– Det var nästan så man svimmade

TRAV

Hallå där Leif Norberg från Färila, ägare och uppfödare till derbyvinnaren Poochai. . .

Foto: Kanal75
Leif Norberg, ägare till derbyvinnaren Poochai.

Grattis till derbysegern! Hur är känslorna så här dagen efter?

– Tack så mycket, det kan inte bli så mycket bättre. Jag har inte hunnit smälta det ännu och det tar nog ett tag innan det kryper innanför skinnet. Man kan inte med ord beskriva hur det känns, säger Leif Norberg.

Var såg du loppet och hur upplevde du dramatiken till slut?

– Jag stod på läktaren och tittade. Det var väldigt nervöst men från den vinkeln där jag stod såg det ut som att han var tvåa i mål. Jag var på väg över till stallbacken när de ropade ut honom som vinnare. Det var nästan så att man svimmade. En helt fantastisk känsla och jag blev lite brydd eftersom jag trodde att han var tvåa. Men det var ju stenhårt.

Hur firade du derbysegern?

– Svante åkte hem och det gjorde skötaren Jimmy H Andersson också med hästen. Så jag var kvar alldeles själv och det var lugnt. Det blev en öl och en räkmacka på hotellet och så satt jag och kollade om på loppet hela kvällen. Jag har nog sett det ett trettiotal gånger nu och det är lika spännande varje gång.

– Vi får ta igen firandet någon annan gång istället med alla inblandade. Det brukar inte vara några problem med det.

”Ett lyckoskott”

Man kan lugnt säga att du bedriver uppfödning i en liten skala med endast ETT fölsto. Och så lämnar hon Poochai som nu har vunnit både Kungapokalen, Svenskt Travderby och sprungit in 4,2 miljoner kronor. Kommentar?

– Ja, tydligen så räcker det med ett fölsto, ha, ha.

– Det är ju otroligt att man får fram en sådan här fin häst. Tittar man på de stora uppfödarna som har många ston och avlar med det bästa så är det klart att det här är en jäkla lyckoträff. Men ibland kommer det sådana här lyckoskott och det är fantastiskt.

– Hästen har ju varit kanonbra hela tiden och det var synd att han galopperade i Sprintermästaren för annars är det nog troligt att han hade vunnit det också.

Berätta om din travbakgrund? Hur länge har du hållit på och hur många hästar äger du nu?

– Jag har hållit på med trav i 30 år och har till och med haft tränarlicens en gång i tiden. Det gick inte bra, det blev två tränarsegrar, och det är bättre att låta dem som är duktiga på att träna hästar att göra det.

– Jag har ett VVS-företag och hästarna är bara en hobbyverksamhet. Poochai är såklart den bästa och jag har tidigare bland annat haft Silverton som vann nio lopp en sommar. Förutom Poochai har jag tre syskon till honom, varav lillasystern startar i Bollnäs i morgon (tisdag kväll) och så fölmärren In Vino Veritas som är mamma till Poochai. Jag är gift med en thailändska och Poochai betyder pojke på thailändska så därav namnet.

– Syskonen till Poochai är för övrigt till salu men jag har fått så dåliga bud tidigare och inte velat sälja. Det kanske blir högre bud nu.

Bjuder på Thailands-resa

Någon speciell bakgrund till varför du valde Svante Båth som tränare till Poochai?

– Dels kommer vi från samma by och sedan har jag haft en nordsvensk i träning hos Svante för länge sedan men den hästen gick ingenting. Svante är ju väldigt duktig på unghästar och på den vägen är det. Hela hans stall går ju otroligt bra nu och man ska veta att det ligger hårt arbete bakom. Svante har en bra personal och det är mycket viktigt.

– Jag tänker bjuda Jimmy Andersson och hans sambo på en resa till Thailand i vinter för det tycker jag han är värd. Skötarna har stor betydelse och de måste få lite morötter de också. Jag brukar själv åka till Thailand med min fru varje år ett par veckor över jul och nyår och så blir det även i år. Vi åker alltid till Kamala som ligger utanför Patong i Phuket. Staffan Nilsson, Staro-uppfödaren, har ett hus där nere och vi är goda vänner.

Till sist; när kommer du att använda den gula derbykavajen framöver?

– Ha, ha, den kommer säkert till nytta någon gång. Men den var lite för stor i storleken och Jägersro har lovat att fixa en ny till mig. Jag hade en kompis med mig, Sven-Gunnar Andersson som har vunnit derbyt tidigare med May Björn, och han hade sin kavaj på sig under tävlingarna. Så det får väl bli när man besöker derbyt nästa gång som åskådare. Någon mer häst som Poochai kommer jag aldrig att få, säger Leif Norberg

Michael Carlsson/Kanal75