Här är alla galavinnare

TRAV

Årets bästa prestationer hyllades på Waterfront Congress Centre i Stockholm.

Här är alla pristagare från den stjärnspäckade galan.

Årets Tvååring: Onceforall Face – Lutfi Kolgjini

Med 92 procent av rösterna blev den Kolgjini-tränade hästen årets tvååring. Hästen segrade i svensk uppfödningslöpning på nytt svenskt rekord. Totalt sprang hästen in 670 000 kronor.

Årets Treåring: Amazon Am - Robert Bergh

Vann över 2,3 miljoner kronor under 2013. Stoet segrade i korta E3, E3 Revanschen samt finalen av Breeders´ Crown. Amazon Am fick 47 procent av rösterna.

Årets Fyraåring: Mosaique Face – Lutfi Kolgjini

Hästen vann Svenskt Travderby och Europaderbyt. Dessutom slog hästen två världsrekord och vann 4,2 miljoner kronor under 2013.

– Hästen har grym kapacitet. Det skulle inte förvåna mig om han sopade banan av alla i år, säger Lutfi Kolgjini.

Årets Sto: Amazon Am – Robert Bergh
Med 52 procent fick Amazon Am även pris som årets sto 2013. Hästens prestationer krossade konkurrenterna och Amazon Am laddar nu för nya vinster och triumfer under 2014.

– Hon ska bara fortsätta vara som i år. Då kommer det bli jättebra, säger Robert Bergh.

Årets äldre: Nahar – Robert Bergh

Hästen som förvandlades till en världsstjärna under 2013 vann bland annat Elitloppet och Norrbottens Stora Pris. Nahar utklassade sina motståndare och vann med 81 procent.

– Just nu är hästen väldigt rund om magen så det är ingen start på gång än, men givetvis siktar vi på Elitloppet igen, säger Robert Bergh. 

Årets kallblod: Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
Den nya svenske kallblodsstjärnan har övertygat stort och tagit över tronen som Sveriges kallblodskung. Med 91 procent av rösterna fick Gunnar Melander äntra scenen.

– Hästen är helt fantastisk att träna, säger Melander.

Årets tränare: Robert Bergh
Skördade stora framgångar på travbanan. Segern i Elitloppet med Nahar var tyngsta meriten och han vann titeln som årets tränare med 71 procent av rösterna.
– Det är härligt, jag funderade på vem som kunde fått 71 procent. Det kändes att oj, vilket magnifikt år man hade, men sen sitter man och kollar på de andra tränarnas meriter. Jag har ändrat lite träningsupplägg med intervaller och tuffare träning. Det är något som växt fram under en femårs period och verkligen gett resultat. Jag måste göra ett steg till för att nå den riktiga toppen, jag vill bygga en 50 boxar till. Jag har topphästägare och det är bara att ta hand om dem så kommer det bli bra även 2014, säger Robert Bergh.

Årets Kusk: Örjan Kihlström

För sjätte gången vann Örjan Kihlström den prestigefyllda titeln, årets kusk. Han vann V75-ligan och körde in 35 miljoner kronor. Ett fantastiskt facit.

– Segern i Olympiatravet med Maharajah var inte bara en stor seger utan Maharajah visade att han ville vara med i leken igen. Det var känslomässigt starkt, säger Örjan Kihlström.

Årets Komet: Mattias Djuse
Med 83 procent av rösterna vann talangen överlägset. Han utvecklades enormt som försteman hos Anna Forsell och skördade fina framgångar även i sulkyn. Vann bland annat lärlings-SM och körde in 3,4 miljoner kronor.

Årets Häst: Nahar – Robert Bergh

Robert Bergh tog storslam på hästgalan. Nahar blev årets häst med 43 procent av rösterna.

– Jag bara myser, det är helt otroligt, säger tränaren.

Övriga priser på hästgalan:

Jim Fricks Pris: Per Linderoth, Bergsåker

Helen Anns Pris: Anna Forsell, Solvalla

Travets Hedersambassadör: Margareta Wallenius-Kleberg

Årets amatörbragd: Johnny Johansson / kretsen kring Harry Haythrow.

Årets uppfödarbragd: Familjen Oscarsson

ARTIKELN HANDLAR OM