”Det mesta talar för ett datafel...”

TRAV

MALMÖ. Datafel eller kriminell verksamhet?

Det har varit frågan i travets spelskandal i fredags.

Det mesta talar nu för det förstnämnda.

Amerikanska spelbolaget Churchill Downs har nu gått ut och sagt att de upptäckt en bugg i sina datasystem.

– Vi har fått information från dem om att ingen av deras kunder har spelat de aktuella miljonbeloppen på hästarna i Östersund utan hävdar att spelen uppkommit på grund av ett fel i deras datasystem kopplat till valutakonvertering. Även om vi har fått en förklaring från Churchill Downs vill jag understryka att vi fortsätter vår utredning till dess vi kunnat styrka att deras uppgifter är korrekta, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.

– Hög spelsäkerhet är grundläggande för ATG. I utredningen granskar vi därför också hur vi själva hanterade händelsen och våra rutiner under kvällen, bland annat tittar vi på våra åtgärder från att spelet registrerades till loppet gick.

Spelades för 19 miljoner

Det var i fredagskväll som det från USA spelades 19,2 miljoner på plats (spel på att en häst är bland de första i ett lopp) i ett breddlopp i Östersund.

Platsomsättningen i övriga lopp låg på 11 000-16 000, platsomsättningen i V75-lopp ligger runt 300 000 kronor och platsomsättningen i årets Elitloppet låg på 1,7 miljoner kronor.

4,5 miljoner spelades på häst nummer fyra, 9,6 miljoner på häst nummer fem och 5,1 miljoner kronor på häst sex. Häst nummer sex vann, häst nummer fem var tvåa och häst nummer fyra var oplacerad.

Mattias Karlsson