Travkusken dömd till fängelse för mordbrand

Festkvällen spårade ur

1 av 2 | Foto: Polisen
Bilden till vänster: Polisens bild från när de provade att antända en madrass. Bilden till höger: badrummet och badkaret där lägenhetsinnehavaren kastade in den brinnande madrassen.
TRAV

Travkusken åtalades för grov mordbrand.

I dag kom domen mot talangen.

Han döms för mordbrand och straffet blir fängelse i ett år och sex månader.

I början av februari rapporterade Trav365 att en travkusk från ett av Sveriges största- och mest kända travstall åtalades för grov mordbrand.

Kusken var misstänkt för att ha tänt eld på en madrass i en tidigare kollegas lägenhet under en festkväll i november i fjol.

Åklagaren ansåg att brottet är grovt då det innebar ”fara för andras liv och omfattande förstörelse”.

”Tänt eld på madrassen”

Enligt förundersökningen ska kusken ha tänt eld på madrassen och sedan lämnat lägenheten. När lägenhetsinnehavaren, och den tidigare kollegan, upptäckte branden tog han madrassen, sprang in på toaletten, och kastade den i badkaret. Han ska ha berättat att lågorna var minst en halvmeter höga. Kusken nekade till brottet.

Fängelse och skadestånd

I dag kom dock tingsrättens dom och kusken döms till fängelse för mordbrand. Straffet blir fängelse i ett år och sex månader.

Dessutom ska han betala skadestånd till två personer på 10 500 kronor vardera.

Tingsrätten menar att i princip samtliga som har hörts beträffande vad som hände på festen har sagt att kusken var ensam i rummet några minuter innan branden startade. Det finns inget som tyder på att någon annan var där inne efter honom.

Dock ska ingen ha sett honom tända på.

Trav365 har pratat med kusken som väljer att hänvisa till sin advokat.

– Jag har noll kommentarer, du får prata med min advokat, säger han.

När vi pratar med advokaten säger han så här:

– Vi är varken överens med åklagaren eller tingsrätten. Det här var en olyckshändelse. Jag kommer prata med min klient om vi ska överklaga eller inte, som det känns nu kommer domen att överklagas till hovrätten, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM