”Travets egna Zlatan vinner Derbyfinalen”

Patrik Fernlunds krönika med veckans tips

Foto: CAROLINA BYRMO
Patrik Fernlund
TRAV

Han har 19 fyraåringar i sitt stall.

På söndag ska fyra av dem tävla i Svenskt Travderby.

Svante Båths tränarprestation är smått sensationell – men vinner loppet gör han inte.

Det gör travets egna Zlatan.

Alla travtränares våta dröm är att ha en häst i Derbyt. Det finns inget lopp som är större för en svensk fyraåring – och konkurrensen är stenhård. Svante Båth reste till Jägersro för en vecka sedan med fyra hingstar, och samtliga lyckades kvala in till loppet som lockar med två miljoner kronor till vinnaren.

Helt galet, och Erik Adielsson, som kvalade in Båths hästar, hade stora problem med att välja vilken häst han skulle köra.

De flesta trodde nog att han skulle välja Poochai, som varit i eliten länge och som är härdad, men Adielsson valde Västerbo Fantast. Helt rätt tror jag. Den sistnämnde har en ruskigt läcker utvecklingskurva, och verkar bara bli bättre och bättre. Han är väldigt startsnabb, okomplicerad och det var ett smart val av Adielsson.

Samarbetet Båth/Adielsson är glödhett, och Adielsson står till och med över hästar åt Stig H Johansson ibland för att köra åt Bergsåkerstränaren vilket säger en hel del.

Vem ska svara Archangel Am?

Vem vinner Derbyt då? Ja, det är inte helt enkelt och jag skulle inte vilja kalla någon häst chanslös. Om det blir toktempo kan i stort sett alla vinna, men mitt tips faller på Lutfi Kolgjini och det stora hemmahoppet Archangel Am.

Kolgjinis stallform är på väg tillbaka efter en tung period, och Archangel vann sitt uttagningslopp trots att banan inte passade honom alls den dagen.

Nu ska hästen tävla utan skor på alla fyra hovarna, och den som svarar honom får skylla sig själv, den kommer förmodligen inte i mål. Konkurrenterna har stor respekt för ”Ludde” – men även för hans häst. Min känsla säger att han drar sönder de andra.

Förstapriset i Derbyt är som sagt två miljoner, men skulle Archangel Am vinna tar han hem det dubbla. Anledningen? Kolgjinis häst var anmäld till ”Premiechansningen”, och ägarna valde att rata premieloppet när hästen var två år – vilket kan ge riklig belöning nu. Ett snyggt drag!

ATG:s satsning är helrätt

Stoderbyt är också ett spännande lopp, där jag tror att Ulf Stenströmer har vinnaren.

Darling Boko har alltid visat hög kapacitet, men sedan hon bytte tränare har hon utvecklats flera klasser och är en riktig stridsmaskin.

Även det här loppet är svårtippat, men jag gillar verkligen Stenströmers häst och hon blir inte lätt att stå emot då hon är ruskigt stark och oöm för positioner.

ATG kör stenhårt med V75-omgångar, och under nästa år ska det tydligen bli ännu fler. Jag gillar det – och allt som gör att omsättningen går upp måste hyllas. Det gynnar alla oss som älskar travsport, spelare som tränare.

FAKTA

Veckans tips

1. 9 Rosso Pomodoro (Extra V75-1, söndag)

Mycket fin häst, bra smygläge. Fäller alla?

2. 5 Remember My Name (Extra V75-4, söndag)

Mycket rejäl häst, svår-slagen i nuvarande klass.

3. 4 Caddie Girl (Extra V75-7, söndag)

Rapp avslutning senast, mycket intressant drag

i ett öppet lopp.