Svenskstjärnan köper gård i New Jersey

Åke Svanstedt: ”Ville ha något eget”

Foto: Bildbyrån
Åke Svanstedt.
TRAV

Den svenske trav-stjärnan Åke Svanstedt lämnade Sverige i november för USA.

Nu slår han på stort – i sitt ”nya” hemland. Han köper en stor gård i New Jersey.

– Jag fick in så många hästar i träning och vill ha något eget, säger han till TT.

Förra sommaren kom beskedet att landets dominerande travtränare planerade att lämna Sverige. Åke Svanstedt skulle träna unghästar på en egen gård i Florida under vintern. På sommaren skulle han flytta norrut, 180 mil upp till New Jersey, där många av de stora loppen avgörs.

I helgen gjorde han en stor investering då han köpte en träningscamp i New Jersey.

– Jag trodde att vi skulle få in 15-20 i träning och då var det enkelt att hyra in sig på någon av träningsanläggningarna som finns. Men nu tränar jag 50 hästar och då måste jag ha något eget där jag får bestämma själv om underlag på banor och annat som gäller träningen. Därför köpte vi den här gården på 70 hektar, i närheten av Bordentown, med plats för 55 hästar och det känns jättebra, säger Åke Svanstedt till TT.

”Helt otroligt”

Svanstedt var en synnerligen populär tränare under de stora unghästauktionerna i Lexington och Harrisburg fjol höst. Köpsugna hästägare, både från Europa och Nordamerika, öppnade plånboken och när man flyttat in på Palema trotting i Florida stod hela 52 hästar på träningslistan.

– Det var helt otroligt. Folk som jag aldrig hade träffat ringde och ville köpa häst. Nu har vi tränat unghästarna (40 tvååringar) och sån här kvalitet har jag aldrig varit i närheten av. Räknar med att flytta upp till nya gården i mitten av april, säger Svanstedt.

”Den frågan har jag fått många gånger”

TT: Några stjärnor?

– Haha, den frågan har jag fått många gånger redan. Det finns nog några men det är alldeles för tidigt att säga något, så jag passar på den frågan.

TT: Hur står det till med stjärnhästen Sebastian K?

– Han tränar på bra nu. Siktar på årsdebut i början av maj på The Meadowlands. Och något Elitlopp blir det inte.

Trav365/TT

ARTIKELN HANDLAR OM