”Hon är med och krigar om segern”

Roger Walmann inför kvalet till Europaderbyt

Foto: CLAES KÄRRSTRAND
D'One och Örjan Kihlström möter hingstarna i uttagningen till Europaderbyt och tränaren Roger Walmann tror att hans stjärnsto segerstrider.
TRAV

Dubbeljackpot på V86 och kval till Europaderbyt.

D'One är ensam tjej att utmana killarna i ett av försöken.

– Så fin som hon känns nu har hon inte gjort på hela året. Jag tror att hon är med och krigar om segern, säger Roger Walmann.

Onsdagens fina tävlingar på Solvalla innehåller två uttagningslopp till Europaderbyt. Förstapriset i finalen av Europaderbyt är drygt 1,8 miljoner kronor och loppet avgörs 4 oktober över distansen 2 150 meter med bilstart på banan Mauquenchy i Frankrike. Hur många av hästarna på Solvalla som kvalar in till finalen avgörs av hur många hästar som kvalar i Frankrike lördagen 20 september. En som är en het aspirant är D’One som senast satt fast med alla krafter kvar i finalen av Derbystoet. Tränaren Roger Walmann tvekade inte att anmäla ut sitt stjärnsto mot hingstarna i Europaderbyt.

– Hon är inte anmäld till Breeders Crown och det finns inte så mycket lopp kvar att välja på. Så då var valet rätt så enkelt. Hon har ett stolopp i München, samma lopp som Tamla Celeber vann som fyraåring, men annars finns det inte mycket att välja på. Gulddivisionen är svårt för ett fyraårigt sto och Stoeliten kör de nästan inte några fler i år av någon anledning, säger Roger Walmann.

– Så det var ingen tvekan om att starta här. Jag är fullt medveten om att det är jättetufft men hon är kraftigt på väg uppåt och de kör inte ifrån henne. Hästen kändes jävulskt fin i Derbystoet och så fin som hon är nu det har hon inte varit tidigare i år. Hon är väldigt uppåt.

– Det blev ju ett avbräck i våras när årsdebuten blev försenad och hon har inte på långa vägar varit det som vi hade hoppats på under första halvåret, det är bara att erkänna.

En chansspik på V86

Den femfaldige miljonärskan D’One startar i V86-avslutningen, en omgång som är kryddad med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem elva miljoner kronor enbart på åtta rätt.

Du låter väldigt optimistisk på D’One. Kan hon vara en chansspik för V86-spelarna?

– Det kan hon vara på sin jättefina form. Hon ska absolut med på kupongen och sedan får spelarna avgöra om de vill spika henne. Jag tror i alla fall mycket på min häst. Troligen så blir det barfota runt om eftersom hon möter hingstarna nu, säger Roger Walmann.

Till sist; en annan av stallets stjärnor Magic Tonight ska starta i ett snabblopp på Romme på fredag. Hur är läget där?

– Han känns fin men det här blir sista starten för i år. Det finns inte så många fler lopp för honom och han ska dessutom premieras som avelshingst. Sedan ska vi preparera hästen så mycket som det går till Elitloppet nästa år. Det har vi hela tiden sagt att det är det största målet nästa år.

Michael Carlsson/Kanal 75