Utreder misstänkta sabotaget mot Åke Svanstedts stjärna

TRAV

Åke Svanstedts stjärnsto Global Midnight ströks efter misstänkt sabotage i helgen.

En kvinna ska ha dykt upp i stallet och haft med sig en mugg med främmande innehåll som hon försökte mata hästen med.

Svensk Travsport har startat en utredning och arbetar med att få provsvaren från hästen och muggen.

– Det viktiga är att säkerställa att hästen inte fått i sig något så att den kan fortsätta med sin karriär, säger Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport.

Stjärnstoet Global Midnight ströks från V75-tävlingarna i helgen efter att stallet fattat misstankar om sabotage.

Det var under pågående tävlingar som de påträffade en främmande kvinna i stallet. Kvinnan ska haft med sig en kaffekopp med ett okänt innehåll i.

Enligt hästens ägare Peter Arnqvist ska kvinnan ha sträckt in handen i hästens box och försökt mata hästen med innehållet i muggen.

– Det såg skumt ut. Jag kände inte igen tjejen och frågade vem hon var och vad hon höll på med. Hon svarade inte utan backade istället och slängde ut innehållet i muggen och sprang iväg, sa Peter Arnqvist i en tidigare intervju.

– Kort senare fick vi tag i henne utanför och ansvariga på Axevalla tog hennes personuppgifter. Men hon kunde inte förklara vad hon gjorde inne i Åke Svanstedts stall. Tjejen var väldigt märklig och uppträdde flummigt, har han berättat.

”Är en misstolkning”

I tidigare intervjuer har Åke Svanstedt varit besviken för att Svensk Travsport inte tillsatt en utredning efter händelsen.

Men nu klargör travförbundet:

– Det är en misstolkning och det har redan startats en utredning. Precis som vi alltid gör i sådana här fall, säger Per Wetterholm.

”Ingen stark misstanke”

Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport, har hand om detaljerna.

– När det blir misstankar om sabotage gör vi utredningar. Men här finns ingen stark misstanke om sabotage. Åke har ju själv avdramatiserat det här ganska ordentligt. Men han har ändå valt att vara försiktig, vilket jag tycker är väldigt klokt.

De har begärt att provsvaren som tagits ska hanteras med expressfart.

– Om det är en häst som man har planer att starta med snart, som i det här fallet, begär vi expresshantering. Sedan får vi se vad proverna på hästen och vad spåren som finns kvar i koppen visar. Det avgör hur vi går vidare. Förhoppningsvis visar det att det var kaffe i koppen och inget annat, säger han.

– Dessutom är det viktigt att poängtera att kvinnan aldrig har varit inne i boxen. Däremot så har hon rört hästen.

Har ni pratat något med kvinnan?

– Vi har inte pratat med henne, vi avvaktar vad våra analyser säger.

Hur långt tid kan det ta när begär expresshantering?

–  Det går väldigt fort, det handlar om bara ett fåtal dagar. Jag hoppas redan nu på tisdag eller onsdag.