Bergh: ”Mycket som stör mig”

Foto: KANAL75
Robert Berghs riktar kritik mot huvudstartern på Solvalla Staffan Falk och Björn Goop Björn Goop och Staffan Falk, till vänster, får en känga av stortränaren efter måndagens Extra V75-tävlingar på huvudstadsbanan.
TRAV

Stortränaren Robert Bergh riktar skarp kritik mot Solvallas huvudstarter Staffan Falk – och kollegan Björn Goop.

Anledningen: han tycker sig ha blivit felaktig dömd på huvudstadsbanan i måndags.

– Det är mycket som stör mig, skriver Bergh i sin blogg.

Bergsåker-tränaren Robert Bergh, som kört in överlägset mest pengar i Sverige i år, gästade Solvalla med sex hästar som han startade i Kriterie- och Oaks-kvalen under måndagskvällen, då det kördes Extra V75.

Resultaten blev skrala och Bergh fick inte med någon häst i de anrika finalerna, samtidigt dömdes han till dryga böter och avstängning under kvällen.

17 000 böter och avstängning

På sin blogg på sin hemsida ventilerar succétränaren sitt missnöje. Främst mot Solvallas huvudstarter Staffan Falk, men även mot kollegan och konkurrenten, Björn Goop.

I blogginlägget med rubriken ”Tävla mot pöbeln” skriver han:

”Igår (läs; måndag) fick jag för en omstart på Solvalla för dålig anslutning bakom bilen!! Jag tycker att jag var i tid där och sparade sista biten för att tima in från spår 2 men omstart blev det, det var ingen "flygande" start utan satt med huvud/hals - halvlängd som jag ser det”.

Bergh fick 7 000 kronor i böter och två dagars avstängning efter incidenten bakom How Amazing Tooma i lopp 12. Tidigare under kvällen hade Bergh ådragit sig en böteslapp på 10 000 kronor för att ha stört medtävlare bakom Officer C.D.

”Böterna minsta problemet”

Bergh ringde upp Falk efter, den enligt honom felaktiga bedömningen i lopp 12, och det samtalet gjorde honom inte gladare, av blogginlägget att döma:

”Här ifrån är det mycket som stör mig och då är böterna minsta problemet!!

1) Först glada undertoningen när jag ringer upp Staffan rent lycklig för omstarten och givitvis böteslappen på 10.000 kr MUMS

2) Sen att han tagit hjälp av Björn Goop från spår 9 vad han tyckte och tänka sig han tyckte jag släpa minsann...den här killen gillar Svanstedt..

3) Efter Falk snärtiga glada samtal så sitter jag och funderar på varför han var så lycklig?”

”Trivs väldigt dåligt”

Bergh fortsätter:

”Har han tagit hämnd för något lopp tidigare och varför ska man tävla mot någon, som kvällen efter, kan ge fem sex siffriga belopp och och bara njuta?? Skulle en domare i Allsvenskan eller Elitserien kunna spela en kväll och döma en annan kväll?? Skulle kännas osmakligt va??”

”Jag vet av denna kväll att jag har väldigt svårt för Björn Goop och Staffan Falk och det hade jag inte behövt fått om inte domare tävlar med oss aktiva.”

”Känns som sandlådenivå”

Trav365 ringde upp Staffan Falk så att han får en chans att bemöta kritiken från Sveriges framgångsrikaste travtränare.

Bergh tycker att omstarten, böterna och avstängningen i lopp 12 är helt fel. Vad säger du- och regelboken om det?

– Regelboken säger att man ska vara väl ansluten med hundra meter kvar till start. Med väl ansluten menas mindre än en halv längd. Bergh var lite drygt en hel längd ifrån med 100 meter till start, därav tryckte vi omstart. Vi bedömde det som att han inte var ansluten. Jag är inte ensam om att ta det beslutet, vi var fyra stycken som var överens om det här och jag känner mig trygg i det beslutet, säger Staffan Falk.

Bergh tycker inte om att du har amatörlicens och kör lopp, kan möta honom, och nästa dag kan du döma honom som domare. Hur ser du på det? Tycker du det är ett problem?

– Inte det minsta! Jag tycker tvärtom att det är bra. Jag vet hur man gör i lopp och hur man reagerar i olika situationer. Det tycker även flera som jag har pratat med är bra. Det är bara en fördel att jag kör lopp. I och med att jag kör lopp nu och inte har lagt av så håller jag kompetensen uppe och vet vad som händer i loppen och som sagt ser jag inga problem i det.

– Så barnslig att jag skulle ta ut hämnd som domare är jag så klart inte, det säger mer om tränarkåren i så fall, om de tror att jag skulle göra det. Det känns som sandlådenivå att tro det, så lågt sjunker jag inte. Hoppas att de aktiva har högre tankar om mig än så, att jag kan hålla isär mitt körande med jobbet som domare.

”Tycker man ska kunna ha dialogen”

Du ska ha frågat Björn Goop, som satt bakom Bergh i det här loppet, om han blev störd. Stämmer det?

– Björn Goop var på banan så jag slängde ur mig ”Var jag för tuff nu?”, då svarade Björn något i stil med ”Nej, för sjutton. Han försökte på sig en fuling”. Något mer sa vi inte till varandra.

Brukar du fråga aktiva?

– Nej, det här var enda gången. Goop var på banan, så jag tog chansen att fråga. Jag tycker man ska kunna ha den dialogen.