Vädjan: Ta bort Onsdag Xpress

Foto: KANAL75
Klaus Koch, Stefan Melander, Timo Nurmos, Björn Goop och Anders Malmrot.
TRAV

Publiken sviker banorna och flera aktiva har ”gett upp”.

Här är travprofilerna som vill ta bort delade V86-omgångarna på onsdagar och ge tillbaka en egen tävlingsdag till Solvalla.

– Det är helt iskallt med saxade tävlingar. Det är skittråkigt att Solvalla inte har en egen tävlingsdag, säger spelaren och TV4-experten Anders Malmrot till Trav365.

Svaren på Trav365:s omröstning. Så vill läsarna ha onsdagarna nästa år.

När satsningen av V86 Xpress, med saxade tävlingar mellan två banor, drog igång i februari blev det succéomsättning med över 30 miljoner kronor i premiäromgången.

Alla var nöjda glada och ATG:s vd Hasse Skarplöth uttalade sig:

– Omsättningen var bra, men det absolut viktigaste var att upplevelsen var bra, det är den som har betydelse över tid. Sen är det givetvis, som sagt, kul med bra omsättning första omgången, men det viktiga är hur omsättningen är om fyra månader.

”Det är katastrof”

Det dröjde inte många veckor till kritiken kom smygandes. Publiken svek banorna som anordnade V86-tävlingarna, V86-omsättningen- och totalomsättningen på onsdagarna dalade i rask takt i jämförelse till premiären och många ville ha tillbaka en egen tävlingsdag till Solvalla.

Stjärnkusken Björn Goop var en av de första som belyste problemen:

– Jag hoppas och vill att det ska bli en succé. Men nackdelen är att Solvalla blivit avbefolkat och det är jättetråkigt, berättade han för Trav365.

Han fick medhåll av en av Solvallas störste tränare, Stefan ”Tarzan” Melander.

– Stockholm är huvudstaden och vi måste ha ett högkvarter för trav här på Solvalla, så är det inte nu, det är katastrof, sa Melander.

”Travbanorna kommer gå under”

Nu har Onsdag Xpress genomgått vissa förändringar, med bland annat senare starttid, men kritiken har inte avtagit.

Snarare tvärtom.

Och omsättningen ligger kvar på runt 16 miljoner kronor på spelformen, samtidigt som totalomsättningen tagit en del stryk.

Efter V86-omgången för två veckor sedan twittrade Björn Goop ut följande:

”Travbanorna som arrangerar V86 Xpress kommer gå under med restaurangerna m.m #folktomt”.

Ett inlägg som han fick stort medhåll av i sociala medier där flera travfans hakade på.

Trav365 startade därför en omröstning om hur man ville se onsdagarna framöver.

Där har över 2 000 läsare svarat och merparten vill se V86 endast på Solvalla. Knappt 18 procent vill se V86-tävlingar på landsortsbanorna på onsdagarna, 17 procent vill se en annan spelform på Solvalla och endast 15 procent vill ha kvar det som i dag, med delade V86-omgångar mellan Solvalla/Åby/Bergsåker/Jägersro.

”ATG och ST bryr sig inte om vad vi tycker”

I Trav365:s rundringning bland aktiva, hästägare, spelare och banor är det eniga röster. De vill ha bort delade V86-omgångar och ge tillbaka en egen tävlingsdag till Solvalla – på kvällstid.

– Det är klart att jag vill att Solvalla ska ha en egen tävlingsdag, det är drömmen, men det är inte den vägen ATG och ST har valt att gå. De bryr sig inte om att publiken inte kommer till banorna längre och de lyssnar inte på oss aktiva. Det är tråkigt att vi får tävla utan publik, säger Timo Nurmos.

– Jag har gett upp, de kommer inte ändra sig, tillägger han till sist.

”Absolut inget för mig”

TV4-experten och spelaren Anders Malmrot har varit en flitig besökare på Solvalla i åratal och utvecklingen han ser nu är skrämmande.

– Jag tyckte det nya med spelstopp klockan 20.30 var bättre för mig, tävlingsdagen är inte lika stressad som tidigare, men det är fortfarande helt iskallt med saxade tävlingar. Men får jag välja grader i helvetet så tar jag hellre det här upplägget med senare spelstopp på V86-spelet, säger han.

Hur ser det ut på publikfronten på Solvalla på onsdagarna nu?

– Förut var det mycket spelare på Solvalla på onsdagarna och det blev det här surret, men de spelarna är inte på plats längre. På restaurangen är det folk, men i övrigt ser det ut att vara helt tomt. Det är skittråkigt att Solvalla inte har en egen tävlingsdag, för de här lunch- och eftermiddagstävlingarna på fredagarna kan inte kompensera en hel tävlingsdag kvällstid.

”En spökgård”

Klaus Koch, storloppspromotor och stor Solvalla-profil är ledsen över utvecklingen på hemmabanan Solvalla med Onsdag Xpress.

– Det är en totalkatastrof för de banor som är involverade i det här, framförallt för Solvalla som kör det varje vecka, de andra banorna kanske har fått något positivt i och med mer prispengar och bättre sport. Men det finns ingen framtid för V86 Xpress på Solvalla.

Vad säger du, som Solvalla-profil, om att banan inte har en egen tävlingsdag kvällstid?

– Totalkatastrof! Som en Solvalla-man är jag färgad, men jag är övertygad om att svensk travsport hade varit gynnade av ett starkt Solvalla som alltid går i första rummet, som det är i Frankrike med Vincennes.

– Det är inte kul att gå på trav längre, det finns inget värde i att vara på plats. Det är mycket tråkigt! I går var det helt avbefolkat på Solvalla och då hade inte ens V86 börjat, det var en spökgård.

Hur ska man göra förbättra onsdagarna?

– Kör V75 på onsdagar på Solvalla och ta bort V75-spelet på Kriteriekvalen, Derbykvalen och flera av de här konstiga dagarna som man har det nu. Man kan köra en V86:a per år och det är Elitloppssöndagen, det är en lång dag och då skulle man säkert kunna omsätta 100 miljoner.

Solvallas sportchef Tore Fyrand om kritiken:

– Det är samma reaktioner som vi på Solvalla får av de aktiva och publik. Vi har meddelat ST och ATG om det, så får vi se om det blir någon ändring till 2015, säger han.

Läs fler röster om Onsdag Xpress här nedan

Här kan du läsa ATG:s och ST:s svar på kritiken

FAKTA

Fler röster om Onsdag Xpress:

Stig H : ”Vad man än provar så är det bättre”

En annan av Solvallas giganter, Stig H Johansson, har också han tittat på hur man skulle kunna få tillbaka publiken till banorna och ge tillbaka en tävlingsdag till Solvalla.

I sin krönika i Sportbladet utvecklade han:

– Kanske kan V76 vara ett alternativ för våra onsdagar inom en snar framtid? Jag personligen tror att det skulle vara bra mycket bättre än det här V86 som de håller på med nu. Vad man än provar tror jag faktiskt att det blir bättre.

”Kan inte förstå detta spektakel”

Daniel Olenklint är hårt satsande hästägare i Stockholmsområdetmed hästar hos flertalet av Solvallas största tränare. Så här säger han om delade omgångar och att Solvalla inte har en egen tävlingsdag:

– Att Sveriges ”nationalarena” Solvalla inte får ha en egen tävlingskväll i veckan, utan förvisas till att vara en saxbana, är skrämmande. Här finns ett upptagningsområde på två miljoner människor, gott om kapital och dessutom bevisligen flera av Sveriges största och bästa tränare. Nu står vi här med ännu färre människor som besöker Solvalla och med en V86-omsättning som, trots kraftigt ökade produktionskostnader, inte omsätter mer än det gjorde innan förändringen. Jag älskar travet för mycket för att bara passivt stå och se på hur detta spektakel tillåts fortsätta även under 2015.

”Nästan lagt ner mitt spelande”

Rebecka Falk, flitig travspelare från Sundsvall, tycker inte heller att nuvarande onsdagsupplägg är något att satsa vidare på i framtiden.

– När det gäller upplägget med att dela upp V86 på två banor så gillar jag det inte alls. Jag tycker man ska hålla sig till en bana och det borde vara Solvalla som är Sveriges huvudbana som borde vara ensam om att hålla i det stora streckspelet på onsdagarna, säger hon.

– För att inte tala om livetravet som jag tror blir otroligt lidande. Hur kul känns det att gå på en bana taggad till tusen inför V86 och inte få se alla loppen live på plats. Jag tycker det är helt galet. Visst det är inte lika lätt att locka publiken till travbanorna längre men jag har ändå en dröm och vision om att man skulle kunna få travbanorna befolkade igen och då är inte detta rätt väg att gå. Jag ser ju mycket på trav-tv själv men inte ens framför tv:n blir jag lockad av konceptet. Det går för snabbt tycker jag och man får inte se lika mycket värdefulla värmningar mellan loppen för att det helt enkelt inte hinns med lika mycket.

– Jag har nästan lagt ner mitt spelande helt på onsdagarna för jag tycker hela konceptet tar bort charmen med travspelandet. Jag är nog lite av en V86-motståndare när det är uppdelat på två banor jag gillar det helt enkelt inte alls. Sluta hacka upp omgången i småbitar och sprida ut en del här och en del där, utan låt publiken få njuta av en helkväll på Solvalla och vi spelare kan få den tid vi behöver mellan loppen. 

”Trenden är inte positiv”

Kent Jellmund är marknadschef på Åbytravet som har fått V86-tävingar vissa onsdagar. Han säger så här om upplägget:

– Ur sportslig synpunkt är det en bättre produkt för oss, det är bättre prispengar, bättre sport och våra aktiva behöver inte åka till Stockholm för att köra om mer pengar, men samtidigt är det svårt att övertyga vår publik att se hälften av loppen på tv, det är ju trots allt en livesport vi ska presentera på banan.

Hur ser publiktrenden ut för er när ni anordnar V86 på Åbytravet?

– Trenden är inte positiv om jag säger så.

ARTIKELN HANDLAR OM