”En riktig tuffing – viker inte en tum”

Stjärnjockeyn gästar Täby Galopp i helgen – rider i storloppet Stockholm Cup International.

Foto: AP PA
Kieren Fallon gästar Sverige för att rida under tävlingsdagen på Täby Galopp.
TRAV

Världsstjärnan Kieren Fallon intar Täby Galopp i helgen.

Den 49-åriga toppjockeyn rider Regal Hawk i storloppet Stockholm Cup International.

–  Det är en riktig tuffing som inte viker en tum i loppen, säger Svensk Galoppsports sportchef Nicholas Cordrey.

På söndag eftermiddag är det dags för årets galopphändelse i huvudstaden – Stockholm Cup International på Täby med kanonhästar som Bank Of Burden, Hurricane Red och Without Fear i startboxarna.

Hästarna är naturligtvis de största stjärnorna, men söndagens tävlingar förgylls även av en rad utländska toppjockeys. Världsstjärnan Kieren Fallon är den mest lysande, men även meriterade pojkar som Tom Queally, Pat Dobbs och Robert Havlin flygs in till toppevenemanget ett par mil norr om Stockholm.

Hetare än någonsin?

Kieren Fallon må vara lite till åren, men frågan är om han som 49-åring inte är hetare än någonsin på kapplöpningsbanorna runt om världen? Den gode Fallon har alltid varit en gudabenådad jockey och att försöka sammanfatta hans karriär som innefattar ungefär 2 500 segrar på ett kortfattat sätt känns som en svår för att inte säga hopplös uppgift. Det är faktiskt en långt enklare uppgift att berätta vilka topplopp runt jorden han INTE vunnit.

”Betyder massor”

Svensk Galoppsports sportchef Nicholas Cordrey var tidigare jockey och har ridit mot Kieren Fallon vid flertalet tillfällen.

– Det är en riktig tuffing som inte viker en tum i loppen. Jag försöker minnas om jag slagit honom någon gång, men kommer tyvärr inte håg att det har skett så här på rak arm, säger Nicholas Cordrey med ett skratt.

Vad betyder det för svensk galoppsport att en profil som Keiren Fallon kommer och rider på vår största tävlingsdag?

– Det betyder massor. Galoppsporten är internationell, kanske den mest internationella sporten av dem alla. Vi är ett litet galoppland i den stora världen, men vi är i alla fall så pass intressanta att vi alla fall finns med på kartan. Det är något vi ska vara riktigt stolta över, avslutar Nicholas Cordrey.

■ ■ ■ Kieren Fallon rider Ruwaiyan i Täby Open Sprint (V64-1) åt tränare James Tate, Windy Mandy åt Fredrik Reuterskiöld i Lanwades Stud Stakes (V64-4) och slutligen Regal Hawk åt James Tate i huvudloppet Stockholm Cup International (V64-6).

Erik Ivares/Minimedia/Trav365