”Det är Bergsåker som dominerar”

TRAV

Robert Bergh vann två V75-lopp.
Svante Båth dito.
Pojkarna från Bergsåker är bäst just nu.

Robert Bergh fixade sin ”slentrian-dubbel” på V75 (det känns som Bergh vinner minst ett V75-lopp i veckan) via Nahar och Nordsjö Douglas.

Bakom Nahar (V75-3) var det ingen dramatik alls. Han öppnade bättre än normalt och när svåraste konkurrenten, Bon Frecia, galopperade (stark upphämtning till andra- platsen) direkt låg vägen till spets öppen. Och efter 500 meter var Nahar först och stannade där resten av loppet.

Efter några mindre lyckade prestationer så vill jag gärna se honom prestera mot den yppersta eliten igen innan jag höjer honom till skyarna, gårdagens motstånd var inte det skarpaste men Nahar såg fin ut i går.

Bakom Nordsjö Douglas (V75-5) visade Bergh att han inte bara tillhör toppen som tränare i landet utan också som kusk. I mina ögon är det han och Peter Untersteiner som sammantaget ligger högst upp i båda disciplinerna.

Jo, åter till V75-5, Nordsjö Douglas är beroende av ett smyglopp för att prestera som bäst – får han inte det så riskerar han att hetsa upp sig och inte orka hela vägen till mål. I går gjorde Bergh alla rätt (det skulle ta hela texten att beskriva hans olika taktiska val under loppet) – det blev en perfekt styrning och Nordsjö Douglas bjöd tillbaka genom att spurta hem en klar seger.

Fortsätter rulla på för Båth

Svante Båth har haft enorma framgångar de senaste två månaderna med flera storloppsvinster till stallet och massvis av inkörda pengar och det fortsätter rulla på.

I går blev det två V75-vinster, Shiraz Brodde och Rolex – båda med Erik Adielsson som kusk. Med Shiraz Brodde körde Adielsson (enormt självförtroende i sulkyn) på säkerhet från innerspår, tog sig ut i första sväng och gled till ledningen efter 500 meter. Sen var aldrig Shiraz Brodde hotad.

Båth/Adielssons andra vinnare, Rolex (V75-2), fick däremot ingenting gratis på väg mot segern. Verkligen ingenting.
När Adielsson attackerade i tredjespår efter ett halvvarv så gjorde Henrik Svensson likadant med Manne S.E. (för att försöka ha Rolex utvändigt om sig resten av loppet) vilket gjorde att Rolex fick tredjespår i den andra kurvan och sedan fick han läg- ga en rejäl speed för att komma till ledningen varvet kvar. Nu var Rolex bara bäst i loppet och han hade nog vunnit oavsett löpningsförlopp. Det känns onekligen märkligt att en så bra häst som Rolex bara huserar i lägsta klassen på V75 men det är bara en tidsfråga innan han är högre upp i systemet.

I övrigt:

Stoloppet (V75-4) bjöd på en rejäl skräll när Cash’em Online spurtade bäst efter en invändig löpning. Här hade favoriten, Valnes Chilly, en för tuff uppgift med 40 meters tillägg.

Skräll även i V76-6 där Namale Kronos länge låg sist men avslutade sylvasst och var först kort före mål. Favoriten, Narold Vox, slutade fyra efter tungt lopp.

Timo Nurmos hästar måste bevakas framöver – de fullkomligen lyser av form. I går vann Checco Boko V75-7 efter en stark avslutning. Favoriten, Rebellion, var inte i balans utan galopperade direkt.

Johan Edlund