Tippat trav i ett år – är bäst på V75

Björn var allra bäst i grundomgången – är klar för finalen

TRAV

För ett år sedan började Björn Tillander att spela på trav.

Sedan dess har han hunnit spelat in en storvinst på 150 000 kronor och är allra bäst efter Olympiamästarens grundomgång.

– Intresset har växt mer och mer, säger han.

Foto: Privat
Björn Tillander

På lördag ska Olympiamästaren 2014 koras.  Fem finalister, som var skickligast under grundomgången, ska göra upp med varsitt V75-system. Den personen som har flest rätt efter tävlingarna på Åbytravet på lördag utses till Olympiamästare i V75 2014 och kommer hyllas av idrottsstjärnor som Charlotte Kalla och Björn Ferry.

Den som vara allra bäst i grundomgången och har en poäng mer än de andra finalisterna är 34-åriga Björn Tillander från Hönö som till vardags jobbar i familjens Ica-butik.

”Intresset har växt mer och mer”

Björn som har gått från att inte alls ha varit intresserad av att tippa trav till att spela varje vecka.

– Intresset har växt mer och mer. Jag började tippa för ett år sedan. Min pappa har tippat i många år, men jag idiot-förklarade det. Min svärmors sambo tippar och har ett bolag och då blev jag nyfiken och ville testa. Jag var den som fick ta ut spikarna och det gick väldigt bra.

Hur har det gått för dig på spelet, har du vunnit något?

– Jag spelar varje vecka, men lägger inte så stora pengar. Jag försöker hålla nere kostnaderna. Men jag går plus. I september i fjol var vi på semester i Turkiet då gjorde jag ett system som gav sju rätt och en vinst på omkring 150 000 kronor.

Men hur kommer det sig att det gått så bra i Olympiamästaren?

– Jag engagerar mig mycket mer när det är ett mindre system. Man slösar inte inte bort en massa streck i onödan. Jag kikar mest på statistiken, hur hästarna har gått tidigare. Om det till exempel är en häst som varit tvåa och trea och som byter kusk och får en mer etablerad kusk är det intressant.

– Ed You, som kördes av Björn Goop, lyckades jag pricka in förra veckan, även om han inte var favorit.

Tror på Ed You

På lördag väntar alltså finalen och det gäller att Björn sätter så många rätt som möjligt på sitt system på 288 rader.

– Det känns roligt att vara i final, det ska bli spännade.

Har du hittat några spikar till lördagen?

– Jag har mest kikat på V75-3, Olympiatravsfinalen. Det ser väldigt svårt ut, det skulle inte förvåna mig om det är fem hästar i bredd på upploppet. Så här kommer jag inte spika. I lördags trodde inte Robert Bergh att Ed You kunde vinna finalen, men jag är inne på att han kan vara med där framme om han får ligga och vila sig bakom favoriterna. Jag tror att det kommer bli stentufft och så är det ju dubbla open stretch på Åby. Sanity körs av Örjan Kihlström på lördag, så även han kan bli farlig.

FAKTA

Här är finalisterna

1. Björn Tillander

22 poäng

2. Diana Brandberg

21 poäng

3. Ulrika Edvardsson

21 poäng

4. Tommy Philipsson

21 poäng

5. Thomas Lindblom

21 poäng