Tvingas flytta – för att tävla

Foto: ALN
TRAV

Nu tittar hon på en fortsatt karriär utanför Norges gränser.

– Kanske i Sverige? säger hon till Trav365.

25-åriga Malin har hamnat i rejält blåsväder i hemlandet Norge då hon valt att sponsras av- och jobba för ett utländskt spelbolag. Debatten blossade upp på allvar när Berås deltog i en reklamfilm för spelbolaget.

Något som fick det norska travförbundet (DNT) att se rött.

– De skickade ett brev till mig, i det brevet fick jag ett ultimatum, antingen så skulle jag avsluta samarbetet med spelbolaget, annars så skulle de ta min licens, säger Malin Berås till Trav365.

Lämnade in licensen i protest

Efter brevet valde Malin att ta saken i egna händer. Hon skickade in sin licens, i ren protest, till förbundet, vilket betyder att hon inte längre får rida montélopp i Norge.

Norska travförbundets generalsekreterare, Rune Gustavsen, sa följande till vg.no i fredags, när de hade mottagit beskedet:

– Det är ett val hon tagit, och nu har hon valt spelbolaget före travsporten.

”Det är förfärligt”

Hur känns det att du inte får rida mer i Norge och göra det du älskar?

– Det känns overkligt, jag tror nästan inte det själv. Jag har hållit på i så många år och det har gått så bra och så plötsligt tar DNT licensen min indirekt. Det är inte roligt alls.

Som amatör i Norge får man inte ta betalt för sina ritter, så i flera år har Malin Berås åkt land och rike runt och ridit montélopp – i princip helt gratis.

– Jag har ju haft det här som hobby och för att ha råd med det här så skaffade jag mig den här sponsorn som jag också jobbar åt, då tar DNT licensen. Det är förfärligt! Det här spelbolaget är långt ifrån konkurrerande med DNT då det är så långt ifrån travspel man kan komma. De säger i princip att jag inte får jobba och rida samtidigt. Det är väldigt tufft för mig, jag missar en stor del av livet, för hästar betyder allt för mig.

”Varit helt enormt”

Malin Berås har nu tagit hjälp för att försöka få tillbaka sin licens – och samtidigt ha kvar sin sponsor/jobb hos det utländska spelbolaget.

Men samtidigt ser hon sig om att flytta utomlands för att fortsätta sin karriär.

– Jag vet inte vad jag ska göra, kanske komma till Sverige? frågar hon sig.

– Jag fattar inte det här. Det här spelbolaget har uppenbarligen sett potentialen i mig, men det har inte Rikstoto gjort på så många år, det har aldrig varit snack om något avtal med dem, så de får skylla sig lite själva.

Snackisen kring ryttarstjärnan har väckt mycket reaktioner och Malin har stöttats från alla håll.

– Det har varit över alla förväntningar, det strömmar in meddelanden hela tiden och det är bara stöttande meddelanden. Det har varit helt enormt, det hjälper mig och stärker mig mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM