– Mest spännande dagen i min karriär

Foto: LARS JAKOBSSON
Peter G Norman har laddat med fem hästar inför måndagens kriterie- och oakskval på Solvalla.
TRAV

För vissa är det bara en extra V75-omgång.

För andra årets viktigaste tävlingskväll.

– Det blir den mest spännande dagen i min tränarkarriär, utan tvekan, säger Peter G Norman inför måndagens uttagningar till Sveriges största treåringslopp.

Måndagskvällen på Solvalla bjuder på kvalificeringar till Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks där de två främsta i varje uttagning går vidare till finalerna 28 september, då evig ära och miljoner i prispengar står på spel.

En tävlingskväll som i år förärats V75-status.

För Peter G Norman är det en måndag han väntat på länge.

– Det är det här vi tränat mot, det är nu hästarna ska vara på topp. Jag hoppas att jag har lyckats, säger 35-årige Norman som i februari tog över tränaransvaret från sin far Glen på gården Erikssund fyra mil norr om Stockholm.

– Det är stor skillnad. Jag märker på mig själv att man blir förändrad när man får ansvar. Förut kunde man glida med i rygg på farsan och tycka allt var frid och fröjd. Nu tänker jag annorlunda i många situationer, det blir mer på allvar.

Resultatet första sju månaderna visar 1,7 miljoner intränat med 13 segrar på 120 starter.

– På det stora hela är jag väldigt nöjd. Vi har lite färre hästar än tidigare, men bra hästar. De senaste åren har vi haft stora problem med infektioner, nu har det rullat på bra hela tiden. Det mesta känns faktiskt jäkligt bra, säger Peter Norman.

"Absolut min tyngsta stund"

Något som kändes mindre bra var då stallets största löfte Sloppy Joe galopperade i bra slagläge i slutsvängen i E3-finalen för drygt två veckor sedan. Peter Normans första stora final som tränare.

– Det var ett enormt nederlag, absolut min tyngsta stund på tävlingsbanan. Det finns inget som varit i närheten. Det såg så otroligt bra ut, hästen var helt okörd och jag skulle bara jobba in honom över upploppet. Det var minst andraplatsen som rök.

Beskriv dina känslor i den stunden.

– Man blir galen. Först arg och sur, sedan besviken. Sedan bara tom. Hästen framför bröt ut lite grann och min var så pigg att han själv stack in benen innanför. Det går inte att lägga skulden på någon, det var ingens fel, bara en skitgrej. Men det är ju de stora loppen som gäller och då får det inte bli så där.

Trots att han själv varit tvåa som kusk i såväl Svenskt Trav-Oaks som Stochampionatet väljer Peter i Sloppy Joes fall att stå vid sidan. Så är också fallet när hästen drog spår sju i sitt kriteriekval, placerat som V75-7.

– Vi kollade upp hästen hos veterinär direkt efter loppet och han kom ur det väl. Han har varit helt fräsch och tränats hela tiden.

Då borde toppformen sitta där nu?

– Ja, det är nu han ska vara som bäst och det tror jag att han är. I träningen bara studsar han fram, blir finare och finare. Det är precis den utvecklingskurva man vill ha på en bra häst. Den längre distansen känns som en klar fördel och gör att vi tar bort det helstängda huvudlag han haft i sina tre senaste starter. Det har gjort honom lite väl laddad. I övrigt blir det jänkarvagn som i de tre loppen samt ordinarie skoning.

Laddat hela året

Peter Norman har ytterligare fyra hästar till start under måndagen och hymlar inte med att det är mycket som står på spel.

– För mig som är uppvuxen på Solvalla är det här de största årgångsloppen som finns. Jag har laddat för det här hela året. Det blir den mest spännande dagen i min tränarkarriär, utan tvekan.

Vad krävs för att du ska vara nöjd?

- Att någon tar sig till final. Jag vet hur svårt det är i dessa lopp, speciellt när man har otur med startspåren.

Är det Sloppy Joe som ska göra det?

– Han är den som har störst chans. Som hästen känns i träningen är det svårt att inte tro på honom. Men de andra är inte dåliga heller. Framförallt Face’em (som startar utanför V75-spelet) har kapacitet att räcka långt även i en final. Hon känns kanonfin och kan gå vidare trots sämsta läget.

Det här berättar Peter G Norman om sina övriga två V75-hästar:

– 6 Rightkindoftrouble (V75-2) var sjuk i E3-kvalet senast vilket var extra synd då han var riktigt på gång inför det. Vi har försökt vässa lite i träningen för att hinna ikapp och hästen känns väldigt pigg. Däremot hade jag velat ge honom ett lopp i kroppen för att vara helt tillfreds med upplägget, nu hann vi inte det. Det gör att jag måste ligga lågt trots att jag tycker att hästen känns mer på alerten än tidigare.

– 8 Island Life (V75-3) är en lite knepig och omogen häst som jag tror kan bli riktigt bra på sikt. Han återkom efter vila senast och skulle bara vrida ut och avgöra då han bröt in och galopperade. Det fanns hur mycket krafter som helst kvar i det läget och felfri hade han vunnit på en 1.14-tid. Till skillnad från mina andra hästar är han inte extra trimmad i träningen, men det senaste loppet bör föra honom framåt rejält ändå. Vi gör några småjusteringar i utrustningen och faller det väl ut tror jag att han kan göra ett riktigt bra lopp. Däremot är han kanske lite för orutinerad för att nå finalen, i synnerhet från det här spåret.

Robin Johansson/Kanal 75