Experten: ”Al Dente sätter sin straffspark”

Patrik Fernlunds krönika med veckans tips

Foto: CAROLINA BYRMO
Patrik Fernlund
TRAV

Tommy Hanné ler i sin travhimmel – jag lovar.

Han formade Al Dente som är megafavorit till att ta hem Kriteriet.

Sen är tränarna och skötarna värda mer än vad de fick på Jägersro i helgen.

Den 28 mars 2014 somnade travikonen Tommy Hanné in efter en lång tids svår sjukdom.

Efter flera års kamp mot cancern sa kroppen till slut ifrån. Hanné körde
och tränade hästar in i det sista, och lät inte sjukdomen ta kontrollen över honom. Han vann massor med lopp trots sin svåra situation, och varje gång en Hanné-häst vinner lopp nuförtiden tänker jag på travlegendaren.

En häst han formade, och tog flera segrar med, var Al Dente. Två dagar innan Hannés bortgång vann hästen ett lopp på Solvalla, och tog andra raka segern för Hanné.

Efter dödsfallet valde ägaren, veterinären Daniel Söderberg, att sätta hästen i träning hos Catarina Lundström och Stefan ”Tarzan” Melander och där har framgångarna fortsatt.

Kan bli en Solvallauppvisning

Lundström/Melander har fortsatt utveckla råtalangen, som nu har elva raka segrar och som är storfavorit till att ta hem Kriteriet på Solvalla om två veckor med två miljoner kronor till vinnaren. Tommy Hanné ler i sin travhimmel, jag lovar, och på måndag ska hästen ta det första steget mot Solvallas storlopp – då han ska sätta straffsparken i sitt uttagningslopp.

Självklart vinner han, och sedan blir han svårslagen i finalen men det finns heta motbud – framförallt från Solvalla. I Derbyt var inte en enda Solvallahäst med, men i Kriteriet kan det bli en enda stor Solvallauppvisning för hästmaterialet finns verkligen.

Ska jag lyfta fram en häst som kan sätta käppar i hjulet för Al Dente är det Stig H Johanssons Emmett Brown, som jag verkligen fallit för. Mycket snygg häst – med bra styrka och han kommer ge Al Dente en match.

Andra hästar från huvudstadsbanan som är spännande är Digital Frame, Sloppy Joe och Othello Face. Loppets jätterysare är Lord Flax, som tränas och körs av doldisen Fredrik Söderberg från Örebro.

Undermåliga ljudet måste fixas

Till sist: Ljudkvalitén på de flesta av landets travbanor är under all kritik – men på de flesta håll går det åt rätt håll. Banorna satsar mer och mer resurser, framförallt under V75-dagarna, men det hade inte Jägersro gjort i lördags. Jag följde några lopp från deras stallbacke, och det var fullständigt omöjligt att höra någonting av det referenten sa.

Nu fanns en tv-skärm en bit därifrån där man kunde se loppen, men hur svårt är det att fixa ett bra ljud så att man får en trevlig travupplevelse?
Tränarna, skötarna och de andra som jobbar med hästarna var värda mer än vad de fick – de sliter stenhårt och är minst lika intresserade som spelarna och ska absolut ha lika bra service – det måste banorna förstå.

FAKTA

Veckans tips

1. Victor A.U. (Extra V75-2) Läcker häst, på väg mot formen. Intressant.

2. Diamond River (Extra V75-4) Blev det fel för senast, nervig dam med enorm kapacitet.

3. Emmett Brown (Extra V75-6 Ruskigt fin, blåser till spets och vinner. Spik!