Aftonbladet
Dagens namn: Lage
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Chefen: ”Skulle ha blivit diskad”

Foto: Kanal75

Favoriten Occhione Jet gick i passgång över upploppet på V75 i lördags – men friades och fick behålla segern.

Ett felaktigt beslut av domaren enligt Svensk Travsport.

– Han skulle ha varit diskad, säger sportchefen Petter Johansson till Trav365.

Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.   Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport. Foto: Kanal 75

Stig H Johanssons Occhione Jet tog hand om ledningen och vann V75-3 på Rommetravet i lördags som stor favorit.

Men det blev ingen odramatisk historia.

Sista hundra metrarna tappade hästen aktionen rejält och det var mycket oklart om Occhione Jet var i trav när mållinjen skars och det ändade sedan ut i en galopp direkt efter målgången.

Domarna kollade på bilderna och filmen flera gånger innan de kom fram till beslutet att fria Occhione Jet och Erik Adielsson och tilldela ekipaget segern värd 150 000 kronor.

Goop: ”Domartabbe på V75...”

Ett beslut som har väckt starka känslor. Sociala medier tapetserades med kommentarer om det som inträffat där de flesta tyckte det var ”skandal” att fria en häst som tydligt gått i mål i fel gångart.

– Jag trodde det var innan linjen. Jag hade ingen bra känsla men jag är glad att jag hade fel. Först var det passgång och sedan galopp. Han gjorde ett fantastiskt lopp och det hade hade varit snöpligt att tappa det sista metern, sa segerkusken Erik Adielsson i TV12.

– Det är misstänkt nära men han rullar över när han passerat linjen, tycker jag. Han borde hållit ihop lite bättre men det är möjligt den hårda banan och barfota inte var optimalt i dag, fortsatte Stig H Johansson.

Tvåan i mål, Björn Goop bakom Bon Frecia, var inte nöjd med det som inträffade och ventilerade sina tankar och funderingar på Twitter någon timme efter tävlingarna.

”Passgång innan mål. Måldomare tabbe på V75 i dag. Ny omgång på tisdag igen”.

Riksdomaren på Rommetravet var dock säker på sin sak:

– Vi valde att fria, det var helt givet för oss, sa han.

”Otroligt svårt att se”

Ett felaktigt val, enligt Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

–  Det var ett otroligt svårbedömt fall. I efterhand, när vi sett bra bilder, så kan vi konstatera att det var ett felaktigt beslut att inte diskvalificera Occhione Jet. Det är naturligtvis tråkigt för alla inblandade, säger Johansson till Trav365.

– Det är fullt naturligt att det blir diskussion. Jag har tittat på det flera gånger och såg det även live på tv:n och jag tyckte det var otroligt svårt att se om det var trav, passgång eller vilken aktion hästen hade över mål. Som sagt, nu i efterhand, har man ju sett han går i passgång sista metrarna innan mål och att hästen sedan rullar över i galopp efter mållinjen. Hästen skulle ha blivit diskad.

Travet kan få ett ”War room”

Ni införde riksdomare på V75 för något år sedan för att höja domarnivån, hur har resultatet av det blivit tycker du?

Jag tycker det har fungerat bra. De är till för att säkerställa en jämnare nivå på domsluten under V75.

SHL har infört ett så kallat ”War room” där domare sitter centralt och tittar på bilder/videos och sedan tar beslut utifrån det, har ni något sånt på gång i travet?

– Ja, såna tankar finns ju. I en sport som utvecklas måste även funktionärer och vi som är med och bedömer utvecklas. Vi tittar på olika lösningar med bättre teknisk hjälp. Det är ett ständigt pågående arbete, sen om det blir så att vi har ett ”war room” eller om vi ska ha mindre antal funktionärer som dömer oftare i framtiden får vi kolla på, säger Petter Johansson

Här kan du se loppet igen [OBS: extern länk]

Trav 365

Visa fler
Om Aftonbladet