”Känns underbart – som en riktig dröm”

Stenhård slutstrid i Prix de France.
TRAV

Han har kallats den evige tvåan – ständigt underskattad av både spelare och experter.

I söndags gav Noras Bean alla belackare svar på tal.

Just nu är han näst bäst i världen efter Maharajah.

Foto: Kanal 75
Ulf Stenströmer tillsammans med sin ögonsten, Noras Bean.

Svensk travsport står starkare än på många år efter att Maharajah vunnit Prix d'Amérique och Noras Bean skrällt i det näst största franska loppet, Prix de France.

Av elaka tungor har Noras Bean kallats den eviga tvåan. Men just nu kan man med fog kalla Noras Bean världens näst bästa häst efter Maharajah, då de äldre amerikanska stjärnorna inte startar just nu.

Men vägen fram till karriärens största seger i Prix de France har inte varit spikrak.

Här är sagan om Noras Bean.

Lång väg mot toppen

Noras Bean föddes den nionde juni 2005 utan silversked i munnen. Till skillnad från Prix d'Amérique-vinnaren Maharajah som föddes på ett fint stuteri av de bästa föräldrarna är Nora uppfödd av en liten uppfödare i Uppland och har en enklare härstamning.

Som tvååring såldes hästen till ägare hos Axevalla-tränaren Ulf Stenströmer och det var inte självklart att hästen skulle bli en stjärna.
Visserligen vann Noras Bean debutloppet för Björn Goop, men det var först i oktober när hästen skrällde i Mantorps "Sikta mot stjärnorna" som Travsverige började ta honom på allvar.

Genombrottet

Som fyraåring kom det verkliga genombrottet när hästen, som helt bortglömd 48-oddsare, kom tvåa i Kungapokalen, och på hösten satte världsrekord i Gran Premio Continentale i Italien.

– Ja, detta är det absolut största jag har varit med om inom travet. Att som ensam utlänning starta emot italienarnas bästa fyraåringar och städa av dem på det här viset… Det är fantastiskt, sa tränaren Ulf Stenströmer efter den segern.

Som femåring höjdes återigen de kritiska rösterna mot Noras Bean. Tolv starter gav bara en seger och hästen beskylldes för att vara oärlig och inte kämpa, trots att han sprang in 1,5 miljon kronor.
– Vi tog det lite lugnt med Noras Bean som femåring, kommenterade Stenströmer.
Året efter visade hästen att snacket om att han inte kämpar var nonsens och att Stenströmers matchning varit smart. Nio starter gav tre stora segrar med en ny italiensk storseger i Nationernas Pris som kronan på verket.
– Han pissade på dem! Dålig värmning, det spåret och tredjespår sista 800…det vet alla att han inte gillar. Det här är sjukt bra, sa Stenströmer den gången.

Därefter började det krångla rejält för stjärnhästen. Inte nog med att ägarna har fått vänta i åratal på att få ut miljonvinsten i Nationernas Pris.

Hästen skadade sig flera gånger och har inte kunnat starta mer än nio gånger på 15 månader.

Imponerande comeback

Men comebacken på Åby för tre veckor sedan blev en sensation - aldrig tidigare hade Noras Bean känts så fin.

Många tyckte Ulf Stenströmer var dumdristig som anmälde till ett av världens bästa travlopp med bara ett lopp i kroppen på sex månader. Men västgöten visste vad han gjorde, även om nästan ingen annan trodde på hästen.

Efter en raketspurt som satte de bästa franska hästarna på plats visade hästen att han tillhör världseliten.

– Det här känns helt ett underbart, en dröm, sa Stenströmer denna gång.

ARTIKELN HANDLAR OM