”Tårarna kommer när 'Marre' vinner”

1 av 2 | Foto: Kanal75
Maharajah och Malin.
TRAV

Malin Wrigmar är kvinnan som var med och formade Maharajah från början.

Efter tre år tillsammans med ”Marre” valde hon att sluta som skötare.

Nu följer hon superstjärnans framgångar på tv:n.

– Varje lopp han vinner kommer tårarna, säger hon.

För snart två veckor sedan tog radarparet Maharajah och skötaren Lisa Skogh hem världens tuffaste travlopp Prix d´Amerique.

Men det har inte alltid varit Lisa och ”Marre”. I början av hästens karriär då han vann storlopp som Kriteriet, Derbyt och Europaderbyt var hästens eviga följeslagare Malin Wrigmar.

Hon var den första skötaren på Maharajah och passade honom i tre år.

– Jag vet inte varför jag fick chansen att bli skötare på honom, men jag minns att Stefan kom fram till mig efter ett lopp på Gävle och sa; jag ser att du lägger mycket tid på dina hästar. Jag har bestämt att du ska få ta Maharajah när han kommer in.

– Jag hade inte så stor koll, då jag tänkte bara att det blir roligt. Men på den vägen var det.

När märkte du att Maharajah var något utöver det vanliga?

– Efter att han gick sitt premielopp kom Stefan fram och sa; förstår du hur bra den här hästen är. Du ska få se, det här är en riktigt bra häst.

– Han kvalade som treåring och första starten galopperade han tyvärr, andra starten på Solvalla vann han med fem längder. Efter det loppet kände jag, shit vad bra det här kommer bli, säger hon.

Valde att lägga av med travet

Efter hästens fyraåringssäsong bestämde sig Malin för att sluta eftersom hon väntade barn.

– Det var därför jag lämnade honom, annars hade jag inte gjort det såklart. Men det är svårt att komma tillbaka när man har barn. Visst man kan kombinera tävlingshästar med barn, men det är så tidiga morgnar och sena kvällar. Jag kände att det inte var någon idé att gå tillbaka, för jag kunde inte lägga den tiden på hästarna som jag vill göra. Antingen skulle jag försumma hästarna eller mitt barn och det ville jag inte. Så då valde jag att lägga av med hästarna helt och hållet.

– Men jag är tacksam att det är Lisa Skogh som tog över som skötare, hon gör ett fantastiskt jobb med honom. Det är helt rätt person att passa honom, säger hon.

”Saknar livet med hästarna”

I dag arbetar Malin som förman på ett städföretag.

– Jag saknar livet med hästarna, men det var slitsamt också. Någon gång framöver när min dotter blir äldre kommer jag skaffa en häst. Då vill jag ha ett fölsto och följa hennes avkomma hela vägen till start. Det är en dröm jag har.

– I dag kikar jag på mina gamla passhästar när de tävlar, de flesta tävlar fortfarande och tre av dem är kvar hos Hultman; Maharajah, Oolong och Orecchietti.

”Speciell plats i hjärtat”

Maharajahs seger i Prix d´Amerique följde hon hemifrån och det var känslosamt.

– Jag jobbade så jag tittade på reprisen, jag satt på helspänn trots att jag visste att han skulle vinna. Jag satt och hoppade i soffan hela upploppet ner. Tårarna kom, varje lopp han vinner kommer tårarna. Han har en väldigt speciell plats i hjärtat, så kommer det alltid att vara.

– Jag tycker att han gjorde det fantastiskt bra och det var bara en tidsfråga innan han skulle få vinna det där loppet. Det såg lite mörkt ut innan eftersom det inte var helt hundra i loppen innan. Men Maharajah är en häst som man aldrig ska ta bort helt. Han såg jättefin ut och det är så kul att han ser så fräsch ut trots åldern.

Efter succén i Frankrike har Maharajahs största triumfer sammanställts ett klipp på ATG Play.

– När jag tittade på klippet rann tårarna lopp efter lopp. Man känner fortfarande de där känslorna som fanns när man var med på plats. Han är speciell för många och det bli extra speciellt när man har varit honom nära.

Biter i jackan

På lördag kommer Maharajah hyllas på Solvalla under V75-dagen och hästen kommer vara på plats på publikplats för att träffa alla fans.

– Jag hade tänkt åka dit, om det inte är snöstorm kommer jag och dottern gå på Solvalla.  Jag och min dotter har varit och träffat Maharajah tidigare, men nu är det 1,5 år sedan. När vi träffas är han som vanligt, han brukar bita tag i min jacka, säger Malin.

ARTIKELN HANDLAR OM