Sålde stjärnan – för 100 000 kr

Foto: Kanal 75
TRAV

May och Jan-Erik Herlin är paret som ligger bakom stjärnhästen Noras Bean.

De födde upp hästen, men efter ett samtal från travtränaren Ulf Stenströmer sålde de hästen för 100 000 kronor.

– Jag ångrar verkligen att jag sålde honom. Men vi är glada för Stenströmer och de nya ägarnas skull, säger Jan-Erik Herlin till Trav365.

Storyn kring den svenska Prix de France-vinnaren Noras Bean började i Norrtälje där hästen föddes upp av May Herlin och hennes make Jan-Erik.

De hade en hästgård och hade hållit på med uppfödning i omkring 20 år när de fick Noras Bean.

– Allt började egentligen med att vi köpte vår första häst Giselle K, hon är mormors mor till Noras Bean. Hon kom från Danmark tillsammans med sin syster och bror. Vi fick dem billigt och de här tre tränade vi inte själva. Alla tre syskonen gick jättebra. Giselle K. slog svenskt rekord och var favorit i det danska derbyt, men där var hon halt.

– När hon slutade sin karriär tyckte vi att vi skulle ta hand om hästarna själva så då köpte vi gården. Så det är Giselle K. som skapade vårt intresse för uppfödning, säger Jan-Erik Herlin.

”Blev väldigt lyckat”

2005 föddes Noras Bean, efter mamma Easy Bean och pappa Super Arnie.

– Hans moder Easy Bean var väldigt lovande och duktig. Den stammen ihop med Super Arnie blev väldigt lyckat. Vi höll på och testa oss fram och det blev väldigt bra, säger han.

Hur var Noras Bean som föl?

– Han var bra. Vi började handskas med alla våra föl redan innan de var ett år så de blir mer hanterbara. Och jag tror betet var viktigt, vi hade stora hagar trots att det bara var fyra fölston på gården.

”Jag fick stå för det jag sagt”

Det var efter att Noras Bean gick sitt premielopp på Gävletravet 2007 som tränaren Ulf Stenströmer fick upp ögonen för hästen och tog kontakt med Jan-Erik.

– Jag ångrar verkligen att jag sålde hästen. Vi hade en fabrik nere i Spanien och när jag kom hem därifrån så hade jag ingen aning om hur det hade gått för Noras Bean i loppet. Då ringde Stenströmer mig och frågade; gäller de här 100 000 kronor fortfarande? Jag sa att har vi sagt det så gäller det fortfarande. Jag hade inte pratat med honom så jag visste inget. När jag fick höra att hästen vunnit premieloppet ångrade jag mig, men jag fick stå för det jag sagt, säger han.

”Blir stolt”

Samtidigt är Jan-Erik glad över att det har gått så bra för hästen. I och med söndagens seger i Prix de France har Noras Bean tjänat över 11 miljoner kronor hittills.

– Man blir stolt när det går bra. Det är som ens egna barn. Eftersom vi hade ett eget stall och skötte allt blir man stolt. Min fru har matat hästarna varje dag, skött om dem och mockat. Jag är glad för att hästen blivit så bra. Men visst hade det varit kul att ha honom kvar. När man hållit på i 20 år har man gått och hoppats att man skulle få fram en sådan här häst. Men vi är nöjda och glada för dem.

– Ulf Stenströmer är en väldigt skicklig tränare och tar det lugnt med hästarna. Man måste ge äran till honom, det är hur man handskas med hästarna som avgör hur de blir. Han ska ha all cred.

FAKTA

Mer om Noras Bean

Född: 2005

Ägare: Stall Åsunden HB, Ulricehamn

Tränare: Ulf Stenströmer

Uppfödare: May Herlin, Rimbo

Karriären: 11 280 921 kronor. 68 starter, 18 segrar

ARTIKELN HANDLAR OM