SUPERGUIDEN inför travfesten på lördag

Sportbladets Per Nicklasson går igenom hela startfältet i Olympiafinalen Här är den ultimata guiden

TRAV

Ett jämnt starkt fält.

Mycket hästkrafter.

Olympiatravet på Åby är starten på en storloppssäsongen.

Sportbladet har satt plus på de tio ekipagen.

1) Kash's Cantab

Hingst, sex år

Kusk: Erik Adielsson

Tränare: Stig H Johansson

Hemmabana: Solvalla

Starter: 55 (8 segrar, 9 andraplatser, 10 tredjeplatser)

Intjänade pengar: 2,9 miljoner kronor

Tidigare Olympiatravet: Debutant

Kännetecken: Racer utan riktig styrka

Form

Kash's Cantab tog sig till Olympiatravet. Det är bara de allra bästa som kan göra det utan att ha full form, och Kash's Cantab är ingen av dessa, så formen är med andra ord åtminstone nära nog så god som den kan vara.

Speed

Snabbheten är Kash's Cantabs klart bästa egenskap. Om uthålligheten var lika bra som snabbheten skulle Kash's Cantab förmodligen ha få övermän i världen, så snabb är han en kort bit.

Styrka

Här råder klar begränsning. Vi gillar Kash's Cantab skarpt men insåg ganska snabbt när han kom till Sverige, att någon stark häst, det är han inte. Det är å andra sidan inte det som brukar utmärka USA-födda hästar.

Vinnarskalle

Det känns lite orättvist att ifrågasätta vinnarskallen på en häst som möter de bästa hela tiden, förmodligen gör så gott han kan, men helt enkelt inte räcker riktigt. Samtidigt visar statistiken att han inte vunnit sedan i juni 2012.

Kusk

Det är svårt att hitta några svagheter hos Erik Adielsson som kusk. Samtidigt är det som han själv brukar säga: När hästen är bra ser kusken bra ut. Det gäller för Adielsson och i stort sett alla andra kuskar.

2) Ed You

Valack, sju år

Kusk: Robert Bergh

Tränare: Robert Bergh

Hemmabana: Bergsåker

Starter: 52 (20 segrar, 3 andraplatser, 5 tredjeplatser)

Intjänade pengar: 1,9 miljoner kronor

Tidigare Olympiatravet: Debutant

Kännetecken: Nahars och hockeytvillingarna Sedins arvtagare

Form

Ed You galopperade direkt i årsdebuten, så segern i söndags var hans årsdebut, kan man säga. Han var minst en fyra i form då, med loppet i kroppen borde han vara en femma. Men kanske sliten med täta starter? Så… fyra.

Speed

Det är inte speeden som har utmärkt Ed You som tävlingshäst. Samtidigt har han tidigare inte varit beroende av den sortens resor som speediga hästar ofta behöver – alltså vilsamma. Han är nog rätt snabb när han får sådana.

Styrka

Ed You är ny i eliten och är, med tanke på sammanhanget, svår att betygsätta. Han har ju vandrat genom klasserna på rikstoton och där han har hans höga kapacitet talat maktspråk när han varit på topp – då har han varit stark.

Vinnarskalle

20 segrar på 52 starter. Några gånger har Ed You haft sämre dagar (vem har inte det?) och då har han, fullt förståeligt, lagt ner verksamheten. Men när han är bra tycks han alltid ge allt.

Kusk

Robert Bergh är utan tvekan en mycket skicklig kusk, hade han siktat in sig på en karriär som catchdriver hade han tagit många styrningar från de nu etablerade. När det vankas storlopp brukar Bergh vara extra säker.

3) Mr Picolit

Hingst, sju år

Kusk: Jorma Kontio

Tränare: Raoul Engblom

Hemmabana: Axevalla

Starter: 37 (18 segrar, 5 andraplatser, 3 tredjeplatser)

Intjänade pengar: 3,5 miljoner kronor

Tidigare Olympiatravet: Debutant

Kännetecken: Gudabenådad travare med oklanderlig teknik

Form

Lite svårbedömd eftersom Mr Picolit startat väldigt sparsamt i år. Till Olympiatravet kommer han egentligen bara med en genomkörare i kroppen. Med tanke på att han var bra då är han knappast sämre nu.

Speed

Det hade ju varit konstigt om en häst med Mr Picolits teknik inte var speedig – är det någon han är så är det just det: snabb – både från start och till slut. Det skulle faktiskt vara kul att se exakt hur fort han kan förflytta sig.

Styrka

Nej, Mr Picolit platsar inte på någon topplista över ”starka svenska hästar genom tiderna”. Men han har vunnit V75-lopp i hög klass från dödens, och det gör man inte om man är en vekling...

Vinnarskalle

Mr Picolit har vunnit 18 av sina 37 starter i karriären, det räcker egentligen med att konstatera det. Samtidigt ska sägas att han har mycket gratis på sin stora talang, så, faktiskt, när det gäller vinnarskalle finns lite till att bevisa.

Kusk

Att ifrågasätta Nordens mestvinnande kusk genom tiderna är väl som att svära i kyrkan, men vi ser vissa brister i Jorma Kontios ”kuskande”. Små, små brister, förvisso, men tillräckligt för att han inte ska få högsta betyg.

4) Brad de Veluwe

Hingst, sex år

Kusk: Tuomas Korvenoja

Tränare: Tuomas Korvenoja

Hemmabana: Finland

Starter: 37 (23 segrar, 7 andraplatser, 1 tredjeplats)

Intjänade pengar: 10.3 miljoner kronor

Tidigare Olympiatravet: Debutant

Kännetecken: Finlands största stjärna på många år

Form

Brad de Veluwe fick stryk av Sverigebekantingen Pitch Command i årsdebuten, från ledningen. Det får Brad inte om han är i närheten av toppform. Det var max en tvåa senast, kan väl inte vara så mycket bättre än en trea nu?

Speed

Efter 2012 års fantastiska säsong för Brad de Veluwe ansågs han som en komplett häst. Det finns ingen anledning att revidera det men ska han nå absoluta världseliten måste han utveckla det mesta lite till.

Styrka

Eftersom Brad de Veluwe är så startsnabb och lättplacerad är det ganska sällan han har fått harva i spåren och den vägen bevisa sin styrka. Men det är klart att den finns där i stora mått, som för alla kanonhästar.

Vinnarskalle

Brad de Veluwe som knappt visste hur det var att förlora de första åren av karriären har inte vunnit på ett bra tag. Det är möjligt att hårda lopp som unghäst satt ner moralen något, men det är på tok för tidigt att fastställa det.

Kusk

Toumas Korvenoja driver ett stall med många kvalitetshästar, så har det alltid varit. Det har inneburit att han inte behövt avslöja så mycket som kusk – det är helt enkelt så att hans hästar gör väldigt, väldigt mycket av jobbet.

5) Raja Mirchi

Hingst, sju år

Kusk: Lutfi Kolgjini

Tränare: Lutfi Kolgjini

Hemmabana: Jägersro

Starter: 55 (24 segrar, sex andraplatser, två tredjeplatser)

Intjänade pengar: 8,2 miljoner kronor

Tidigare Olympiatravet: Oplacerad 2013

Kännetecken: Det mest stridsvagnsliknande vi har i trav-Sverige just nu

Form

Det känns som om Raja Mirchis form alltid är något av ett frågetecken. Det gör honom också väldigt spännande – man kan aldrig räkna bort honom, ens i de allra hårdaste sällskap, men han är heller sällan en given vinnare någonstans.

Speed

Det är ju inte som en snabb häst Raja Mirchi gjort sig känd, speedig kan man knappast kalla honom. Men som alla hästar i världseliten har han en inneboende snabbhet – utan sådan klarar man sig inte på den här nivån.

Styrka

Här pratar vi om den egenskap som verkligen kännetecknar Raja Mirchi. Det räcker att titta på honom som modell så förstår man att, här har vi att göra med en stark häst. När Raja är på topp är hans styrka enorm.

Vinnarskalle

Raja Mirchis vinnarskalle är av toppklass, men efter alla hårda lopp han fått känns den väldigt mycket kopplad till hans dagsform. När Raja Mirchi känner att han är i ordning, då bara mal han på och ger sig aldrig.

Kusk

Hur karaktärisera Lutfi Kolgjini som kusk? Vi vet att han kan köra häst, och att han kan göra det med finness. Men ofta känns det som om han försöker bevisa något i sulkyn, vad det nu i sådana fall kan vara, och då blir det lätt fel.

6) Solvato

Hingst, fem år

Kusk: Veijo Heiskanen

Tränare: Veijo Heiskanen

Hemmabana: Åby

Starter: 33 (7 segrar, 5 andraplatser, 5 tredjeplatser)

Intjänade pengar: 2,3 miljoner kronor

Tidigare Olympiatravet: Debutant

Kännetecken: USA-import som är sin tränares favorit

Form

Om man ska gå på den senaste starten – och det brukar ju vara rätt relevant när man pratar om form – kan man inte sätta annat än en femma på Solvato som rätt och slätt var grym när han vann sitt försök till Olympiatravet.

Speed

Att Solvato är snabb är det ingen tvekan om, men exakt hur snabb, det är svårt att riktigt sia om. Mycket beror på huruvida i fortsättningen kan tävla barfota, för det kommer ju i så fall att hjälpa hans snabbhet.

Styrka

Att som Solvato gjorde senast: dra motståndet sönder och samman. Det om något tyder på rejäl styrka. Samtidigt är det lite svårt att sätta ett rättvist betyg på Solvato eftersom han är grön i de här sammanhangen än så länge.

Vinnarskalle

Det har inte blivit så många segrar hittills för Solvato – bara sju stycken på 33 starter. Vi kan varken hissa eller dissa hans vinnarskalle, det är lite för tidigt för det ännu beträffande Solvato. Men vi vet vad vi tror: Att den är bra.

Kusk

Veijo Heiskanen var en tidig komet på kuskhimlen, utan tvekan en av de bästa på 80- och 90-talet. Hur står han sig nu då? Tja, det känns lite som om han går på inspiration, vilket betyder att han kör bättre ju större lopp det är.

7) Sanity

Valack, åtta år

Kusk: Örjan Kihlström

Tränare: Malin Löfgren

Hemmabana: Solvalla

Starter: 68 (30 segrar, 12 andraplatser, 6 tredjeplatser)

Intjänade pengar: 9 miljoner kronor

Tidigare Olympiatravet: Debutant

Kännetecken: Rikshästen som blev en stjärna

Form

Sanitys åtta senaste starter har slutat med fem segrar, två andraplatser och en tredjeplats. Ett rätt okej facit kan man lugnt påstå. Han vann sin uttagning på bästa sätt från ledningen så allt tyder på toppform.

Speed

Sanity är snabb. Han får sällan den typen av lopp där han tvingas utnyttja en kortspeed, men skulle det behövas kan han växla tempo rätt så kvickt, det råder det ingen större tvekan om.

Styrka

Sanity vinner lopp under alla förhållanden över olika distanser. Det gör man bara om man besitter en rejäl styrka. Bara det faktum att han trivs så bra i Frankrike, där alla hästar är starka, bevisar detta.

Vinnarskalle

Sanity fick en ganska snäll inledning på karriären som treåring, men därefter har han alltid tävlat i tuffast tänkbara konkurrens. Att han ståtar med 30 segrar på 68 starter är starkt, och ett bra bevis för vinnarskalle.

Kusk

Vi har skrivit det förr och skriver det gärna igen: Örjan Kihlström är världens bästa kusk. Han är duktig på att köra häst och en bra taktiker, men framförallt är han den ende som fullt ut förstått vikten av att bygga psyke på hästarna.

8) Yarrah Boko

Hingst, nio år

Kusk: Ulf Ohlsson

Tränare: Trond Andersen

Hemmabana: Norge

Starter: 82 (35 segrar, 11 andraplatser, 5 tredjeplatser)

Intjänade pengar: 11 miljoner kronor

Tidigare Olympiatravet: Tvåa 2012, trea 2011

Kännetecken: Svensken som blev Norges stora stjärna

Form

Yarrah Boko har inte startat på drygt två månader men sådana petitesser tycks inte ha någon påverkan på honom. När Yarrah Boko äntrar en tävlingsoval tycks han alltid vara i bra form, oavsett hur vägen dit har varit.

Speed

Yarrah Boko har ju hävdat sig väl i Elitloppet, så en viss snabbhet finns där. Men skulle han någon gång hamna i en situation där han behöver växla tempo efter sen lucka, nja då är han sårbar.

Styrka

I Olympiatravet 2014 är det nog bara Raja Mirchi som kan utmana Yarrah Boko när det kommer till styrka. Årets Prix d'Amerique-trea (där han förvisso faktiskt fick en smygresa) är nog bättre ju längre distansen blir.

Vinnarskalle

Här skulle man nästan vilja ha möjlighet att sätta en sexa i betyg. Om man kan beundra Yarrah Boko för andra egenskaper är det ändå främst hans löphuvud som man imponeras av. Han är verkligen ingen diva.

Kusk

Vad kan man säga om Ulf Ohlsson som man inte kan säga om de andra kuskarna i den svenska catchdrivereliten? Tja, han jobbar hårdare än de flesta. Men som kusk är han lika bra som Adielsson, Goop och Kontio.

9) Harry Haythrow

Valack, åtta år

Kusk: Peter Untersteiner

Tränare: Johnny Johansson

Hemmabana: Halmstad

Starter: 81 (9 segrar, 20 andraplatser, 15 tredjeplatser)

Intjänade pengar: 3,7 miljoner kronor

Tidigare Olympiatravet: Debutant

Kännetecken: Ankungen som blev en svan

Form

Det är på sin plats med en eloge till tränaren, det känns nämligen som om Harry Hythrow varit i absolut toppform i åtminstone ett år. Det var i maj i fjol han skrällde i ett V75-lopp och påbörjade den här resan som altjämt pågår.

Speed

Få hästar är så lätta att betygsätta på den här punkten som Harry Haythrow som ju är så beroende av att få spara speeden. Ofta snyggt kört av Peter Untersteiner har Harry spelat ut sin speed till slut många gånger – och då går det undan.

Styrka

Det här är Harry Haythrows svaghet. I de här sammanhangen får Harry Haythrow inget med av priskakan de gånger han tvingas göra grovjobbet själv. Tack och lov behöver han nästan aldrig göra det heller.

Vinnarskalle

En segerprocent på elva är väldigt lågt för en häst i eliten. Men det går inte att säga att Harry Haythrow har en dålig vinnarskalle; han är bara lite mer beroende av att få en snäll resa, och då spelar man med mindre marginaler.

Kusk

Peter Untersteiner är lugn och sansad som kusk. Tidigare var han berömd för sin startsnabbhet men de senaste åren har han utvecklats på de flesta punkter. Bakom Harry Haythwrow har han ofta varit förträfflig.

10) Noras Bean

Hingst, nio år

Kusk: Stefan Söderkvist

Tränare: Ulf Stenströmer

Hemmabana: Axevalla

Starter: 69 (19 segrar, 17 andraplatser, 10 tredjeplatser)

Intjänade pengar: 11,4 miljoner kronor

Tidigare Olympiatravet: Trea 2012, oplacerad 2011

Kännetecken: Klassens ljus som aldrig gör ett fel

Form

Noras Bean vann sitt uttagningslopp på 11,7 (vad nu tider säger?) med luft under vingarna, utan att tränaren var helt nöjd. Om man kommit tillrätta med vad det nu var som felade lär formen vara fem plus den här gången.

Speed

Det är väl bara att titta på Prix de France som Noras Bean vann i början av februari – när luckan kommer växlar Noras Bean tempo på några steg. Få hästar hade hunnit fram till seger efter så sen lucka.

Styrka

Noras Bean är ingen häst som gjort sig känd som en som vinner sina lopp från dödens. Men han är absolut heller ingen häst som viker ner sig i första taget om han tvingas till grovjobb.

Vinnarskalle

19 segrar på 69 starter kanske låter lite tunt på en häst i eliten, men några fel på Noras Beans vinnarskalle är det verkligen inte. Vi skulle till och med vilja påstå att det är den som kan vara hans allra främsta styrka, förutom speeden…?

Kusk

Vi har inget ont att säga om Stefan Söderkvist som kusk. Han är inte ordinarie på tränare Ulf Stenströmmers andra hästar, men det finns ju en anledning till att han aldrig blivit petad som förstekusk på Noras Bean.

FAKTA

Olympiatravsveckan i Sportbladet

Fredag

Harry - folkets favorit

Micke Nybrink

Stig H Johansson

Stallintervjuer

100-miljonersklubben

Lördag

Veijo tillbaka i rampljuset

V75 i sista stund

Lutfi Kolgjini