Bergh vågade göra tvärtom

TRAV

Kattens lek med råttan.

Som man gjorde förr i tiden.

Kalla det vad ni vill.

Men det var i alla fall något som gjorde min lördag.

Foto: Kanal 75
Micke Nybrink.

Tyckte ni som jag, att det var befriande att se Robert Bergh köra Amaru Boko till vinst i guldloppet igår? Nej, jag hade inte ens ­spikat så det låg inte några enögda spelintressen bakom. Det jag syftar på är upplägget: Bergh vågade göra tvärtom.

Det rutinmässiga tillvägagångssättet när man sitter bakom en stor favorit på V75, ­eller i vilket travlopp som helst, är att köra till ledningen. Så jobbar alla numera. Möjligen tar kusken en lugn start för att inte riskera ­något men efter en bit gör han sitt drag och attackerar mot front. Väl i ledningen stryper han farten och speedar undan. Helfestligt.  

Därför gillar jag Berghs upplägg. Det är möjligen lite stenålders men det var ju också fan så mycket bättre förr, eller hur? Hur som helst, han backade ner i kön, la sig sist med sin stjärna och väntade sedan ut dem. Han satt bakom en överlägsen häst som dessutom har en toppfart som de andra bara kan drömma om. Han kände att han hade koll. Kör hur ni vill era losers, för jag smyger. För oss som tittade var det också roligare än ­vanligt, katt och råtta-leken. Vi fick njuta mer av hästen på det här sättet.

Och Amaru Boko mår dessutom bättre av variationen. Hästar som springer i ledningen i varje start tröttnar för eller senare. Vill man ta en travare hela vägen upp i eliten funkar inte sånt.

Alla ”visste”

Starten i V75-1 var ungefär lika avgörande som i en final i VM i speedway. Den var uppsnackad, kartlagd och, faktiskt, söndertjatad Det var ämnet som diskuterades mest inför omgången. Alla ”visste” och spelade därefter. Skulle Chapeau kunna ta sig förbi Rico Follo? Sida vid sida är det ingen lek – då krävs det massor för att hinna förbi. Men de flesta var ändå inne på att Adielsson och Chapeau skulle ta starten.

■ ■ ■

Chapeau var dessutom stor favorit och om det var anledningen till att Johan Untersteiner bakom Rico Follo darrade vet jag inte. Men spetsstriden dog på en sekund. Sen dök ett par blåbär upp, Lotus Elan och Holy Smoke, men efter 500 meter satt Chapeau i front via 1.08,8-fart. Andra 400 meterna sänktes tempot till 1.19. Redan där hade Adielsson ­slagit in förstapriset i ett snyggt litet paket. 

■ ■ ■

Spetsstriden avgjorde även V75-4 där Erik Adielsson kastade iväg allt han hade med Elit Sjöhammar som åmade sig förbi hårt betrodde Tintin och Björn Goop i första ­kurvan. Sen höll Stig H-hästen undan till lätt vinst.

■ ■ ■

Blended Bellouet (V75-2) körde Björn Goop fram med i dödens mitt i loppet och sedan slog hon sig till vinst i leran. Helt rätt kört med den här hårda damen. Hoppas ­bara att hon tål alla tuffa lopp hon får bara. Det som inte dödar, det härdar?

■ ■ ■

Uträknade, gamle mästaren Hallsta Lotus’ årsdebut blev ett utropstecken, trots att han inte vann. Ulf Ohlsson anföll med 14-åringen mitt i loppet och sedan krigade han ända hem från dödens. Det var först i sista stegen som lika gamle Stamping, vinterns kallblod, smet förbi.

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM