– Skulle slå stenhårt mot hästägarna själva

Svensk Travsport svarar på utspelet från Solvallas Hästägarförening

Foto: Kanal 75
Johan Lindberg, tillförordnad generalsekreterare för Svensk Travsport, ger sin syn på kravlistan från Solvallas Hästägarförening.
TRAV

Solvallas Hästägarförening hotar med strejk om det inte sker någon förändring inom travsporten och listar en rad av krav om de vill ska upppfyllas.

Nu svarar Johan Lindberg, tillförordnad generalsekreterare för Svensk Travsport.

– En anmälningsstrejk skulle framför allt slå stenhårt mot hästägarna själva, säger han.

Under torsdagen rapporterade Trav365 om Solvalla Hästägarförenings utspel mot de styrande i svensk travsport.

De vill förbättra hästägarnas situation i Sverige, och speciellt på Solvalla. Därför listade  de en rad av krav som de vill ska uppfyllas.

Kan strejka den 12 november

Några av deras krav var att saxningen av onsdagarna ska upphöra och Solvalla skall åter vara ensam arrangör av onsdagstävlingarna från den första januari nästa år.

De vill även att loppen skall köras där hästarna finns.

Samt att olönsamma tävlingstillfällen görs lönsamma tillsammans med andra tävlingstillfällen/evenemang eller läggs ned. De menar att av 860 tävlingstillfällen i dag är 230 av dessa olönsamma.

Om inte ST reagerar på kraven kommer Solvalla Hästägarförening att strejka under ”The Owners Day”, på Solvalla 12 november.

”Håller med om flera saker”

Johan Lindberg, tillförordnad generalsekreterare för Svensk Travsport, har tagit del av deras kravlista.

– Jag håller med om flera saker, bland annat att vi ska tävla där hästarna finns, men kravlistan talar samtidigt emot sig själv en del, så den är inte helt enkel att tolka, säger Lindberg.

– Solvalla får i dag fler tävlingsdagar än vad de har hästunderlag för. Jag antar att brevskrivarna inte söker den effekten, att vi minskar på Solvalla? Vi har sagt och förankrat det hos våra ägare, att Solvalla ska vara nationalarena och därför får de fler tävlingsdagar, säger han.

– Deras förslag på att dra ned på 230 tävlingsdagar skulle döda breddsporten, och om det är den effekten SHF söker så hade det varit ärligare att skriva det rakt ut, fortsätter han.

Vad skulle det innebära för er och Solvalla om det blir anmälningsstrejk?

– Det är en högst hypotetisk fråga, men en anmälningsstrejk skulle framför allt slå stenhårt mot hästägarna själva. Och hästägarna är de viktigaste vi har. Däremot har jag utifrån de reaktioner som har nått mig väldigt svårt att se att Solvalla inte skulle köra tävlingar 12 november. Det vore tråkigt om vissa ägare saknades, säger han.

Hur kommer ni agera? Kan ni tillmötesgå deras krav?

– Solvallas Hästägarförening representerar inte alla hästägare, utan de är en del av Riksförbundet för Sveriges Travhästägare (RST), som är medlemmar i Svensk Travsport. Därför vore det väldigt intressant att höra vad RST tycker om det här brevet.

– Vi agerar utifrån vad våra ägare säger. RST är vår basorganisation i detta. Jag hoppas att de utifrån brevet kan komma med något konstruktivt – det vill säga något som inte innehåller någon typ av strejkhot.