Här bjuder Nurmos kallblod på ny show

Laxfaks fortsätter att imponera. Under torsdagen vann hästen på Lindesberg i överlägsen stil.
TRAV

Kallblodet Laxfaks fortsätter att vinna och göra det i överlägsen stil.

Den obesegrade snackhästen tog femte raka segern och vann med nästan 80 meter.

– Det är en otroligt snäll och trevlig häst. Man skulle kunna ta in honom i vardagsrummet och titta på tv, säger Timo Nurmos med ett skratt.

Att Laxfaks är en undantagshäst råder det inga tvivel om.

Den femårige hingsten har imponerat stort i sina starter och under torsdagseftermiddagen kom femte raka segern. Den togs i Lindesberg där han vann med nästan 80 meter för Jorma Kontio. Laxfaks segrade på tiden 1.26,5 i sitt livs femte start, och rekordsänkte med nästan fem sekunder. Han ägs och tränas av Timo Nurmos som bara har ett kallblod i stallet och det är alltså inte vilken häst som helst.

– Jag gillar kallblod och är uppväxt med dem i Finland. Därför har jag de senaste åren tyckt det skulle vara roligt att träna ett kallblod och när jag hittade Laxfaks köpte jag honom, säger Timo Nurmos.

”En av stallets tre bästa hästar”

Solvalla-tränaren har skyndat långsamt med sin juvel och startat sparsamt ännu så länge.

– Jag hoppas att han kommer att tävla i många år till. Han har aldrig haft bekymmer med fräschören och är en jäkla bra häst. Han har mycket fart i sig och är fin att köra. Jag har alltid gillat den här hästen. Han är en av stallets tre bästa hästar, säger Nurmos.

– Laxfaks är otroligt positiv och alltid glad. Han har mycket bra inställning och kämpar som fasiken varje gång. Sedan är han så lugn att han kan stanna när kusken själv vill. Han är så snäll och trevlig att man skulle kunna ta in honom i vardagsrummet och titta på tv tillsammans med. Han är den typen som jag tror skulle gilla komedier bäst. Mr Bean tror jag skulle vara en film han skulle tycka om, fortsätter Nurmos lite skämtsamt.

”Han skulle gilla att campa och grilla”

– Det är inte många hästar som är som Laxfaks är. Han är som en hund. Jag tror till och med att man skulle kunna åka runt med honom i en husvagn och campa i Sverige. Han skulle nog trivas med att sitta ute och grilla och festa lite med om kvällarna. Hästen är en riktig kompis som litar på människorna. Han är som en gammal arbetshäst. Förr i världen när det var krig så använde man hästarna i kriget och jag tror att han hade varit en perfekt krigshäst, säger Timo Nurmos.

FAKTA

Mer om Laxfaks

Gjort fem starter, tagit fem segrar.

Inkörda pengar: 110 000 kr

Ägare: Stall Timo Nurmos AB, Tullinge

Tränare: Timo Nurmos

Michael Carlsson/ Kanal 75