag ska inte flytta dit och dra ner på antalet hästar. Ska det bli något där ska vi hålla på i samma omfattning och samma volym.

”Kommer bli jämförd med Åke”

På Bjertorp finns det fina träningsmöjligheter med bland annat en sandbana en egen rundbana.

–  Det är en inarbetad rörelse och en anläggning där det fungerar bra att träna hästar. Sedan är jag fullt medveten om att om jag flyttar dit kommer jag bli jämförd med Åke och det är inte det lättaste i världen. Men om han har lyckas så bra som han gjort borde det finnas potential att lyckas någorlunda i närheten.

”Diskussion i augusti”

I slutat av sommaren/början av hösten måste Lennartsson ta ett beslut.

– Ska det göras något så ska det göras då i samma veva som när Åke Svanstedt flyttar. Det känns som om det är 10 procent chans att det blir, och 90 procent att det inte blir flytt.

– Han som har köpt gården kommer hem i mitten av augusti och då ska vi ta en sista diskussion så får vi se vad det blir. Vi har inte släppt tanken men det är inget som ligger nära till hands.

FAKTA

Mer om Per Lennartsson

Hemmabana: Solvalla

Resultat i år som tränare: 3 830 355 kronor i inkörda pengar.

409 starter, 48 segrar.

Har just nu 95 hästar på träningslistan.