Micke Nybrink: Såna rötägg vill vi inte ha

TRAV

Finns det travjournalister som mörkar vinnare?

Finns de kuskar som ger kompisarna exklusiva tips?

Kan det vara så jävligt?

Det ska ni få reda på nu.

Jag pratade med en travtränare förra veckan och han var störd över en trend som börjat breda ut sig bland landets travjournalister. Om det han säger stämmer är det inte alls bra. ”Det händer ganska ofta när vi pratat klart om min häst som kanske startar på V75. Då försöker journalisten bli förtrolig och få något slags kompis-inside-tips, öh, kom igen nu, vad säger du off the record? Är det är stenklart eller? Så kan det låta”, förklarade travtränaren som inte kände sig komfortabel med det snacket.

Han menade att han alltid lämnade ut all information han satt på, att han gav sin syn på chansen och att det inte fanns något off the record-snack i hans värld. ”Vi lever ju på spelarna och mitt jobb i det läget är att ge dem all information de behöver och gärna lite till.

Den här unge och ambitiöse tränaren är ett föredöme och jag är också övertygad om att i stort sett alla aktiva resonerar på samma sunda sätt. Travet har vandrat en lång väg de senaste 30–40 åren – från skumrask med stötkörning och mörkningar till en sport som är helt transparent, välbevakad och med en fantastisk informationsflora.

Det är tack vare samspelet mellan de aktiva och media som travet har blomstrat och omsätter 12–13 miljarder om året. Det här är något som måste vårdas, vattnas och ansas – börjar det växa ogräs får vi ta fram Round Up. 

För om det verkligen är en trend att vissa travjournalister börjat leta egna vinnare och försöker få exklusiv information som de kan smyga undan är det illa. Såna rötägg vill vi inte ha. Jag uppmanar därför alla aktiva att säga ifrån på skarpen nästa gång och rapportera mupparna till mediaföretagets chef. Sen har de nog gjort sitt på den arbetsplatsen.

Det dröjer nämligen inte länge förrän ryktet sprider sig utanför den inre cirkeln. Snart börjar folk prata om att man måste känna tränare och kuskar för att ha en chans att vinna på hästar.

Jag har tyvärr redan börjat höra sånt, att det bara är en vippad klick som får ta del av den avgörande informationen. Att om man är asskisser/kompis med toppkuskarna kan man köra loppen i badkaret på ett helt annat sätt, då vet man vem som släpper till vem och i ett V75-lopp är det ju oerhört värdefull information.

Men än så länge är det bara bittra speltorskar som säger så. Jag är övertygad om att dagens kuskar inser vikten av att säga samma sak i alla lägen. Det är därför vissa elitkuskar ogärna pratat taktik, för att de vet hur fel det kan bli när de måste ändra sig och improvisera.

FAKTA

Veckans tips

1. 3 Mythical Fortune

(Solvalla, V86-1)

Jättefin hela tiden. Avslutar alltid ilsket. Tror jag på.

2. 1 Carelin

(Solvalla, V86-5)

Underskattad kulltopp. Stark som sin namne. Bra chans.

3. 15 Yank Kemp

(Solvalla, V86-4)

Kraftigt uppåt med två lopp i kroppen. Sänker allt?