Ludde: ”Då vinner han det här loppet”

Så bra är hela startfältet i Olympiatravet enligt Lutfi Kolgjini

Foto: Kanal 75
Jobbigt spår Raja Mirchi går för seger och revansch i Oslo Grand Prix.
TRAV

På lördag startar storlopps­säsongen.

Olympiatravet på Åby är en av årets stora publikfester.

Raja Mirchi med Lutfi Kolgjini ser ut att bli förhandsfavorit.

Här får ni ”Luddes” kommentarer...

1) Kash’s Cantab , Erik Adielsson, Stig H Johansson

– En trevlig och nyttig häst som har gått jämnt och bra under sin karriär. Startsnabb och travsäker men vinner sällan.

– Han har fått bästa möjliga spår för att tjäna pengar men räcker knappast till någon topplacering. Möjligen en fjärde- femteplats med en optimal resa.

2) Ed You, Robert Bergh

– Vann nog mest på grund av motståndet i lördags. Samt att loppet blev överpacat. Digital Ink som gick i dödens var den moraliska vinnaren. Det var mycket överraskande att han kunde vinna men han har knappast någon chans i det här sällskapet. Han är inte någon vinnare av Olympia­travet. Glöm det.

3) Mr Picolit, Jorma Kontio, Raoul Engblom

– Den här hästen är riktigt bra i grund och botten. Det har han visat flera gånger och han vann bland annat Copenhagen Cup i fjol. Han följde med bra senast i försöket och blir säkert ännu bättre med det loppet i kroppen.

– Han är snabb ut och har ett bra läge. Kan mycket väl ha en god chans att vara med i striden. Med en bra resa är han inte borta.

4) Brad de Veluwe Tuomas Korvenoja

– En ruggigt fin häst som faktiskt tränade hos mig på Vomb i vintras. Han var hos mig i tre månader tillsammans med sin skötare. Jag körde aldrig hästen men såg honom på rakbanan flera gånger. Han såg fantastiskt fin ut. Jag tror däremot inte att distansen är någon fördel för honom i Olympiatravet. Jag tror att han är mer en sprinter.

– Han har bara gjort en start i år efter långt uppehåll och behöver säkert något mer lopp i kroppen för att komma igång ordentligt. Men hästen är så pass bra att han mycket väl kan vinna ändå och han är väldigt startsnabb.

5) Raja Mirchi, Lutfi Kolgjini

– Känns riktigt fin i jobben och det känns som att han kommer att vara i 90-procentig toppform på lördag. Jag körde 1.15 i 1 600 meter med honom i fredags och han kändes jätte-jättefin. Pigg och glad och fräsch. Jag är mycket nöjd med allt. Den här veckan ska han bara få mysa långa turer i skogen och bara få ladda. Jag hade räknat med seger i uttagningsloppet på Solvalla och sedan vila en månad för att komma i toppform till Olympiatravet. Nu blev han trea efter galopp och den galoppen får jag helt ta på mig. Det kan inte hästen lastas för. Det var hård körning och samtidigt som jag försökte hålla ut Örjan så blev det lite för trångt för Raja i hög fart. Jag ville mer än vad hästen ville.

– Jag kommer att köra honom barfota runt om i Olympiatravet och det är första gången sedan Prix d’Amerique i fjol. Han var dunderfin på den balansen då och även dunderfin när han vann SM barfota runt om. Han blir snärtigare och mer startsnabb. Jag är jäkligt nöjd med spåret för han öppnar bättre när han är en bit ut i banan. Därifrån kan han ta ledningen av egen kraft och det blir ett offensivt upplägg. På papperet ser det bra ut. Jag tror på toppchans men man vet aldrig med hästar och de kan ha en sämre dag ibland. Jag har haft lite skit på vissa hästar på slutet så man blir alltid lite bakrädd. Men en Raja Mirchi i normal författning vinner det här loppet.

6) Solvato, Veijo Heiskanen

– Är under stark utveckling och den här hästen har jag stor respekt för. Han såg fantastisk ut när han gick barfota runt om senast men jag såg honom redan i Kalmar näst senast då han var jättebra även då.

– I och för sig slog jag ­honom med El Mago

P­ellini men kände samtidigt att det gör vi inte fler gånger. Vi körde i minutenfart hela upploppet och jag tror aldrig att jag har åkt så fort över ett upplopp och Solvato tog in på mig hela vägen. Han är helt klart en farlig konkurrent i Olympia­travet.

7) Sanity, Örjan Kihlström, Malin Löfgren

– Den här hästen har ju visat att han duger i alla sammanhang så det är klart att man måste ha respekt för den. Även om han vann ett intetsägande lopp senast då han fick husera som han ville i ledningen.

– Örjan är heller aldrig kul att möta och trots läget är Sanity en av de som kan vinna Olympiatravet. Nu har han ett tråkigt spår men hästen är snabb ut.

8) Yarrah Boko, Ulf Ohlsson, Trond Anderssen

– Han kan vi nog inte tillskriva så stora chanser. Hästen är långsam ut och att han ska vinna Olympiatravet den tunga vägen det tror inte jag på i alla fall. Man vinner normalt inte i sådana här stora lopp den tuffa vägen. Men att han har hög kapacitet råder det inga tvivel om.

9) Harry Haythrow, Peter Untersteiner, Johnny Johansson

– En hedersherre som man får räkna med i alla sammanhang. En grym häst. Frågan är när han gjorde ett dåligt lopp senast.

– Fast jag är kanske mer imponerad av folket kring hästen. Tränaren som lyckas hålla sin häst så fräsch och fin och gåvillig hela tiden. De presenterar alltid honom i toppskick och det är jag mycket imponerad av. Nästan mer än av hästens kapacitet. Det är klart att Harry Haythrow kan vinna Olympia­travet. Han såg fin ut senast när han satt fast med krafter kvar.

10) Noras Bean, Stefan Söderkvist, Ulf Stenströmer

– Vann ett intetsägande lopp senast och även i Prix de France där han slog trötta fransmän. Men man måste ge hästen beröm för han ser kanske bättre ut än någonsin. Han visade i Prix de France att han kan blåsa förbi ett fält över upploppet och att det var trötta fransmän med föringar inte hästens insats.

– Han är bra, riktigt bra och han går bakifrån också. Han har rygg på startsnabba hästar och kan mycket väl vinna Olympia­travet om det blir överpacat.

ARTIKELN HANDLAR OM