”Ringde och frågade Åke om ett jobb”

47-åriga Ingela ny skötare till Sebastian K.: ”Det ska bli spännande”

Foto: Privat/ Svanstedt Stable
Ingela Perry och Sebastian K.
TRAV

Ingela Perry har fått drömjobbet hos Åke Svanstedt i USA.

När Svanstedts stjärna Sebastian K. blev utan skötare fick Ingela chansen.

– Det ska bli spännande, säger 47-åringen till Trav365.

Foto: Privat/Svanstedt Stable
Ingela Perry tillsammans med en av Åke Svanstedts andra hästar.

När Åke Svanstedt flyttade till Florida i höstas tog han med sig en av stallets hästar, stjärnan Sebastian K. Även hästens skötare, Anette Stenberg, flyttade med hästen till gården i USA.

Nu när det har gått några månader har Anette slutat och i stället har Sebastian K. fått en ny skötare. 47-åriga Ingela Perry från Umeå, som bott i USA i flera år, och jobbat hos Åke sedan oktober, var den som fick ansvaret.

– Anette hade svårt att trivas här. Man bor som i student-lägenheter, hon längtade hem och sedan har hon jobbat hos Åke i 12 år så hon kände att det var dags att göra något nytt, säger Ingela.

Hur känns det att få passa en häst som Sebastian K?

– Det är det här man drömmer om. Även om han är på slutet av sin karriär är det roligt i alla fall och det ska bli kul att se vad han kan uträtta här.

– Den 10 maj är det tänkt att han ska starta på Meadowlands. Det är meningen att de ska åka iväg under april för att börja tävla. Jag har inte hållit på med trav här i USA tidigare så det ska bli spännande, säger hon.

Har du hunnit lära känna hästen?

– Anette och jag stod i samma gång i stallet, vi är tre personer på varje gång. Så jag har sett Sebastian varje dag och jag fick köra honom under en motionsrunda medan Anette var här. Hästen är väldigt fin att hålla på med och snäll. Det är inga större problem.

Dessutom har Ingela hand om den vita sagohästen White Bliss som Åke ropade in på auktion åt Sebastian K:s ägare.

– White Bliss är lite egen i humöret som hingstar kan vara, men han är snäll. Det är inga problem. Det här är den första passgångaren som jag tar hand om. Det enda är att man får tvätta honom mycket, när han går ut är han svart när han kommer in. Det ska bli spännande att se hur det går för honom.

Familjen har travintresse

Ingela kommer ursprungligen från Umeå där hon växt upp med travet. Pappa Leif Sandström är amatörtränare och Ingela började tidigt med hästarna.

– Jag var i stallet när jag var sju år och jag körde häst själv när jag var elva år. Sedan dess har det bara rullat på och jag har haft egna hästar.

 – Bland annat var jag och hälsade på Anders Lindqvist i Frankrike under 1990-talet och han hade en häst efter Atom Night. Hästen kom inte med i några lopp i Frankrike, så Anders frågade om jag ville ta hem hästen och träna honom och det gjorde jag. Han gick bra, var med på V75 några gånger och vann två raka på Solvalla. Det var en kapabel häst, och när han startade på Solvalla hade jag Åke som körde honom. Det var så jag lärde känna Åke och jag hade även en häst som vi lämnade i träning hos Åke och när han höll till i Sundvall sommarjobbade jag hos honom.

2002 bestämde sig Ingela för att flytta till USA då hon träffade sin man som var från landet.

– När jag hörde ryktas om att Åke skulle flytta hit ringde jag och fråga om det gick att få jobb och då visste han inte riktigt när det skulle bli. Men när det var klart fick jag meddelande av Åkes fru att jag kunde börja när jag ville.

”Blir aldrig för gammal för det här yrket”

För Ingela är det här drömjobbet  – att få jobba med en av Sveriges främsta travtränare genom tiderna och passa hans bästa häst.

– Hästarna är det jag alltid har hållit på med och tyckt har varit roligast. Annars bor vi i South Carolina och det finns ingen travsport där, där får man inte spela på annat är skraplotter. Nu fick jag och mannen bli särbos då min man har en son. Jag ska köra på det här. Vi hade tänkt att när sonen börjar college skulle vi flytta till Sverige, men vi får se. Trivs jag med det här kanske min man får flytta hit.

– Man får passa på innan man blir för gammal, jag är nästan dubbel så gammal som dem som jobbar här. Men man blir aldrig för gammal för det här yrket, så länge jag tycker det är roligt vill jag hålla på. Och Åke är bra att jobba med, man får ta eget ansvar och han står inte över axeln och tittar.