'Jag grät av lycka'

Ronny Andersson blev sparkad i ansiktet av en häst – var fem millimeter från döden Nu räddas karriären – tack vare gåvan

1 av 2 | Foto: ALN
Ronny Andersson skadades allvarligt i en olycka på Axevalla-travet i höstas. Nu får han 10 000 kronor i en gåva av Bjertorp trav.
TRAV

Axevalla-amatören Ronny Andersson blev sparkad i ansiktet och var fem millimeter från döden i höstas.

Efter olyckan har han levt på existensminimum, inte fått ut försäkringspengar och funderat på att sluta med hästar.

Nu räddas han av Bjertorp trav som skänker 10 000 kronor till honom.

– Jag grät av lycka när jag fick beskedet, allt rasade för mig, säger han till Trav365.

Det var den 19 november i höstas som amatören Ronny Andersson var med om den otäcka olyckan på hemmabanan Axevalla, där han sparkades i ansiktet av en häst.

Ronny fördes till Skaraborgs sjukhus i Skövde med ambulans och väl på lasarettet kunde läkarna konstatera att han hade fyra frakturer i skallbenet och att närminnet var borta.

– Jag fick halva huvudet bortsparkat, säger han till Trav365.

”Fått låna pengar av mamma”

Trots att han var försäkrad när händelsen inträffade har amatören inte fått ut några pengar, mer än de 500 kronor första 90 dagarna som gick till att betala tjejen som tog hand om hästarna.

Tufft, då det var flera månader sedan olyckan inträffade.

Han har heller inte fått någon hjälp av hemmabanan Axevalla eller Svensk Travsport då de inte har hört av sig efter den otäcka händelsen.

– Jag har fått låna pengar av min mamma och dotter, jag är 50 år och måste låna pengar för att överleva, det känns inte roligt.

Till Travronden säger Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman följande angående Ronny Andersson:

– Förmodligen handlar det om ett missförstånd, säger han och menar att Ronny hamnat hos fel handläggare.

Han fortsätter:

– Alla som har licens har en olycksförsäkring.

Lars Ågren på Axevalla berättar hur banan har agerat efter olyckan.

– Jag har pratat med Ronny upp emot tio gånger sedan olyckan i november. Jag har träffat honom och vi har pratat i telefon om olyckan och jag har förklarat vad jag vet om försäkringen.

Jag, eller hela Axevalla, har inte förstått att det har varit något problem innan vi läste artikeln i Travronden förra veckan. Ronny själv har inte frågat oss om hjälp och han har inte berättat något om de här problemen som han sägs ha haft, säger han och fortsätter:

– Det är tragiskt det som har hänt och det är väldigt, väldigt olyckligt att olyckan inträffade och att han har haft sådana här problem efteråt. Vi tycker synd om Ronny, men känner han så här får vi givetvis ta åt oss av kritiken.

”Varit på ruinens brant”

När Bjertorp Trav, som drivs av Simon Hermansson, fick reda på situationen för amatören beslöt dig sig för att agera och skänker nu 10 000 kronor till Ronny Andersson. Ett besked som fått Ronny att se ljuset i tunneln.

– Jag grät av lycka när jag fick det här beskedet, allt rasade. Jag har varit på ruinens brant och var nära att sluta med det här. Jag har stått och valt vilka hästar vi ska skicka till slakt för att jag inte har råd att ha dem längre, men nu behöver jag inte göra mig av med min terapi, hästarna. De här pengarna ska gå till en ny licens så jag kan starta hästarna. Just nu står jag med två startklara hästar, men jag får inte starta då jag inte har någon licens. Och mina hästar ska köras av kuskar från Bjertorp framöver, har jag bestämt.

Hur mår du i dag?

– Jag har dåligt närminne, jag känner mig som en gammal gubbe och glömmer vilka dagar det är. Jag blir även trött så fort jag gör något ansträngande, jag har till exempel legat och sovit 1,5 timme mitt på dagen i dag.

När tror du att du kan komma igång igen?

– Jag tror inte det sker före hösten. Nu kör jag lite hemma och hjälper till och träna.

”Det är bedrövligt”

Efter allt tjafs och strul med försäkringsbolag angående försäkringspengar är nu Ronny beredd att ta striden och förändra saker och ting i svensk travsport. Han vill att varje travbana ska ha en krisgrupp som ska hjälpa till när aktiva skadar sig. De ska ha full koll på vad försäkringarna täcker, vad som gäller och de ska kunna hjälpa till att skicka in blanketter och ta hand om de skadade.

– Det ska finnas en mapp där det står exakt hur man ska gå till väga när någon skadar sig. Inget vet vad försäkringarna täcker i dag, inte de aktiva och inte banorna. Det är bedrövligt! Jag är nedbjuden till Göteborg på söndag där B-tränarnas Riksförbund har årsstämma och där ska jag ta upp det här och ställa krav. Så här som det har blivit för mig får det inte gå till. Med de här pengarna jag har fått av Bjertorp så känner jag mig taggad igen och jag vill hjälpa andra som hamnar i liknande situationer.

Ronnys initiativ att hjälpa andra och förbättra händelseförloppet efter allvarliga olyckor inom travsporten är något som Ågren på Axevalla tycker är bra.

– Det vore väldigt bra om man kan lära sig något av det här. Kanske har man varit dålig från travsportens sida när det händer allvarliga olyckor. Det skulle vara bra med klara direktiv, framförallt från centralt håll, hur gången ska vara när det inträffar sådant här. De drabbade ska få hjälp och stöd och ha möjlighet till expertishjälp om de känner att de behöver det.

ARTIKELN HANDLAR OM