Utdömd av Hultman – nu gör han succé

”Tv-hästen” radar upp segrar efter flytten till Stig H Johansson

Foto: ATGPLAY.SE
Claes Boko har gjort succé sedan Morgan Eliasson flyttade hästen till Stig H Johansson.
TRAV

Ägaren Morgan Eliasson flyttade ”tv-hästen” Claes Boko från Stefan Hultman till Stig H Johansson.

Sedan dess har hästen gjort stor succé genom att vinna på V75 och sprungit in miljonbelopp.

– Stig H har stor betydelse för att att det har gått så bra, säger Morgan Eliasson.

Sommaren 2012 bestämde sig hästägaren Morgan Eliasson sig för att flytta sina hästar från travtränaren Stefan Hultman till Stig H Johansson.

– Det är lite svårt att gå in på detaljer, men jag vill prova något annat och det känns rätt med Stig H Johansson, sa han då till Trav365.

En av hästarna han flyttade var Claes Boko som blivit känd som ”tv-hästen” efter att tv-tittarna kunnat följa hans liv i TV4.

Strax innan flytten uttalade sig tränaren Stefan Hultman om hästen och han trodde inte att det var någon topphäst.

– Det är ingen stjärna, det tror jag inte. Han är helt okej, det är en fin häst men han har inte utmärkt sig som någon topphäst, sa Hultman i TV4.

Men efter flytten till Stall Stig H Johansson har Cleas Boko verkligen blommat ut.

Hästen har startat på V75 vid flera tillfällen och vunnit. Senast i lördags segrade hästen under V75-tävlingarna på Axevalla. Hittills i karriären har Claes Boko startat 20 gånger, vunnit nio lopp och tjänat 1 174 500 kronor.

”Perfekt skalle och bra löphuvud”

Ägaren Morgan Eliasson är mycket nöjd över hästens utveckling och att han bestämde sig för att flytta hästen.

– Det är fantastiskt roligt, han har verkligen visat jättemycket sedan han kom till Stig H. Hästen har perfekt skalle och bra löphuvud. Får han vara fräsch och frisk kan han vara med ett bra tag framöver, säger han till Trav365 och fortsätter:

– Det är en överraskning att det har gått så bra. Sedan är det så med hästar, de kan gå sönder det gäller att benen får vara friska och fräscha. Han taktade ur lite i sista sväng på Axevalla i lördags, men Stig H trodde det berodde på banan. Hästen har varit pigg efter loppet, så allt är bra.

Varför går det så bra?

– Det är säkert många faktorer, bland annat tror jag att miljöombyte är bra. Hästen hann knappt börja starta för Hultman innan Stig H fick honom i träningen.

– Han gjorde en start där han galopperade och sedan bestämde jag mig för att flytta hästen. Stig H har stor betydelse för att det har gått så bra. Han är en duktig tränare och tar det försiktigt med hästarna. Hästen har en fantastiskt utveckling.

Vad har ni för planer och drömmar när det gäller Claes Boko?

– Han har inte gjort så många starter men Stig H tror mycket på honom. Får han bara vara hel så tror jag femårings-säsongen blir spännande.

– Alla hästägare drömmer om att vara med och vinna något stort. Stig tror att han kan vara med i Gulddivisionen framöver.

Eliasson flyttade även sin andra häst Yellow Eden från Hultman.

Just nu är hästen, som vunnit Harper Hanovers lopp, skadad. 

– När han är frisk och återställd är planen ett han ska komma tillbaka till Stig H, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM