Amaru Boko var helt förvandlad

TRAV

Titta på Amaru Boko.

Gör det och titta sen i backspegeln.

Är det samma häst? Ska han starta

i Elitloppet?

Och visst är det synd om Robert Bergh?

När det är V75-finaler kan det slå åt båda håll. Antingen smäller det ordentligt i loppen, kuskarna är segersugna och hästarna toppade. Då kan det bli oväntat tuffa inledningar när planer krockar. Vi gillar det, även om det kan kännas hemskt när spiken som skulle få allt gratis får bekänna färg och lite till.

Eller så blir det tvärtom. Som i V75-1, finalen i näst högsta klassen, Silverdivisionen med 220 000 kronor till vinnaren. För att vara ett svenskt travlopp är det en helvetes massa pengar. Tvåan får 110 000 och trean 55 000.

Vart jag vill komma? Jo, att man lätt blir försiktig och hämtar hem fina pengar men är inte villig att riskera allt för att vinna.

Vann opressad och osynad

Peter Untersteiner frontade med Nothing But Class och kunde förstås ha försvarat den positionen i ett försök att vinna loppet. Det hade varit ganska mycket hans stil. Men Peter gick i stort sett ner på knä och bad Jorma Kontio ta över med favoriten, Montgomery Gel. Det skedde efter 500 meter. Gäsp, tänkte Kontio, ville de inte slåss? Kiitos paljon. Tusen tack.

Montgomery Gel vann opressad och osynad och på något sätt var han värd det. Den här pållen har aldrig fått något gratis, någonsin. Det är en härlig häst. De andra i loppet kan vi likna vid ett gäng tedrickare.

Snygge muskelpaketet Trailing Edge i V75-2 trodde jag mycket på och han vann för Robert Bergh till 4,60 efter en fin resa i andra ytter och attack 500 kvar. Här kördes det hårt i täten. Här var det V75-1 i inverterad form.

Har funnit Harmoni hos Bergh

Dagens behållning var Amaru Boko som lekte sig till till vinst i guldfinalen. Det är inte ofta man hämtar hem 250 000 på det sättet. Ja, jag vet att han inte behövde visa något men ta och titta lite på hästen. Gör det och stäng sedan ögonen och minns hur han såg ut i förra regin, hos Timo Nurmos. Av på mitten var han kanske inte då men de gånger han såg fin ut är lätträknade.

Nej, jag är inte ute efter att göra ner hästkarlen Timo Nurmos, absolut inte, inget sånt. Nurmos är rasande skicklig. Men alla hästar passar inte i alla stall och Amaru Boko har funnit harmoni, stil och fräschör som genom ett trollslag hos Robert Bergh. Så är det bara.

Vad Bergh ska hitta på nu vet jag inte. Amaru Boko är utan tvekan en Elitloppshäst men det kanske känns fel att matcha mot samma lopp som fjolårsvinnaren Nahar? Vad vet jag.

Stackars Robert, hur ska det gå? Det är inte lätt att ligga på topp. Fniss.

Oskar Svanberg är en ung, duktig och positiv travtränare från den nya generationen. Hans Leonas Kaiser borde ha vunnit på V75 för länge sen. Nu kom vinsten i den sjätte försöket. Hästen försvarade ledningen och körde bara ifrån allt sista varvet. Mycket bra var han. 

Björn Goop blev V75-mästare eller vann i alla fall V75-7 med Absolut Newport, V75 Champions.  Han gav sin häst en bra resa i fjärde ytter, fixade lift av Ponziopilato Stra sista rundan och när BG drog norsken 200 kvar svarade stoet med att speeda till vinst.

Här avslutade Labero Broline femstjärnigt från köplats sista 500 medan O.U.Glide (JU) gjorde en ljudbang över mål som trea. Synd att Johan Untersteiner inte trodde lite mer på sin häst. Jag som hade lirat och allt...

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM