Derbyvinnaren: 'Får ordna fest'

Foto: Kanal75
TRAV

Svante Båth vann Derbyt med Poochai och stallets hästar sprang in drygt 2,6 miljoner på någon minut.

Trots det avstod succétränaren firandet och skyndade till ett flyg hem.

– I kväll ska jag titta om på det hela, det ska bli skönt att smälta det, säger han till Trav365.

Han gömde sig i omklädningsrummet när Derby-finalen avgjordes under söndagen. Båth lyssnade inte ens på loppet där han hade fyra starthästar, utan hörde bara det dova ljudet från referenten under storloppets gång.

När allt blev tyst så gick han ut och tittade på tv:n. Där fick han se ett målfoto, men vilka som var på fotot såg han inte före en närmare titt. Han såg då att det var Örjan Kihlström som hade vunnit med stallets Poochai.

”Rätt komiskt”

Men hur hästen hade vunnit Båths första Derbyseger, och hur det gick för stallets övriga hästar, hade tränaren ingen aning om när han joggade mot vinnarcirkeln för segerceremoni.

– Det var rätt komiskt, jag hade fyra hästar med i loppet och alla hade lite chans, man ville ju att det skulle gå bra för alla för ägarnas skull så det var väldigt mycket anspänning.

Hur var det att få resultatet på ett målfoto, utan att ha en aning om hur loppet blivit kört?

– Jag har aldrig gjort så där förut, det var konstigt, men man blev väldigt glad.

”Klart han var besviken”

Hur firade du?

– Det blev inte mycket, jag åkte för att hinna med ett flyg hem till Sundsvall. Men en fest får vi ta och ordna, det brukar inte vara några problem.

Har du hunnit smälta det här?

– Lite, man försöker. Det är naturligtvis mycket att ta in och i kväll ska jag titta om på det hela. Det ska bli skönt att få smälta det.

Stjärnkusken Erik Adielsson kvalade in Båths fyra hästar till finalen och han hade inget lätt val när han skulle välja häst inför den stora finalen. Adielsson valde Västerbo Fantast, men meddelade på Twitter att det var ett mycket svårt val.

Var Erik besviken att han hade valt ”fel” häst efter loppet?

– Det är tävlingsmänniskor, klart han var besviken, men han var ärligt glad för min skull. Jag har honom att tacka för mycket. Han är en väldigt bra driver och vågar göra saker som gör att vi får framgång, sen är han en god vän som jag bollar mycket med. Han är en del av mitt företag helt enkelt.

Vem trodde du mest på av dina hästar inför finalen?

– Man körde loppet några gånger i huvudet och jag förstod att det skulle kunna strula för Västerbo Loveboat, med tanke på att han hade spår 8, och det strulade ju också. Poochai och Västerbo Fantast var ju de med lägen, men jag hade väldigt svårt att slå isär det, jag hade inte ens en egen tro.

I och med succén i Derbyt med tre hästar bland de sex första i loppet körde Svante Båths stall in drygt 2,6 miljoner kronor på någon minut.