Stjärnan: ”Det blev större än jag trott”

Åke Svanstedt i stor intervju med Sportbladet

1 av 12 | Foto: Thomas Blomqvist/Kanal75
TRAV

Åke Svanstedt har köpt ­ytterligare en gård i USA.

Förutom gården i Vero Beach i Florida kommer han även att träna hästar på Legend Farm i New ­Jersey.

I en intervju med Sportbladet avslöjar Svanstedt om vilka storheter som ­ligger bakom namnet, om nomineringarna till Häst­galan samt om varför han inte känner någon prestationsångest inför USA-äventyret.

Efter att Sveriges främsta travtränare lämnade landet i slutet av oktober i fjol, har han tränat 53 hästar på gården Palema Trotting i Vero Beach i Florida. Men under den gångna helgen har Åke Svanstedt erövrat ny mark.

Eftersom han har varit så populär bland hästägarna och inhandlat fler hästar i träning än han trodde från början på auktionerna i Lexington och i Harrisburg, har han köpt ytterligare en gård. Den ligger i det lilla samhället Wrightstown i New Jersey och där kommer ”Svanen” att ha sin bas med hästarna under halva delen av året då det är tävlings­säsong.

– Stallet blev större än jag hade trott. Jag hade hoppats på 15 hästar och när det nu blev drygt 50 hästar så är det inte så lätt att hyra in sig på en gård i sex månader. Jag tyckte att det var en bättre idé att leta efter ett eget ställe att vara på. Rent ekonomiskt är det bättre plus att man får ha banorna som man vill, säger Åke Svanstedt.

– Nu har vi hittat ett jättefint ställe som ligger bra till. Det ligger en timme från Philadelphia och en timme från New York. Till Meadowlands tar det en och en halv timme, så det är samma avstånd som jag hade från Bjertorp till Åby.

Många storheter

Åke Svanstedt har döpt gården till Legend Farm och det har sin förklaring i alla storheter som har varit där tidigare. Framförallt den franske supertränaren Jean-Pierre Dubois.

– Det är Jean-Pierre Dubois som har byggt och gjort om det till en travgård och han är ju en legend. Sedan har det stått berömda hästar där som Moni Maker, då Jimmy Takter har haft hästar där tidigare, och Scarlet Knight stod på gården när han var i USA och vann Hambletonian. Sedan har Varenne stått där och även Glidemaster och Aperfectyankee.

– Innan Dubois gjorde om den till en travgård var det en galoppfarm och då var gården döpt efter en berömd galoppör. Gården är på 70 hektar och har 55 boxar fördelat på fem olika stallar. De är i bra skick och sedan finns det en tusen­meters rundbana, en rak­bana på 900 meter och en slinga runt halva gården och gott om hagar. Träningsmöjligheterna är så bra de kan bli, säger Svanstedt.

Han kommer att tillbringa vinterhalvåret i Florida, från november till och med april, och därefter resterande tid under tävlingssäsongen i New Jersey då ­alla hästar flyttar upp dit.

– Om allt går enligt planerna så blir det några treåringar och Sebastian K. som flyttar upp i mitten av april för de har några passande lopp i början av maj. Resterande hästar flyttar upp i maj.

Står över Elitloppet

– Unghästarna har utvecklats fint och efter nyår fick de börja gå intervall­träning. De ser bra ut jag har aldrig haft så här många fina unghästar överlag. Det är klart att man har haft någon enstaka unghäst som har ­varit så här fin tidigare men inte så här många.

Hur är läget med Sebastian K.? Hur ser planerna ut för honom i år, kan det bli någon start i Sverige?

– Han ser bra ut och tränar på för fullt. Den 10 maj har han sitt första lopp på Meadowlands och det finns väldigt många passande lopp på Meadowlands för hans del.

– Solvalla och Klaus Koch har hört av sig om Elit­loppet men jag tror inte att det blir någon satsning mot det eller någon start i Sverige. Det finns så många bra lopp för honom här borta att starta i.

Känner du någon press över att du måste lyckas i USA efter den här satsningen som ni har gjort?

– Man vill ju alltid prestera bra men jag är ingen ­person som känner någon press. Jag har aldrig känt någon prestationsångest under årens lopp, inte ens när vi har haft svackor i stallet vilket alla tränare får ibland. Men det måste man lära sig att hantera på rätt sätt. Jag har lärt mig att det är bara att köra på som vanligt och tro på sig själv. Jag jobbar på med hästarna och försöker göra mitt bästa sedan får vi se hur långt det räcker.

– Vi har ju mest bara tvååringar så det här första året kan ­inte bli något toppår. Det är först nästa år som det kan bli riktigt bra om de fort­sätter att utvecklas som treåringar.

På lördag är det Häst­galan i Stockholm. Du är nominerad som Årets Tränare och Sebastian K. som Årets Häst och Årets Äldre. Kommer du hem till galan och tror du på vinst i någon kategori?

– Nej, mamma, pappa och Anders kom över hit igår (söndag) och ska vara här och hälsa på några veckor så jag kan inte komma till galan.

– Årets äldre häst står väl mellan Nahar och Sebastian K. Sebastian var bra på försäsongen och i slutet av säsongen och vann ett par stora lopp. Nahar var bra

i mitten av säsongen och vann Elitloppet och det ­brukar väga tyngst.

– Men jag hoppas att jag blir Årets Tränare. Jag vann flest V75-segrar och körde in mest pengar trots att jag slutade ett par månader innan. Men jag har haft bästa stallet i flera år utan att bli Årets Tränare så jag vet inte vad det är som de går efter. Men det vore kul att få utmärkelsen under mitt sista år i Sverige, säger Åke Svanstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM