”Alla provsvar var negativa”

TRAV

Provsvaren från Åke Svanstedts V75-häst Global Midnight var negativa.

Efter helgens misstänkta sabotage kan nu hästen börja tävla igen.

– Det var det resultat vi alla hoppades på. Koppen innehöll för övrigt kaffe. Förmodligen ville tjejen bara hälsa på den fina hästen, säger Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport.

Det var i helgen som Åke Svanstedt beslöt sig för att stryka sin häst Global Midnight från V75.

Anledningen var att ägaren Peter Arnqvist hade sett en kvinna  utanför hästens box och enligt honom hade kvinnan försökt mata hästen med innehållet i en mugg. Eftersom tränaren och ägaren var rädda för sabotage strök man hästen.

– Jag vill inte måla fan på väggen men eftersom hon har varit inne i boxen finns det en sabotagerisk. Även om jag inte tror att hon ville sabotera. Det kan mycket väl ha varit så att hon var vänlighetssinnad och bara ville klappa hästen och kanske ge den en chokladbit eller en sockerbit. Men jag strök som en ren säkerhetsåtgärd, berättade Åke då.

Får starta igen

Svensk Travport tillsatte genast en utredning och genomförde tester. Under fredagen kom svaren på proverna och alla var negativa, vilket betyder att Global Midnight kan tävla igen.

– Det var det resultat vi alla hoppades på. Koppen innehöll för övrigt kaffe. Förmodligen ville tjejen bara hälsa på den fina hästen. Det är positivt att människor vill komma nära våra hästar, men alla vi inom travet måste hjälpas åt att informera om att man måste fråga skötare eller tränare innan man går in i ett stall eller hälsar på en häst i hagen, säger Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport.