Sebastian K. är stenklar i Åbergs

TRAV

Jag kommer att sakna Åke Svanstedt när han flyttar till USA.

Alla andra får ursäkta, men för mig är han den största hästkarl som har funnits inom travet.

Tyvärr ser jag ingen som kan ta över och axla hans roll både som tränare och kusk på den nivån.

Åbergskvällen på Jägersro är en av mina absoluta höjdpunkter under året. Stämningen på banan beskrivs som magisk och det kan jag hålla med om. Då kommer vi osökt in på Sebastian K. och vilken fantastisk insats som han levererade i Årjäng senast. Han var inte helt frisk i Elitloppet och fälldes även av den tunga banan samt av en stenhårt pressandes Raja Mirchi. Apropå Raja Mirchi så tycker jag att han var bästa hästen i Elitloppet men det verkade som att Ludde mest gick in för att sänka Sebastian K. i första skedet.

Jag tror att Sebastian K. är helt stenklar i Åbergs. Får han ett lopp i andra eller tredje par utvändigt som kommer han att explodera till slut. Så passa på att njuta av denne världstravare medan ni kan.

Med det menar jag att vi kanske inte få se Sebastian K. tävla i Sverige så länge till. Med tanke på det fenomenala jobb som Svanstedt har gjort med hästen så skulle det förvåna mig mycket om han inte följer med Åke till USA. Det är en kittlande tanke hur fort han skulle kunna springa på en milebana där borta. Världsrekordet tror jag skulle sitta väldigt löst i så fall.

Har hört att det är jättestort intresse för svenska hästägare att följa med på ”Svanens” USA-äventyr. Han lär väl vara den som köper flest hästar på auktionerna i Lexington i höst. Jag förstår att folk vill satsa på honom där.

Jag har följt travet på nära håll sedan 1977. Sören Nordin och Stig H Johansson

i all ära men för mig är Åke Svanstedt den största hästkarl som har funnits.

Jag ser ingen som kan ta över efter Svanstedt här hemma på den nivån. Däremot läste jag att Per Lennartsson är sugen på att flytta till Bjertorp och bli tränare på Axevalla. Det tror jag skulle vara ett lyft för honom. Per är en mycket duktig tränare och kusk, men på Solvalla är han ”bara” en av flera. På Axevalla kan han bli det affischnamn som banan behöver.

Jag saknar Johan Edlund i rutan

Sedan vill jag ta upp något som har retat mig en längre tid. Jävlar vad tråkiga de flesta av landets banreferenter och även intervjuare i landets vinnarcirklar är. Det gäller även vissa i trav-tv och i ATG-Live. Speciellt många banreferenter låter som monotona robotar och alla ska försöka härma alla och köra i samma spår. Ingen har någon personlig stil alls vilket är trist.

Sedan undrar jag varför Per Skoglund är med överallt jämt och ständigt. Han är både programledare, reporter och tipsexpert i så gott som alla program och kör sin kaxiga stil. När man sedan ser honom i Nyhetsmorgon är han helt annorlunda och det känns konstigt och inte trovärdigt. Jag tycker att han är med alldeles för mycket. En programledare ska väl inte även vara tipsexpert och vice versa.

Jag måste säga att jag saknar Johan Edlund i rutan. Han var suverän med sina analyser och rappa och vassa intervjuer. Alltid extremt påläst. Hörde honom i vinnarcirkeln under Sprintermästaren i Halmstad och jag hoppas att få höra honom även under Åbergskvällen. Ingen av de övriga i tv-gänget har kunnat nå upp till hans nivå.

Frank Andersson