”Jag har tappat 12 kilo – på tre veckor”

Foto: ALN
TRAV

Hallå där Svante Båth...

. . . som krönte en supermånad i augusti med seger i Sundsvall Open Trot på hemmaplan.

Har du landat så här dagen efter?

– Det har man väl inte riktigt gjort ännu. Men det känns väldigt skönt att det är lugnt idag och inga tävlingar under söndagen. Så det gäller att insupa allting och njuta så mycket man kan, säger Svante Båth.

Du har haft en fantastisk månad med 30 segrar på 76 starter och nästan 3,5 miljoner inkört. Kommentar?

– Det är helt sjukt. De siffrorna hade jag ju inte ens nått upp till under det första halvåret i år. Dessutom har hästarna varit bland de tre i 50 av de 76 starterna i augusti. Så det är makalöst bra och det känns förstås väldigt tillfredsställande. Man märker det på alla i stallet som jobbar och även på Erik att han är väldigt trygg i sin sits när han kör.

Stallet är nästan uppe i lika mycket inkört i år, 8,7 miljoner, som under hela fjolåret. Du har tagit dig in på tio i topp-listan i tränarligan och ligger på åttonde plats. På god väg mot ett rekordår?

– Det är jättekul och sådan här listor är jätteroliga att läsa när det går bra. Det är inte omöjligt att det kan bli rekord i år. Jag har haft ett år då jag hade Malabar Circle Ås och vi körde in tio miljoner det året. Då hade jag ett gäng kassakossor i stallet med Malabar i spetsen och vi lyckades precis nå tio miljoner när han vann ett storlopp i Rom under julhelgen.

– Totalt har vi vunnit 72 lopp i år och 30 av segrarna har alltså kommit i augusti. Det är bara att njuta så länge det går för tyvärr är jag realistiskt lagd och vet att det kommer andra tider.

Någon speciell förklaring till denna ”explosion” av segrar och inkörda pengar i augusti?

– Man försöker ju alltid att förfina allting som rör hela verksamheten och det har jag gjort successivt. Jag har exempelvis köpt mig mer tid genom att ha en gårdskarl som håller full fokus på banorna till hundra procent. Man kan tycka att det är en liten sak men dock så viktig och det gör att jag har fått tid över till annat.

– Sedan är det förstås jätteviktigt att hästarna håller sig friska och de hade lite småinfektioner i våras och det gjorde att treåringarna har varit lite sena. Men jag har bra speaking terms med mina hästägare och det är aldrig någon som får panik.

Får rysningar – Köpenhamn nästa för Quid Pro Quo

Med lite distans dagen efter, vad säger du om Quid Pro Quo som följde upp andraplatsen i Åby Stora Pris med seger i Sundsvall Open Trot, din hemmabanas största lopp?

– Man får nästan en rysningskänsla när man ser honom och det finns bara en häst som kan mäta sig med hans intelligens som jag har haft och det är Express Lavec. Han är helt underbar och är alltid jätteglad och är pigg och skriker. Men han vill inte en endaste något ont och han pullar aldrig i loppen och en helt främmande kan sätta sig i boxen hos honom utan några problem.

– En fantastisk häst och jag är nästintill stolt över det upplägget som jag hade första halvåret för honom. Även om han inte vann något lopp så var jag helnöjd med att han levererade bra spurter till slut och nu fick vi också fin utdelning.

Hur ser den fortsatta matchningen ut?

– Nästa start blir i Masters i Köpenhamn den 14 september. Sedan hade jag tänkt avsluta med ett vanligt lopp och kanske att det blir på Bergsåker i mitten av oktober. Nästa år har jag tänkt rikta in mig på lite större lopp och därför blir det bara några starter till i år.

Bantar och firade med ett glas vatten

Hur firade du storloppssegern på lördagskvällen?

– Ha, ha, det blev ett småmål som bara innehöll 150 till 200 gram kalorier. Och ett glas vatten till. Jag bantar just nu och kör knallhårt fram till kriterieveckan. På det viset är jag verkligen en tjurskalle när det gäller och nu har jag en period som är nykter och nyttig. Men jag lovar att jag kommer att ta igen allt vad firande heter framöver, säger Båth och skrattar.

Apropå bantningen, så har du ingått ett vad med några vänner om att gå ner ex antal kilo till Sprintermästaren nästa år. Den som inte lyckas nå sitt mål vid invägningen får betala 50 000 kronor till den första invandrare som får uppehållstillstånd i Sverige. Hur ligger du till?

– Det går bra och jag har tappat tolv kilo på tre veckor. Vi slog vad under Sprintermästaren några stycken om att gå ner i vikt och jag vägde in på 120,5 kilo då och ska ner under 100 kilo. I fredags morse vägde jag 108,1 kilo och det var också det som var utslagsfrågan på frågesporten som vi som vanligt hade på den årliga båtresan för hästägarna.

– Det var Håkan Lundström som kom med idén och sedan har det ramlat på lite folk så nu är vi sex stycken som har ingått ett vad. Det är spelaren Jan Timonen, Mats Andersson som har Anderssons öl, och så två hästägare, hotell Tomtoms ägare Lars Alm och Tomas ”Don Tomasi” Ingmarsson som också är med. Håkan Lundström går för övrigt under namnet ”Spelfet”. 50 000 kronor är också en ansenlig summa som man inte vill släppa ifrån sig.

– Så när jag väl har bestämt mig så kör jag stenhårt och nu är jag inne i en period på sju veckor fram till kriterieveckan. Då brukar hästägare höra av sig och det blir auktioner och att man går ut och äter på kvällarna. Så den veckan får bli min firarvecka, säger Båth.

Kör ”HTH” – Hälften Till Hunden

Men då ligger du väldigt bra till om du redan har gått ned hälften av viktvadet och det är ju långt till invägningen under Sprintermästaren nästa år. Vad har du för bantningsknep?

– Ja, men då ska sägas att förutom kriterieveckan så kommer ju jul och nyår då det även blir ett avbrott. Jag har genom åren provat varenda sätt som finns när det gäller bantning. Men när jag väl går in för det så är jag också extrem och äter inget onyttigt och tränar minst tre dagar i veckan. Många frågar vad jag kör för något om det är 5-2 eller nåt annat. Men jag brukar säga att jag kör ”HTH”. Det innebär att jag köper mat precis som vanligt och lagar mat precis som vanligt. Men jag ger hälften till hunden när man ska äta. Då har hunden fått i sig så mycket mat att jag sedan måste ut och gå med honom.

– Så ”HTH”, hälften till hunden, funkar bra. Jag äter små portioner och försöker att röra på mig. Jag har svårt att springa på grund av min höft men promenader på minst 45 minuter blir det tre gånger i veckan. Bara man går in för det så spelar det ingen roll vilken sorts bantning man kör. Det är bara ordet motivation som gäller, säger Svante Båth.

Till sist; nästa söndag är det Svenskt Travderby på Jägersro som hägrar. Du kvalade in fyra hästar av fyra möjliga i tisdags. Poochai, Västerbo Fantast, Västerbo Loveboat och Maverick Man. Med tanke på den kusliga stallform som ni har borde konkurrenterna ha ett och annat att tänka på?

– Ha, ha, ja men det är nya lopp nu och det är bara att hoppas att flytet håller i sig. Vi körde alla derbyhästar i fredags och jag måste säga att jag var överraskande nöjd med dem att de hade tagit loppen och den långa resan så bra. Nu ska de få pusta lite och äta och dricka fram till tisdag då de ska få gå ett tuffare jobb. Sedan blir det ett lättare jobb på fredag innan de rullar iväg mot Malmö.

– Poochai och Västerbo Fantast känns kanske som mest heta eftersom de vann sina försök men Västerbo Loveboat kändes också fruktansvärt fin som tvåa och Maverick Man är den enda som vi har något kvar att göra på vad gäller balans och utrustning. Vi ska prova honom med rycktussar i ett jobb nu till veckan och sedan blir det förhoppningsvis barfota runt om för första gången i Derbyt.

– Men jag vill även framhålla Godiva Ås som kvalade in till Derbystoet via en andraplats. Hon har bara två lopp innanför västen efter ett års frånvaro och hennes utvecklingskurva borde vara rakare uppåt än om man jämför med derbyhästarna. Sedan om hon räcker till vet jag inte men hon borde ha gått framåt ytterligare och nu åker dessutom bakskorna av.

Michael Carlsson/Kanal75