Fängelsechefens okända satsning

Foto: ALN
Anders Svanstedt, Send In The Clowns och Magnus Östlund fick besöka vinnarcirkeln på Solvalla efter segern på V75 den 26 januari.
TRAV

Han är chef på Sveriges största fängelse, Kumla. På fritiden kopplar Magnus Östlund av med trav.

På lördag är han på plats på Axevalla och kan få se sin häst Send In The Clowns ta andra raka segern på V75.

– Jag blir stolt när han vinner. Det är nästan som när ens barn har gjort något bra, säger han.

Anders Svanstedt-tränade Send In The Clowns visade upp sig inför V75-publiken för tre veckor sedan då han vann under den Extra V75-dagen på Solvalla.

Det var hästens första start på V75 och det slutade med seger direkt. Bakom hästen finns delägarna, travprofilen Håkan ”Lillis” Olsson, samt Magnus Östlund, som är ställföreträdande anstaltschef på Kumla.

Från början var det de två uppfödarna Håkan ”Lillis” Olsson samt Thomas Nilsson som var med på hästen men när Nilsson ville sälja fick Magnus frågan om han ville vara med.

– Jag fick erbjudandet i slutet av sommaren och tackade ja. Jag känner både ”Lillis” och Thomas och tyckte att det var en intressant häst, säger han till Trav365.

I början gick det dock inte riktigt vägen för Send In The Clowns och ägarna.

– Runt årsskiftet började jag nästan misströsta. Först så blev hans lopp inställt på grund av ”stormen Sven”, och i en start så blåstes loppet av i sista kurvan när han var på väg mot en andraplats. Då var det en häst som kastat av Flemming Jensen, hästen vände upp och mötte hela fältet. Men nu i de två senaste starterna har det verkligen gått bra, säger Magnus Östlund.

”Blir upprymd, det är fantastiskt”

Senast hästen startade vid V75 på Solvalla blev det seger och gången innan det blev det vinst på Åbytravet. Magnus var på plats på Solvalla och fick uppleva när hans häst tog sin första V75-seger.

– Jag satt på restaurangen och vi gick till därifrån ner till stallbacken. Jag hade en tjock jacka på mig men ändå kändes det som om jag skulle frysa ihjäl. Det var kallt och blåste. När jag skulle gå ut i vinnarcirkeln gick jag ut i bara skjortärmarna, jag frös ingenting. Jag märkte inte att det var kallt. Man blir upprymd, det är fantastiskt. Och på något konstigt sätt blir man stolt. Ens egen insats är ju oerhört begränsad, men ändå blir man stolt. Ungefär som när ens egna barn har gjort något bra, säger han.

Deläger fyra travhästar

Magnus har haft intresset för travet i omkring 20 år och det var tack vare kompisarna han började engagera sig.

– Det började med spelet, och sedan övergick det ganska snabbt till att jag blev mer intresserad av sporten. I dag kan man säga att det nästan bara är sporten och allt runt omkring det som jag är intresserad av. Spelet är en liten del. Jag är delägare i ytterligare tre hästar, så totalt fyra. Men det är bara Send In The Clowns som startar.

Vad är det du gillar med travet?

– Det är fantastiskt spännande när man har en starthäst som ska ut och tävla. För mig är det också en avkoppling från det dagliga. Jag har ett jobb som jag tar på största allvar och jag måste hela tiden vara skärpt och ta många logiska beslut. Travet ger mycket av den andra delen. Där kan jag engagera mig emotionellt på ett helt annat sätt. Det är givande för mig. Sedan är det fantastiskt många fina människor inom travet som man får träffa.

– Hela branschen är uppbyggt på förhoppningar och förväntningar och när drömmen slår in och man får uppleva ett större lopp är det fantastiskt.

Men jag såg att du även var bäst på din ort (Kumla) i VM i V75?

– Ja det gick ganska bra, jag var jämn hela vägen. Men jag är ingen spelare egentligen. Det var nog en tillfällig topp. Jag spelar väldigt lite och försiktigt och vinner sällan.

– Jag fick ett diplom som jag har satt upp på kontoret, så jag kan skryta, säger han och skrattar.

Berätta lite mer om ditt jobb på Kumla.

– Min titel är ställföreträdande anstaltschef. Det betyder att jag är nummer två på anstalten. Det är ett jobb som är väldigt allvarligt och man måste vara skärpt hela tiden, tänka på rättssäkerhet och juridiska frågor. Det finns inte utrymme för spontanitet, men som sagt på travet kan jag blomma ut.

”Mycket bättre utan skor”

På lördag är Magnus Östlund på plats på Axevalla och hejar fram Send In The Clowns som går ut i V75-4.

– Som det låter på tränaren Anders Svanstedt är han mycket bättre utan skor. Vi får först se vad det är för banunderlag, innan vi riktigt kan taxera chanserna. Men är det så att han kan gå barfota och får ett lopp med lång väntan borde hans spurtstyrka bita bra på Axevallas långa upplopp.

FAKTA

Mer om Send In The Clowns

■ ■ ■ Ägare: Corpus Christi AB och Magnus Östlund.

■ ■ ■ Tränare: Anders Svanstedt.

Resultat under karriären:

■ ■ ■ 5 starter, 3 segrar

■ ■ ■ 195 000 kronor intjänat

ARTIKELN HANDLAR OM