”Det här som man lever för”

Veijo Heiskanen i stor intervju om ögonblicket då han upptäckte Solvatos kapacitet, varför han slutade med trav – och nya superstallet

Solvato och Veijo Heiskanen.
TRAV

FJÄRÅS. Travtränaren Veijo Heiskanen har haft en karriär som gått upp och ner. Han har drivit storstall ena dagen för att helt lägga av med sporten i nästa.

När Olympiatravet i dag avgörs på hemmabanan Åby, är han ännu en gång på allvar tillbaka på den stora scenen. Men sin nya stjärna Solvato.

– Det är det här man lever för, säger Veijo.

Ja, kanske var det rent av travårets häftigaste och mest uppseendeväckande händelse på svensk mark så här långt.

Explosionen, utväxlingen och uppvisningen av Solvato, när han helt överlägset vann den tredje uttagningen till Olympiatravet i Eskilstuna för två veckor sedan.

När han gick från att vara ett ”uppskrutet frågetecken” till att närmast presentera sig som en världsstjärna. Och därtill på egen hand lyfte Olympiatravet ytterligare en nivå, som hemmahäst han dessutom är!

Veijo Heiskanen, klädd i jeans och röd jacka, spricker upp i ett lätt leende och får ögon som lyser upp när han berättar och minns tillbaka till dagen när amerikafödde femåringen Solvato på allvar presenterade sig för den svenska travpubliken. Sedan han,

efter att ha tävlat med järnskor hela karriären, nu travade barfota för första gången.

– Jag kände både i provstarten och tidigt i loppet att det fungerade mycket bra, att han blev rappare i steget. Det var en härlig känsla.

Och när ni ryckte ifrån i sista sväng…

– Ja, herre gud, det är ju de stunderna som gör att man håller på med det här. Det är det man lever för. Sedan, det har ju liksom varit så att jag skrutit upp hästen under tiden som vi har haft honom, och det är klart att det var en skön bekräftelse för en själv. Att det visade sig att man inte var helt fel ute i alla fall…

Ja, Veijo Heiskanen har till och med pratat om ”Mack Lobell-feeling” när det gäller Solvato. Amerikanaren Mack Lobell som är dubbel Elitloppsvinnare och en av världens mest mytomspunna, bästa – och snabbaste – hästar genom tiderna, och som Veijo körde en del i slutet av 1980-talet i samband med att han köptes till Sverige.

– Det är alltid svårt att jämföra på det sättet och Mack Lobell hade en helt makalös teknik, men det är åt det hållet i alla fall, det måste jag säga.

 Halvtimme från Göteborg

Veijo Heiskanen har varit inne på Åbytravet på morgonen och kört ett banjobb med en häst när han vid halv tio-tiden den här onsdagen anländer till Stall Dencos gård Ramsjöhall. Våren har fått ett lättare bakslag och det blåser småkallt. Stall Denco ja, bakom det gömmer sig (nåja) industrimannen Berndt Denberger, en man som milt uttryckt storsatsar på travsporten, har köpt in mängder av både färdiga starthästar, som just amerikanske Solvato för ett drygt år sedan, och – i synnerhet – unghästar. Gården i närheten av Fjärås, en halvtimme med bil från Göteborg, är i fortsatt stadig utveckling med totalt tio anställda. Det är full ruljans i byggandet av ytterligare stallar och andra utrymmen när Sportbladet är på plats, samtidigt som mycket redan är färdigt.

Och det är en imponerande syn som möter oss i det natursköna landskapet; av såväl tilltagna hagar, kuperad träningsbana på nästan två kilometer, rakbana på 600 meter som – och för att inte tala om – hästarna som befinner sig i de moderna boxarna. Det är sannerligen inga dussinstammar på djuren.

– Jag har i alla fall aldrig haft sådana här hästar tidigare och det är klart att det är väldigt stimulerande, säger Veijo och hans ständige följeslagare genom alla år, förstemannen Torbjörn ”Kulan” Karlsson fyller i:

– Du, vi har aldrig ens fått klappa

sådana här hästar tidigare…

Stort stall med 150 hästar

Finländaren Veijo Heiskanen, uppvuxen i backhopparstaden Kuopio (”jodå, alla hoppade backhoppning i Kuopio, det var lika naturligt som att spela fotboll”) hos vår östra nordiska granne, kom till Sverige i början av 1980-talet. Han skaffade sig snabbt en stark ställning, bedrev stora rörelser både på Jägersro och Kalmartravet och vid milleniumskiftet var han till och med vinstrikast i landet när han tillsammans med Kari Lähdekorpi på västkusten (Halmstad/Åby) drev ett storstall med runt 150 hästar, vann massor av lopp och härjade på V75 varje helg.

Men omfattningen slet på. Det var jobb dygnet runt utan att Veijo tyckte att man fick tillräckligt betalt för framgången, och på hans initiativ beslutade man efter två år för att avbryta

samarbetet.

– Det var helt och hållet mitt beslut, vi gick bra ihop, jag och Kari hade inga som helst samarbetsproblem. Och med facit i hand är det kanske det mest korkade jag gjort i hela mitt liv. När jag funderat och tittat tillbaka genom åren så har jag många gånger verkligen ångrat det beslutet. Hade jag och Kari fortsatt tror jag faktiskt att vi hade hållit på fortfarande. Men … just då var det väldigt slitsamt och deprimerande.

På konsultbasis

Ja, ett par år ytterligare efter det lade Veijo Heiskanen till och med av helt som tränare. Han var trött och sliten och när den tillsammans med Björn Goop delägde stjärnan Conny Nobell började få framgång bestämde han sig.

– Just där och då är det nog istället kanske det bästa jag gjort i mitt liv. Jag var less och det var kämpigt, dessutom hade jag problem med både hästallergi och en handled. Så det var en härlig tid att ta det lugnare och åka runt och följa Conny Nobell. 

Men som för så många andra i branschen kom suget tillbaka. Han träffade sin nuvarande sambo Beata Persson som propsade på att dra igång en mindre verksamhet och sedan var det liksom igång. Igen.

Och så bra som han det nu säger han sig trots allt aldrig har haft det. Han jobbar på konsultbasis, slipper ha

företagsansvar, kan fokusera fullt ut

på hästarna och får bestämma när det gäller träning och upplägg.

Och i dag kan han alltså vinna Olympiatravet för andra gången i karriären! 1992 vann nämligen hans Bravo Sund loppet för Jorma Kontio i en upplaga där han själv körde Foolish Crown (slutade femma efter galopp).

Förberedelserna inför dagens vårcrescendo på Åby klagar han i alla fall inte på.

– Solvato var så fin att det knappast går att kännas bättre i träningsjobbet i tisdags och eftersom hans hovar inte är så bra ska vi få hit en specialist på att plasta hovarna om det skulle behövas. Han kommer att gå bra med skor framöver också, men jag vill ha alla växlar på honom.

Jo, för det är ju ändå Olympiatravet. 1,5 miljon till vinnaren. På hemmabanan Åby. I förväntat solsken och ljummen vårluft.

Veijo blir tyst i ett par sekunder innan han säger:

– Mycket större än så kan det inte bli.

Tillbaka i rampljuset på allvar som han är.

Henrik Ingvarsson