”Vi skrek, grät och kramades”

1 av 3 | Foto: ATG PLAY
TRAV

På bara tre veckor har stjärnhästen Noras Bean tagit två raka segrar och tjänat över 1,7 miljoner till sina 16 delägare.

I söndags fick gänget uppleva när hästen vann Prix de France.

– Vi skrek, grät, kramades och hoppade. Det hördes att vi var på plats, säger Jonas Karlsson, en av delägarna.

När Noras Bean tog hem Prix de France, världens största travlopp över medeldistans, under söndagen bröt det ut ett vilt firande på Vincennes travbana.

På plats på banan fanns delägarna, Stall Åsunden, som består av 16 personer.

Delägaren Jonas Karlsson var en av dem som hejade fram Noras Bean till segern.

– Vi skrek, grät, kramades och hoppade. Det hördes att vi var på plats, säger han.

– Vi hade någonstans förhoppningar att det skulle gå vägen, man känner sig aldrig slagen på förhand med den här hästen. Men att det skulle bli seger, det var som en dröm. Att få vara på plats, och få uppleva allt, sjunga nationalsången i vinnarcirkeln inför fransmännen. Det var rätt fräckt, fortsätter han.

Det blev väldigt hårt i mål, hur var känslan när hästarna passerade mållinjen?

– Noras Bean brukar alltid spurta bra. Men vi trodde det var för långt fram, han satt i fjärde invändigt och det var en bit fram. Men Björn är alltid Björn han får lite extrasnurr på hästarna. När hästen precis gått över mål visste vi inte hur det hade gått, men när de gick ut med resultatet blev det firande.

Hur firade ni den här segern?

– Först firade vi på banan och sedan träffades hela ägargänget på en restaurang. Även Ulf Stenströmer och skötaren Jennie Hermansson kom. Det var ett härligt gäng.

Berätta lite vilka är ni som är med hästen?

– Det är några från Ulricehamn som startat ett bolag och vi har vår manager Tomas.

Det är en lite utspritt folk, någon från Falun och någon från Stockholm men basen är i Ulricehamn. Tomas är den som dragit igång allt och han sköter all kontakt med tränare och med oss delägare. Alla kände inte varandra från början, först var det ett gäng kompisar och sedan har det fyllts på under åren.

”Goop tyckte att han var valpig”

Från början satsade Stall Åsunden på uppfödning, men då utdelningen inte blev det man hoppats på valde de att investera i en tävlinghäst istället.

– Den första hästen vi köpte var Noras Bean och det gick ju ganska bra. Jag minns första gången hästen startade körde Björn Goop. Han har kört hästen två gånger och det var då och så nu i söndags. Hästen vann sitt första lopp, men Björn tyckte att hästen var valpig och att han sprang och inte visste vad det gick ut på.

– Vi har haft ett samarbete med Stefan Söderkvist då han har tränat våra hästar tidigare och han har kört Noras Bean i de flesta starterna. Stefan kände att de var något extra, men det verkliga svaret tycker jag var när hästen var tvåa i Kungapokalern. Han spurtade starkt då med, då kände vi att det här är något extra.

”Vi äger häst gratis”

I år har Noras Bean startat två gånger, vunnit båda loppen och tjänat 1 774 788 kronor till sina andelsägare. Totalt har hästen sprungit in över 11 miljoner kronor under karriären.

– Vi tjänar pengar och har utdelning ungefär en gång per år. Det största är ju ändå att vi äger häst gratis, majoriteten får ju betala för att äga häst. Men den här springer in så pass mycket. Det är få förunnat att ha det så här. Om man köper en häst och innan den kommer till start är det mycket som kan hända på vägen, säger han.

”Ulf bestämmer matchningen”

För ägargänget har det varit en häftig resa och i vår kommer de få uppleva nya storlopp med sin stjärna.

– Planen är antingen de större loppen i Sverige, som Olympiatravet och Ulf har även kikat på Cagnes-sur-Mer i mars, Grand Criterium de Vitesse. Men vi överlåter till Ulf att bestämma matchningen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM