Stjärnbråket – en het 'snackis' i Frankrike

Foto: ALN, KANAL75, YOUTUBE
TRAV

Två av Frankrikes största travprofiler, Jean-Pierre Dubois och Jean-Michel Bazire, hamnade i bråk efter uttagningen till Europaderbyt.

Nu är händelsen ett hett samtalsämne i Frankrike.

– Jag pratade med Bazire i går, han tyckte det var en väldigt, väldigt konstig reaktion av Dubois, säger tränaren Anders Lindqvist, som har sin bas i Frankrike.

Det var efter lördagens uttagningslopp till Europaderbyt på banan Mauquenchy i Frankrike som händelsen inträffade.

Jean-Pierre Dubois ansågs sig inte ha fått spelrum med sin häst Tast of Bourbon då Jean-Michel Bazire med svenskägda Rue du Bac bröt ner över upploppet.

Efter målgång tog den 74-årige Dubois lagen i egna händer och attackerade Bazire med sin häst som sköld.

Hela ekipaget blev rammat och det var nära en ordentlig olycka.

– Man ser tydligt att han drar i högertömmen för att köra rakt över vår häst, det är uppenbart. En människa som varit med så länge kan man tycka borde agera lite bättre än så där, sa Calle Wihlborg, delägare i den attackerade hästen Rue du Bac, till Trav365 efter incidenten.

”Som att Kolgjini och Goop skulle ryka ihop”

Nu är bråket mellan de båda giganterna ett hett samtalsämne i Frankrike.

– Det har varit en diskussion om det hela, säger Anders Lindqvist, travtränare i Frankrike.

Han fortsätter:

– Jag pratade med Jean-Michel Bazire och han tyckte att det var en väldigt, väldigt konstig reaktion av Dubois. Att de här två blev arga på varandra är ungefär som att kungen och statsministern skulle börja bråka. Som att Lutfi Kolgjini och Björn Goop skulle ryka ihop i Sverige.

Varför tror du att Dubois reagerade så?

– De är de två största i sporten och har tolererat varandra länge, men inte varit kompisar. Att Dubois inte fick chansen med sin favorithäst Tast of Bourbon blev droppen som fick bägaren att rinna över. Det blev extra irriterat då han inte fick chansen med den hästen.

”Åtta dagars avstängning, men inget officiellt än...”

Vad är det för straff som väntar efter den här händelsen?

– Det har inte kommit ut något officiellt vad jag kan se, men Paris-Turf har skrivit att han får åtta dagar. Vi får se vad som händer, domarna kanske vill ta det här högre, och titta på det flera gånger innan det kommer någon officiell bestraffning, säger Anders Lindqvist.

Både Jean-Pierre Dubois och Jean-Michel Bazires hästar gick till final. Riskerar Dubois att missa finalen som körs 4 oktober i och med det här?

– Nej, det är en så kallad grupp-1-löpning så då har han dispens. Men skulle han bli bestraffad med att inte få köra så är det nog mer en belöning...

Varför?

– Han har fördel med en bättre kusk, elakt men sant. Han säger själv att han inte är lika alert nuförtiden och det var ju längesedan han drog ner på sitt körande. Just den här hästen vill han dock köra för att hon är så lättkörd och för att han gillar henne så mycket.

  Här kan du se loppet [OBS extern länk]

  Här kan se attacken [OBS extern länk]

Finalen av Grand Prix de l’U.E.T (Europaderbyt), körs lördagen den 4 oktober med drygt 1,8 miljoner kronor till vinnaren. Finalbana är just franska banan Mauquenchy utanför staden Rouen i nordvästra Frankrike.