Kan vinna storloppet – och skriva historia

Har chansen att bli Skandinaviens vinstrikaste galoppör genom tiderna.

Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
Bank of Burden tillsammans med Per-Anders Gråberg och Niels Petersen.
TRAV

Galoppstjärnan Bank Of Burden kan bli historisk i helgen.

Vinner han Stockholm Cup International på söndag blir han samtidigt Skandinaviens vinstrikaste galoppör genom tiderna.

– Det är klart att pengarna är viktiga, men för mig är äran att vinna storlopp på hemmaplan oändligt mycket större, säger jockeyn Per-Anders Gråberg.

Söndagens Stockholm Cup International har Bank Of Burden chansen att ta sin tredje inteckning i storloppet, men kanske än viktigare? Genom seger blir han även Skandinaviens vinstrikaste galoppör genom tiderna.

Inför Grupp 3 loppet på Täby galopp under söndagen har demontränaren Niels Petersens sjuåring tjänat hissnande 8.3 miljoner, men vid en eventuell seger fylls bankkontot på med ytterligare 400 000 kronor – vilket gör att Bank Of Burden passerar Appel Au Maitre som i alla fall i ytterligare 24 timmar kan titulera sig ”herre på täppan”.

Skandinaviens jockeychampion Per-Anders Gråberg är full av förväntan och tvekar inte en sekund på sin adept i morgondagens storlopp.

– Bank Of Burden är precis där jag och Niels vill ha honom och jag blir faktiskt förvånad om han inte är med och krigar om segern, säger P-A.

I morgon har han chans att radera ut Appel Au Maitres vinstrekord, vet du om det?

– Jo tack, jag har förstått det säger Gråberg med ett skratt och fortsätter.

– Det är klart att pengarna är viktiga, men för mig är äran att vinna storlopp på hemmaplan oändligt mycket större.

Vad betyder Bank Of Burden för dig?

– Otroligt mycket, jag är honom evigt tacksam. Jag har vunnit två Stockholm Cup, Marit Sveaas, Stockholm Stora Pris och en rad andra fina löpningar. Jag har vid ett svagt ögonblick sagt till ägarna att Bank Of Burden gärna får bli pensionär i min trädgård efter avslutad karriär, kommer Per-Anders Gråberg, med lika stort mått av allvar och skratt i rösten.

Det är alltid tufft och tight i de här loppen, speciellt då internationella toppjockeys flygs in för att sköta tygelföringen. I morgon ställs du mot Kieren Fallon och Pat Dobbs.

– Så är det, men jag rider gärna mot de ”stora pojkarna” och jag har slagit dem allihop vid massor av tillfällen. Kieren Fallon är en stentuff jockey och det är bara inspirerande att sitta upp i ett fält där han är med. Läste för resten en artikel på Trav 365 igår där Svensk galopps sportchef Nicolas Cordrey berättade att han aldrig hade slagit Fallon. Synd för honom, men roligt för mig… Jag har nämligen ridit förbi honom på ett flertal upplopp världen över, avslutar championjockey Per-Anders Gråberg med ett stort skratt.

Erik Ivares/Minimedia/Trav365

ARTIKELN HANDLAR OM