Markus: ”Jag känner ingen stor press...”

Köptes för 1,6 miljoner kronor i fjol – nu tränar 23-åriga Markus Svedberg dyrgripen

1 av 2 | Foto: happyhorses.tv
TRAV

Ägargänget köpte Carmine Am, den dyraste ettåringen någonsin på en hästauktion i Sverige, för hela 1,6 miljoner kronor.

Nu har snart ett år gått sedan miljonköpet på Lutfi Kolgjinis auktion.

– Jag känner ingen stor press, som många andra kanske hade gjort, säger tränaren till hästen, Markus Svedberg, i ett klipp på Happy Horses.

På fredag drar travtränaren Lutfi Kolgjinis auktion ”Kolgjini Sales” igång på hans gård i Vomb. I fjol slutade auktionen med stor succé då det såldes hästar för 26,5 miljoner kronor under en kväll.

Den som skapade rubriker var dyrgipen Carmine Am som såldes för 1 600 000 kronor. Det var nytt rekord – aldrig tidigare hade en ettåring i Sverige sålts för den summan.

Bakom köpet stod ett ägargäng där Stefan Granath, hans familj och en vän ingick.

”Ser mycket spännande ut”

Efter köpet flyttades hästen till Stefan Granaths son, travtränaren Markus Svedberg. Nu när ett år har gått sedan köpet har Happy Horses varit och hälsat på hästen och tränaren för att se hur allt har gått och hur planerna ser ut.

– Han har fått stora förväntningar på sig från början. Jag kan inte säga att han inte är värd pengarna, men samtidigt är ingen ettåring värd de pengarna. Men han är väldigt fin, det är en rejäl häst. Han gör allt han ska så det ser mycket spännande ut för framtiden, säger Markus Svedberg i en intervju med sajten.

”Jag känner ingen stor press”

Att som ung travtränare få en sådan här fin häst i träning är något speciellt.

– Det är klart att det är roligt, man måste ha bra material att jobba med. Det är en väldigt fin häst så det är kul. Sedan blir det lite så att utåt sett, i folks ögon, så kan man bara misslyckas. Fast det är inte så jag ser på det, alla som håller på vet att oavsett vad hästarna kostar eller vad det är för stam så krävs det ett stort jobb och du måste vara duktig om du ska få dem att springa. Jag känner ingen stor press, som många andra kanske hade gjort.

Siktar på start nästa år

Planen är att hästen förhoppningsvis ska komma till start i början av nästa år.

– Jag har inte matchat honom för någon tvåårings-start. Det har att göra med att jag aldrig har startat någon tvååring. Man vill inte använda den här hästen som någon försökskanin, säger han.

■ ■ ■Se hela inslaget med Markus Svedberg och Carmine Am här

FAKTA

Mer om Carmine Am

Hingst född 2012

Ägare: Olof Brodin (Chartering) AB, m fl

Uppfödare: Am Bloodstock AB, Halmstad

Tränare: Svedberg Markus B, proffstränare, Eskilstuna