Vansinnesattacken – kör på konkurrenten

Foto: Youtube.com
STJÄRNBRÅKET Här kör Jean-Pierre Dubois (till höger) sin Tast of Bourbon rakt in i Jean-Michel Bazire och Rue du Bac efter målgång.
TRAV

Två av Frankrikes toppkuskar, Jean-Michel Bazire och Jean-Pierre Dubois, drabbade samman under lördagen.

I ett försök till Europaderbyt i Mauquenchy blev det storbråk – efter målgång.

– Jag är förvånad över att Dubois riskerade sin egna fina häst sådär, säger hästägaren Calle Wihlborg.

Jean-Pierre Dubois, som körde Tast of Bourbon, ansåg sig orättvist behandlad av sin motståndare, Jean-Michel Bazire, under lördagen. De tävlade i ett uttagningslopp till miljonloppet Europaderbyt – och efter målgång blev det riktigt irriterat.

Dubois menade att Bazire inte hade koll på sin häst, och hindrade honom från att komma fram över upploppet. Han blev så pass irriterad att han kort efter målgång helt sonika körde rätt in i det andra ekipaget, och höll på att orsaka en ordentlig olycka.

”Borde agera bättre”

Bazire körde svenskägde Rue du Bac, och Calle Wihlborg som deläger hästen, förstår inte riktigt varför konkurrenten gick till attack.

– Man ser tydligt att han drar i högertömmen för att köra rakt över vår häst, det är uppenbart. En människa som varit med så länge kan man tycka borde agera lite bättre än så där, säger Calle Wihlborg.

Varför gjorde han det tror du?

– Jag vet inte varför han tokflippade, jag kan bara spekulera. Det kan ju vara för att det var av Jean-Pierre vi köpte hästen och jag vet att han varit vansinnig på att hästen blivit så bra efter det. Men att bli så arg är en stor överreaktion. Han fick chansen mellan hästar de sista 30-40 metrarna men tar ju inget. Jag hade haft mer förståelse för agerandet om det hade varit final, men nu gick han ju till final...

Blev nedflyttad

Domarna straffade Bazire för körningen, och flyttade ner Rue de Bac från andraplats till tredjeplats.

– Jag ser ju att vår häst bryter ner, men ledaren Robert Bi bryter ut också. Jag är färgad, men försöker se det ur ett vettigt perspektiv och då måste de ju peta ner vinnaren Robert Bi också, vilket de inte gör. Jag vet inte hur det går till och hur domarna tänker.

– Vi får se vad som händer nu, men det viktigaste var att ta oss till final och det har vi gjort nu. Men med tanke på att han blev nedpetad till tredjeplatsen så får vi ett iskallt startspår i finalen, det blir naturligtvis mycket svårare att vinna då.

Detta har blivit en riktig snackis på sociala medier, och att två av Frankrikes bästa kuskar hamnar i ett sådant här blåsväder är extremt sällsynt.

– Jag är förvånad över att Dubois riskerade sin egna fina häst sådär. Han gick tydligen rakt in till domarna efter loppet och klagade på att han inte fick chansen.

Här kan du se loppet [OBS extern länk]

Här kan se attacken [OBS extern länk]

Robert Bi vann, före Tast of Bourbon och Rue du Bac.

Finalen av Grand Prix de l’U.E.T (Europaderbyt), körs lördagen den 4 oktober med drygt 1,8 miljoner kronor till vinnaren. Finalbana är just franska banan Mauquenchy utanför staden Rouen i nordvästra Frankrike.