”Köpte Solvato när han var i luften...”

Här är historien om hur storägaren ”snodde” Solvato – framför ögonen på Mats Sundin och Peter Forsberg

1 av 4 | Foto: KANAL75
Solvato med segerkransen efter segern i Olympiatravet.
TRAV

Storhästägaren Bernd Denberger ”snodde” Solvato framför näsan på bland andra hockeystjärnorna Peter Forsberg och Mats Sundin.

För Trav365 avslöjar han detaljerna kring det spektakulära köpet av hästen.

– Jag köpte Solvato när han var i luften på väg till Norge, jag ville äga hästen när han landade så ingen annan kunde göra något, säger han.

I lördags vann femåriga stjärnskottet Solvato Olympiatravet på Åbytravet med hemmatränaren Veijo Heiskanen i sulkyn och med storsatsande hästägaren Stall Denco, Bernd Denberger, vilt påhejande vid sidan.

Förstapriset: 1,5 miljoner.

Segertiden: fantastiska 1.10,9 över 2140 meter.

Trav365 tog ett snack med storhästägaren Bernd Denberger, som pumpat in mångmiljonbelopp i svensk travsport de senaste åren, två dagar efter jättesuccén.

– Det är bra med mig i dag, säger han, skrattar gott och fortsätter:

– Nu har man fått smälta allt och nu sitter det på plats. Det är det här man har väntat på, det är helt fantastiskt! Veijo har sagt hela tiden att det är en kanonhäst, nu visade han det.

”Har inte haft bråttom”

Har du tvivlat på det?

– Faktiskt inte. Vi har gett hästen den tid som han behövt, vi har inte haft bråttom. Det är andra som tvivlat och inte trott på det Veijo säger. Veijo har gett Solvato snälla löp också, han har heller inte haft panik. Jag tror, om vi matchar det här rätt, att vi får väldigt roligt i många år. Man ska inte ha bråttom, det är tålamod som gäller.

Efter uppvisningen på hemmaplan i lördags hyllades Solvato, Veijo, skötaren och ägarna som kungar på Åbytravet. Efter ståhejet på plats tog Bernd med sig personalen hem.

– Vi satt och skålade och drack. Veijo åkte till stan, men jag hade ingen lust med det, jag ville vara hemma och gå igenom det som hänt.

Kollade ni på loppet igen där på kvällen?

– Ja, och jag har sett det flera gånger. Jag har tittat på det tre gånger redan i dag, säger Denberger.

Då har klockan bara hunnit bli tio på måndag förmiddag...

Vad säger du om loppet?

– Solvato gör en ruggig prestation. Ja sa faktiskt det till Veijo, hade du kört lite fortare hade vi tagit världsrekordet.

Vad fick du för svar?

– Det finns mer att hämta!

Så gick köpet till

Solvato började sin karriär i USA, men köptes av Denberger när hästen var på väg till Norge för att tävla.

Berätta lite om hur det gick till när du kom över honom.

– Det var en hästhandlare som heter Andreas Jonsson som rekommenderade honom. Han visade en film på honom och vid den tidpunkten var han på väg till Norge att starta. När han mellanlandade i Holland sa jag att jag ville se röntgenbilder på hästen, det fixade sig och vi fick en veterinär att titta på, och godkänna dem. När han sedan lyfte mot Norge köpte vi hästen i luften. Så gick det till, förklarar Denberger.

Vad jag erfar var storhästägare som hockeystjärnorna Peter Forsberg, Mats Sundin med flera ute efter honom?

– Just det. Det var därför jag köpte honom i luften, jag ville äga hästen när han landade så ingen kunde göra något. I starten i Norge körde den dåvarande tränaren Trond Smedshammer bara runt med honom, han gjorde inget speciellt då. Men hästen var nog lite sliten då, men nu har vi fått i ordning den. Jag tror de behöver upp till ett år på sig att komma in i allt här i Sverige. I USA kör de tufft, det är lite annorlunda här.