Här blir de hjältar – fångar häst i loppet

hjältar Utridaren Neal Stalhiem och Meatball får stopp på Tim Tetrick och hans häst.
TRAV

Här räddas stjärnkusken Tim Tetrick och hans häst från en allvarlig olycka.

När deras utrustning går sönder i loppet blir utridaren Neal Stalhiem och hans häst Meatball hjältar när de fångar in ekipaget i farten.

– Det bara rasslar till, det är fantastiskt gjort, säger svenska travtränaren Per K Eriksson som tidigare varit verksam i USA.

Händelsen utspelade sig i fredags på Hoosier Park i Indiana. Den framgångsrika kusken Tim Tetrick kör en häst i loppet då hans töm plötsligt går sönder. Tetrick kan inte styra sin häst och sitter hjälplös i sulkyn.

Den uppmärksamma utridaren Neal Stalhiem och hans häst Meatball rider i snabb galopp ikapp ekipaget. De rider upp jämsides och lyckas få tag i Tetricks häst strax före mållinjen.

Tack vare Neal Stalhiem och hans häst insats lyckades de undvika en katastrof på banan, rapporterar standardbredcanada.ca.

Tidningen berättar att Neal och hans häst har varit ett team i tre år och efter det här kommer hästen att få ett gäng morötter av banan som tack.

”Alltid beredd”

Travtränaren Per K Eriksson, som är verksam på Mantorp, har varit tränare i USA i flera år tidigare och har stor erfarenhet om hur det fungerar på banorna.

–  De har en utridare som alltid leder defileringen och om det skulle hända att en häst kommer lös eller så är alltid utridaren beredd. När loppet går sitter han eller hon på hästryggen.  De rider ifatt en lös häst och fångar den.

– De är väldigt skickliga och har cowboy-sadlar på hästarna. Det bara rasslar till så fångar de hästarna, det är fantastiskt gjort, säger han.

Varför har inte vi det här i Sverige?

– Det kan man fråga sig. Det är en bra fråga, jag vet inte. Det skulle vara en mycket bra grej. Hästar som kommer lös kan springa runt, runt och det kan ta lång tid innan man lyckas fånga dem. Det kan hända att de gör illa sig och springer in i stolpar. Hästar blir alltid lugnare när det kommer upp en annan häst bredvid dem. Det är inte en dum fråga.

–  Jag vet inte om de funderat på det i Sverige. Det finns duktiga ryttare och det hade varit en bra säkerhetsgrej på våra travbanor, säger han.

”Nyligen varit uppe för diskussion”

Svensk Travsports säkerhetschef Michael Halvarsson berättar att det för tillfället inte är aktuellt med utridare på svenska travbanor.

Har ni funderat på det?

– Ja, det har vi gjort i olika omgångar och det har nyligen varit uppe för diskussion. Det finns fördelar med utridare, men i Sverige har vi inte rodeokulturen som de har i USA. Det gör det svårt att hitta hästar och ryttare som klarar uppdraget till alla våra 33 travbanor, säger han.

– Säkerheten inom travsporten är generellt sett hög och det är ytterst ovanligt med allvarliga olyckor inom sporten trots att det görs ungefär hundratusen starter varje år. Men självklart måste vi hela tiden se över och utveckla säkerheten för både människor och hästar. Från och med 2012 är det till exempel obligatoriskt för alla ryttare och körsvenner att ha säkerhetsväst på sig när de kör lopp, säger Michael Halvarsson.

  Se loppet här – länk till Youtube.