”Den här tiden har varit väldigt rolig”

Reijo Liljendahl i stor intervju med Trav365 – ett år efter uppbrottet från Stig H Johansson

1 av 3 | Foto: KANAL75
Det var ett år sedan Reijo Liljendahl lämnade jobbet hos Stig H Johansson. För Trav365 berättar han om året som gått och om bästa chanserna på helgens V75.
TRAV

Reijo Liljendahls beslut att lämna Stig H Johansson, efter 35 års samarbete, slog ner som en bomb i trav-Sverige för knappt ett år sedan.

58-åringen började då en egen rörelse utan att äga en enda pryl – nu har han fler hästar i träning än sin förre arbetsgivare.

– Det har hänt mycket saker och ting. Jag ser positivt på utvecklingen, säger Reijo Liljendahl till Trav365.

För knappt ett år sedan sade Reijo Liljendahl upp sig som försteman hos Stig H Johansson efter 35 års lång och trogen tjänst, på grund av att han inte trivdes längre.

Efter avhoppet dröjde det inte länge till Reijo Liljendahl, 58, avslöjade sina planer om att bli egen proffstränare och han tog med sig 16 stycken av Stig H:s hästar, där merparten ägdes av finska Päivi Laakkonen (under stallpseuonymen Onkel Invest).

Han ville inte gå in på mer detaljer om uppbrottet med Stig H Johansson utan valde att titta framåt, men i en V75-sändning i TV4, klargjorde 58-åringen att han inte hade för avsikt att prata med sin tidigare arbetsgivare något mer.

Saknar inte sitt förra jobb

Nu har knappt ett år passerat sedan Liljendahl drog igång sin egen rörelse på Julmyra Gård, mellan Sala och Uppsala. På de månaderna har 58-åringen gått från att ha 16 hästar i stallet till en av Sveriges största tränare och har i dagsläget fler hästar i träning än sin förre arbetsgivare, Stig H Johansson.

Under första året har Reijo haft en segerprocent, som tränare, på runt 18.

– Jag ser positivt på utvecklingen. Allt har inte gått på räls men den här tiden har varit väldigt rolig. Mycket har handlat om att ställa i ordning allting och bygga upp organisationen, och det ser ut att fungera bra, säger Reijo Liljendahl till Trav365.

– Det fungerar bra med personal och hästar, men det finns naturligtvis saker att slipa på och förbättra, men vi har det väldigt fint att träna härute, fortsätter han.

Kan du sakna livet som försteman hos Stig H ibland?

– Nej, det är passerat. Nu svarar man för sina egna handlingar och det är lite enklare att bara tänka på sig själv.

Vad är du mest nöjd med under det första året som proffstränare?

– Det är faktiskt att jag har haft hästägarnas förtroende, att det är så pass många som velat anlita mina tjänster och att personalen har ställt upp. Det är en förutsättning att man har bra personalstyrka som kan sina saker, det här är igen enmansshow och kommer aldrig att bli det. Jag kommer inte klappa mig för bröstet och säga att jag är en så jäkla bra tränare, det handlar om att ha en bra organisation med, veterinär, transportörer, ekonomiansvarig och så vidare.

”Jag är tacksam”

För att lyckas så bra direkt har han fått lägga ner mycket kraft på sin rörelse.

– Jag ägde inte en pryl när jag drog igång, så jag har stoppat in mycket eget kapital. Nu har vi massvis med vagnar och selar och alla vet nog hur mycket pengar som går åt. Det är mycket utrustningskostnader.

– När man vill lira i högsta divisionen, då duger det inte med vad som helst. Jag vill ha kvalité på rörelsen och då ska det inte prutas på utrustning eller hästarnas mat, till exempel.

Vad är du mindre nöjd med hittills?

– Det är klart att det finns saker, men i det stora är jag helnöjd.

På träningslistan finns 80 (Svensk Travsport) hästar, men enligt Reijo står det 82 hästar på gården mellan Sala och Uppsala.

– Jag är som sagt tacksam att hästägarna har haft förtroende för de tjänster jag har ett erbjuda. Utan hästägare och förtroende har man inget här att göra.

Hur mår dina stjärnhästar, jag tänker på Formula One och det amerikanska nyförvärvet Lindys Jersey Boy?

– Formula One tränar bra, han går rejält med intervaller. Jag väntar på att banorna ska bli helt stabila innan vi börjar vi krypa neråt i snabbare farter men jag räknar med att han ska vara startklar i månadsskiftet mars-april.

– Lindys Jersey Boy är det lika med, det är en fin häst. Jag har inte kört honom så fort, men det verkar finnas otroliga styrka i kroppen och han har bra återhämtning. Han kommer nog att tillföra lite i gulddivisionen i år.

På lördag startar Reijo Lilendahl på V75 i Kalmar då det är jackpott med 50 miljoner kronor till en ensam vinnare, här nedan går han igenom sina chanser

FAKTA

Reijo Liljendahls V75-chanser på Kalmar:

10 Pedro Bi (V75-4)

– Han gick riktigt bra senast. När jag fick honom hade jag inte så stora förhoppningar på honom, men han har utvecklats jättebra och gjort mycket rätt. Han fortsätter att höja sig som det känns och han har tränat bra en längre tid, och jag tror inte det är stopp i utvecklingen. Han är minst lika bra, om inte bättre bakifrån, så kommer han till i ett slagläge så blir han farlig.

4 Tricky Track (V75-6)

– Det är en bra häst, med bra fart i. Men man vågar inte ladda med honom då han är osäker och hästar som man inte kan ladda med hamnar ofta illa på det. Han är så pass stark att han tål att tugga på lite i spåren och därför provar vi 2600 meter nu, det tror jag kommer passa honom ypperligt. Han var fin i jobbet i onsdags och han kommer göra ett bra lopp.

6 Deal Or No Deal (V75-7)

– Hon galopperade sist, men hon brukar inte vara osäker och Örjan Kihlström som körde då var förvånad han också. Hon tränar bra och halsen fungerar, det är det som har varit hennes akilleshäl tidigare. Skulle det bli rejält överpace skulle hon kunna dyka upp i segerstriden, men jag är nöjd om hon är trea-fyra.

Vem är bästa chansen?

– Det måste vara Pedro Bi. Han kan gå 1.13 på distansen.

ARTIKELN HANDLAR OM