Travprofilens råd: ”V75 på onsdagar”

Debatten kring Onsdag Xpress fortsätter – här är profilens tips till ATG: ”En väldigt enkel lösning”

Foto: ALN
Håkan ”Lillis” Olsson.
TRAV

Nu kommer idésprutan och mannen bakom spelformen Dagens Dubbel med en lösning på problemet.

– Eftersom kunderna vill ha V75 så kör det på onsdagar också och kör det på en bana, säger Håkan ”Lillis” Olsson till Trav365.

Håkan ”Lillis” Olsson är en välkänd profil inom travet och har varit sportchef på banor som Axevalla, Eskilstuna, Jägersro, Bergsåker, Lindesberg och Örebro.

Genom åren har han varit med om att ta fram både storloppsdagar och spelformer. Han ligger bakom evenemang som Trippeltravet på Axevalla med Stochampionatet, Sundsvall Open Trot och Örebro International.

Han var även den som såg till att spelformen Dagens Dubbel kom till Sverige.

Håkan ”Lillis” Olsson har följt med i debatten kring Onsdag Xpress där flera travprofiler är mycket kritiska och vill se ett annat upplägg.

”Blev för mycket för mig”

Även ”Lillis” är inne på samma linje.

– Jag tycker inte om det. Jag har full förståelse för att man försökt göra ett koncept som passar tv. Men det passar inte på plats och det har fått massiv kritik. Jag har tappat intresset för onsdagar helt, jag bryr mig inte om de dagarna längre. Det blev för mycket för mig, säger han.

– Jag har varit på plats på Solvalla, Bergsåker och Eskilstuna och de intrycken som jag fått därifrån är att det är inte något folk där och de som är där är förbannade. Jag tycker att man ska ändra det här så snabbt som möjligt, det här håller inte, fortsätter han.

Vad tycker du man ska ha för spelform istället?

– Det finns en väldigt enkel lösning, eftersom kunderna vill ha V75 så kör det på onsdagar också och kör det på en bana. Vill man korta ner så går det, det går att korta ner tiden mellan loppen.

– Jag tycker att man ska ha V75 onsdagar och lördagar. Det har jag tyckt länge och jag är inte rädd om varumärket V75. Om man har ett varumärke så ska man inte vara rädd om det, man ska använda det.

”Bättre att ha en bestämd dag”

I dag är det en hel del Extra V75-dagar under ett år – till exempel vid måndagens uttagningar till Kriteriet.

– Det är mycket bättre att ha en bestämd dag, om det är onsdagar och lördagar så vet man att det är V75 då. Det blir inget hoppande fram och tillbaka. Jag tror att några av de här tävlingarna som varit Extra V75 som går att flytta till onsdagar, till exempel Kriteriekvalen hade kunnat gå en onsdag. Jag vet att det blir lite närmre finalen men då får man ta det.

 – Det är lika med Sprintermästaren och Hugo Åbergs, de tävlingarna kan också köras en onsdag. Då har man löst det. Men Solvalla måste få en egen dag och den måste i första hand vara onsdag.

Tror du att det kan locka mer folk till Solvalla om det blir V75?

– Jag tror det, men sedan kan det inte bli riktigt mycket folk – som det är på de stora tävlingsdagarna. Men vi får inte glömma att vi har publik framför ATG Live och tv-apparaterna.